Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C17.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.7°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.0°C17.6°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.2°C17.1°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
0 BF 100%
Επαναπροωθήσεις προσφύγων / Γαλλίδα στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναπροωθήσεις προσφύγων / Γαλλίδα στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΕΒΡΟΣ
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Από τις τουρκικές φυλακές που βρίσκεται μια Γαλλίδα υπήκοος κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για παράνομη επαναπροώθηση στον Έβρο, όταν μαζί με τον σύζυγο της στην προσπάθεια να αποφύγουν πολιτικές διώξεις από τον Ερντογάν, πέρασαν στο ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι ελληνικές αρχές, ανάγκασαν την ίδια και άλλους μετανάστες να περάσουν πίσω στην Τουρκία, παραβιάζοντας έτσι τα δικαιώματά της τόσο ως άτομο που διαφεύγει από διώξεις όσο και ως Ευρωπαία πολίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γαλλίδα που ζητά να διατηρηθεί η ανωνυμία της για την ασφάλειά της, κατέθεσε σήμερα αγωγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την είδηση μετέδωσε το Associated Press που είδε τα δικαστικά έγγραφα και τα στοιχεία της 32χρονης γυναίκας.

Η υπόθεση της Γαλλίδας είναι η πρώτη τέτοια υπόθεση που αφορά Ευρωπαίο πολίτη που οδηγείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ οι επαναπροωθήσεις μεταναστών έχουν γίνει όλο και πιο συχνές, παρά το γεγονός ότι παραβιάζουν το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι ελληνικές αρχές κατηγορούνται για pushbacks στο Αιγαίο και στον Έβρο. Τελευταίο παράδειγμα η μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα διεθνών μέσων ενημέρωσης για το θέμα.

Η 32χρονη γυναίκα έχει τουρκική και γαλλική υπηκοότητα και βρίσκεται στην φυλακή καθώς τον Απρίλιο του 2018 μαζί με τον σύζυγό της και δεκάδες φοιτητές κατηγορήθηκαν από το καθεστώς Ερντογάν ότι  ανήκαν στην «τρομοκρατική οργάνωση Φετουλάχ» που θεωρεί το καθεστώς υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα. Γεννημένη στη Γαλλία από Τούρκους γονείς, η γυναίκα έφυγε από τη Γαλλία το 2013 για να συνεχίσει προπτυχιακές σπουδές της στην Τουρκία. Τώρα παραμένει, όπως και ο σύζυγος της, στην φυλακή αφού καταδικάστηκαν με έξι χρόνια φυλάκιση. 

Μαζί με τον σύζυγό της διάσχισαν τον ποταμό Έβρο με βάρκα προς την Ελλάδα, με προορισμό την Γαλλία, όπου είχε γεννηθεί και μεγαλώσει. Σύμφωνα με την καταγγελία της οι Έλληνες αξιωματούχοι την κακομεταχειρίστηκαν και την γύρισαν αναγκαστικά πίσω στην Τουρκία.

Το Associated Press στο δημοσίευμά του τονίζει ότι εδώ και χρόνια, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων από τα θαλάσσια ή χερσαία σύνορα, αρνούμενοι το δικαίωμα σε διαδικασίες ασύλου. Σύμφωνα με την αρχή της μη επαναπροώθησης στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστραφούν σε μια χώρα όπου θα αντιμετώπιζαν βασανιστήρια, τιμωρία ή βλάβη.

Ανησυχία εξέφρασε την Παρασκευή ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει ότι «ανησυχεί για την αύξηση των θανάτων μεταναστών και τις συνεχείς αναφορές για επαναπροωθήσεις στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Όπως σημειώνει ο ΔΟΜ «τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν και αντιτίθενται στις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις των κρατών βάσει του διεθνούς και περιφερειακού δικαίου, όπως η παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης». Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αγνοούμενων Μεταναστών του ΔΟΜ τουλάχιστον 21 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μέχρι στιγμής φέτος.

Το πρωινό της 19ης Οκτωβρίου 2021

Η οικογένεια της γυναίκας πίστεψε ότι μόλις πατούσε το πόδι της στην Ελλάδα, μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέρος της ζώνης Σένγκεν, θα ήταν ασφαλής. Καθώς το ζευγάρι διέσχιζε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία το πρωί της 19ης Οκτωβρίου 2021, η οικογένειά της περίμενε με αγωνία νέα από το σπίτι τους στο Παρίσι. Παρακολουθούσαν τις κινήσεις της γυναίκας σε μια εφαρμογή εντοπισμού θέσης GPS σε πραγματικό χρόνο.

Στις 9:38 π.μ., η γυναίκα έστειλε ένα γραπτό μήνυμα στο WhatsApp: «Περάσαμε» Η οικογένειά της προχώρησε σε επικοινωνία τόσο με τις γαλλικές όσο και με τις ελληνικές αρχές, λέγοντας ότι το ζευγάρι χρειάζεται βοήθεια.

«Είναι θύματα δίωξης από την τρέχουσα τουρκική κυβέρνηση», έγραφε το email τους, το οποίο ακολούθησαν τηλεφωνήματα.

Λίγο αργότερα, οι ελληνικές αρχές σταμάτησαν το ζευγάρι, όπως αναφέρετε στην αγωγή που κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αφού προσκόμισαν τη γαλλική της ταυτότητα, αντίγραφο του γαλλικού διαβατηρίου της και το γαλλικό οικογενειακό βιβλιάριο που αποδείκνυε το γάμο τους, οι Ελληνες αστυνομικοί τους ζήτησαν να γονατίσουν. Στη συνέχεια πήραν τα τηλέφωνα του ζευγαριού, το power bank, τα ρούχα και τα τρόφιμα και έκοψαν τα κορδόνια τους.

Σύμφωνα με την γυναίκα, τους μετέφεραν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού σε ένα «κλειστό κουτί» μέσα σε μια περιφραγμένη περιοχή και τους κράτησαν εκεί για ώρες μαζί με άλλους μετανάστες, μερικούς από το Αφγανιστάν που ήταν ξυπόλητοι. Μάλιστα  οι αστυνομικοί χαστούκισαν έναν από αυτούς.

Στη Γαλλία, η οικογένειά της είχε χάσει την επαφή μαζί της και ανησυχούσε όλο και περισσότερο. Οι αδελφές της έσπευσαν να τηλεφωνήσουν και να στείλουν email τόσο στις ελληνικές όσο και στις γαλλικές αρχές.

Αφού μοιράστηκαν την ανησυχία τους ότι η αδελφή τους θα επέστρεφε στην Τουρκία, ένας υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι τους έστειλε μήνυμα στα γαλλικά: «Αφού έχει γαλλικό διαβατήριο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα(...) Ηρεμήστε. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην Ελλάδα».

Αφού κρατήθηκαν για αρκετές ώρες, τους έβαλαν όλους σε ένα φορτηγό και τους μετέφεραν στον Έβρο. Εκεί τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν σε μια φουσκωτή βