Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
1 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.7°C19.9°C
1 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
4 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.6°C
3 BF 55%
Θεσσαλονίκη / Μόνιμος τόπος μνήμης το κολαστήριο της ΚΥΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Μόνιμος τόπος μνήμης το κολαστήριο της ΚΥΠ

Η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου του '67 πλησιάζει και στη Θεσσαλονίκη ο μοναδικός χώρος μνήμης του αντιδικτατορικού αγώνα, που δημιουργήθηκε πριν από τεσσεράμισι χρόνια από τον ΣΦΕΑ 1967-1974, στο πρώην κολαστήριο της ΚΥΠ στο Πολεμικό Μουσείο, κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Εκεί, στο πρώην ανακριτικό γραφείο της ΚΥΠ, όπου μαρτύρησαν δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες και στις 9 Μαΐου του 1968 δολοφονήθηκε ο πρώην βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς, έπειτα από πολυετή αγώνα στήθηκε η μόνιμη έκθεση τεκμηρίων για την αντιδικτατορική δράση κατά τη διάρκεια της χούντας, υπό τον γενικό τίτλο «Διότι δεν συνεμορφώθην». Ξαφνικά όμως στις 21.10.21 η διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου, προφασιζόμενη ένα διάταγμα που ξέμεινε από την περίοδο της δικτατορίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε έξωση της μόνιμης έκθεσης, δηλαδή να καταργήσει τον τόπο μνήμης του αντιδικτατορικού αγώνα, τον οποίο, σημειωτέον, είχε εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στις 5.5.2017.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου αναγκάστηκε να πάρει εν μέρει πίσω την αρχική της απόφαση, δίνοντας παράταση ζωής έως τις 30.3.2023 στη λειτουργία της έκθεσης τεκμηρίων, την οποία όμως βάφτισε «περιοδική», ενώ στη σχετική απόφαση που κοινοποιήθηκε στο ΣΦΕΑ ξεκαθαρίζει και ότι δεν θα δοθεί κάποια νέα παράταση.

Λογοκριτική επέμβαση στην Ιστορία

Ενόψει και της αποφράδας επετείου της 21ης Απριλίου, ο ΣΦΕΑ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής και όλες τις πολιτικές δυνάμεις ζητάει το όλο θέμα να επιλυθεί άμεσα, με σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί το χουντικό διάταγμα για το τι μπορεί να στεγάζει ένα Πολεμικό Μουσείο και τι όχι. Ουσιαστικά ζητάει να ανακηρύξουν τον «33 τ.μ. απέριττο-πυκνό Χώρο Μνήμης του ΣΦΕΑ 1967-1974 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε χώρο Ιστορικής Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης», όπως συνέβη και στην ανάλογη περίπτωση του πρώην ανακριτικού κολαστηρίου του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

«Οποιαδήποτε παράταση του σημερινού καθεστώτος της κατά παραχώρηση 'φιλοξενίας' μας στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όχι μόνο συνιστά λογοκριτική επέμβαση εις βάρος της πρόσφατης Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και εξυπηρετεί, αντικειμενικά, όσους επιχειρούν να παγιδέψουν τους νέους ανθρώπους, δημαγωγώντας εις βάρος της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και διαβάλλοντας τις δημοκρατικές αξίες» επισημαίνει στην επιστολή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL