Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.3°C20.8°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C19.7°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C19.9°C
5 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.8°C
6 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.2°C18.9°C
0 BF 48%
Η παραπλανητική ερμηνεία της υγειονομικής καταστροφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η παραπλανητική ερμηνεία της υγειονομικής καταστροφής

Εμβολιασμός
EPA

Η κυβέρνηση «οικειοποιήθηκε» τον εμβολιασμό προβάλλοντας τον ως άλλοθι για «όσα όφειλε κι ηδύνατο» αλλά αμέλησε, απέφυγε και παρέλειψε. Όπου κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνω και τα δύο πτερύγια ευστάθειας της, δηλαδή ΜΜΕ και ακαδημαική κοινότητα.

Σήμερα, το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού επισείεται συχνά ως απόδειξη των τραγικών επιδόσεων χωρών της τέως ανατολικής Ευρώπης, τις οποίες επιδόσεις «παραδόξως» μοιραζόμαστε και εμείς Δικαιολογείται αυτή η παράδοξη συμπόρευση από το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού των Ελλήνων ή οι ομοιότητες με τις «αποτυχημένες» χώρες θα πρέπει να αναζητηθούν κυρίως αλλού;

Ας ρίξουμε μια ματιά στο επίπεδο εμβολιασμού κάποιων δυτικών χωρών με τις οποίους μοιάζουμε πολύ, τουλάχιστον στα επίπεδα εμβολιασμού. Στον πίνακα παρατίθεται ένα συνολικά σημαντικό δείγμα (άνω των 200 εκατομ. κατοίκων και δέκα χωρών) με παρεμφερείς εμβολιαστικές επιδόσεις.


 Στο δε διάγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνονται οι ίδιες χώρες. Εδώ βλέπουμε τα δυσμενή για εμάς συγκριτικά αποτελέσματα στην θνητότητα από την στιγμή όπου το εμβόλιο είχε πλέον επιδημιολογικό αποτύπωμα, δηλαδή από το Πάσχα του 2021 μέχρι και σήμερα. Η σύγκριση της θνητότητας σε αυτές τις χώρες δείχνει ότι αν και δεν διαφέρουμε στον εμβολιασμό, προφανώς διαφέρουμε αλλού:

Αντιδημοφιλείς περιορισμοί και «δει δη χρημάτων»

Οι χώρες αυτές είχαν κατά καιρούς εξάρσεις ωστόσο τις αντιμετώπισαν με αποφασιστικότητα και επιστημονική σοβαρότητα κι όχι με συνεχείς τυχοδιωκτισμούς Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το φθινοπωρινό κύμα στο Ισραήλ αλλά κυρίως ο Δεκέμβριος σε Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία που οδήγησαν στην λήψη αντιδημοφιλών μέτρων για την Χριστουγεννιάτικη Αγορά (σε κάποιες από αυτές τις χώρες αποτελεί κύρια τουριστική ατραξιόν).

Μάλιστα στο Eurogroup της 5ης Δεκ οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών συνέστησαν σε χώρες πολύ χειρότερες επιδημιολογικά να μην το παρακάνουν με τις ενισχύσεις λόγω πανδημίας Ιδού πως το βίωσε ο λαλίστατος κ Γεωργιάδης (συνέντευξη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 21/12):

«Αυτό που έκανε πχ η Ολλανδία που έβαλε ξαφνικό απότομο γενικό lockdown εμένα με σόκαρε. Σκέφτομαι έναν μαγαζάτορα στο Άμστερνταμ ή στο Ρότερνταμ που είχε κάνει τις προμήθειές του για την εορταστική αγορά και τώρα είναι στον αέρα. Φαντάζομαι όμως ότι η ολλανδική κυβέρνηση έχει κάνει τα κουμάντα της και έχει επαρκή χρήματα για να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις που ειδάλλως θα καταστραφούν. Άρα η απόφαση ενός lockdown ή όχι συναρτάται από τον επιδημιολογικό κίνδυνο και από την οικονομική σου δυνατότητα. Είμαστε εμείς στην ίδια θέση με την Ολλανδία;».

«Κάναμε lockdown όταν δεν υπήρχε το εμβόλιο, γιατί κάναμε; Γιατί είχε ανοίξει τους κρουνούς των χρημάτων η ΕΕ και είπε “κλείστε όλοι και πάρτε λεφτά να στηρίξετε”, τώρα λέει η Ευρώπη “μοιράζω λεφτά για να κλείσετε” και δεν το ήξερα; Άρα ας μην συζητάμε για κάτι που απλά δεν γίνεται». «Εάν τελικά υπάρχει μια πανευρωπαϊκών διαστάσεων πανδημία προφανώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλλάξει την πολιτική της ως προς τα χρήματα… (…) άμα αλλάξει η πολιτική ως προς τα χρήματα και άμα κάποιος θέλει να σε πληρώνει για να κάθεσαι, όλα γίνονται, όλα είναι ζήτημα χρήματος, “ δει δη χρημάτων, ω Άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων”» …

Επέσε τάχα έξω ο νέος και οι απορίες ων ειδημόνων

Μια τελευταία γραμμή άμυνας για όποιον πιστεύει ακόμη στις καλές προθέσεις των κυβερνώντων θα ήταν η δικαιολογία ότι έκαναν λάθος κι έπεσαν έξω. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, γιατί ο αριθμός των θανάτων που ακολουθούν είναι απολύτως προβλέψιμος από τον αριθμό των νοσηλειών που προηγούνται κατά 1-2 εβδομάδες.

Ακόμη δηλαδή κι όταν πρόκειται για νέα παραλλαγή (πχ omicron) με άγνωστα τα ακριβή χαρακτηριστικά της (τοξικότητα/φονικότητα), ακόμη κι αν κάποιος «αιφνιδιάστηκε» τα πράγματα καθίστανται σαφή όταν τα περιστατικά φθάσουν στα νοσοκομεία και εισαχθούν. Ούτε όμως και τότε άλλαξε κάτι. Οι παρακάτω πίνακες δείχνουν πόσο εύκολο είναι να «προβλέψει» κανείς τους θανάτους των επερχόμενων ημερών από τις νοσηλείες.

Παραφράζοντας τον Σαββόπουλο είναι η πολιτική κι όχι η συγκέντρωση που «αλλάζει κι όλα είναι συνειδητά». Πρόκειται δηλαδή για την διακηρυγμένη πολιτική «ΜΗ ΣΩΣΟΥΝΕ» την άλλως καλούμενη και πρόσκτηση ανοσία ςτης  αγέλης δια της μαζικής νόσησης

Συμπέρασμα

Όλα αυτά ακούγονται ίσως προφανή δύο χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα (26/2/2020). Κι όμως επιστήμονες και «επιστήμονες» απορούν για τα 5.000 θύματα που μετράει ήδη η χώρα από τις γιορτές Ας μην κοπιάζουν οι «ερευνητές» άδικα. Είναι έργο των κκ Μητσοτάκη-Γεωργιάδη-Πλεύρη.

Πολλοί ανατρίχιασαν ακούγοντας την πρωθυπουργική απάντηση στον κ Χατζηνικολάου στις 12 Ιανουαρίου «Ναι είχαμε 16.000 νεκρούς αλλά σώσαμε τον τουρισμό το καλοκαίρι!» Λίγοι πρόσεξαν πόσο κυνικά ειλικρινής ήταν, δεδομένου ότι κατά την στιγμή της συνέντευξης ήδη εφάρμοζε την ίδια πολιτική, για δεύτερη φορά.

Κάποτε στο μέλλον θα το πει εξάλλου ο ίδιος «Ναι είχαμε 5-6 χιλιάδες νεκρούς αλλά σώσαμε την Χριστουγεννιάτικη Αγορά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL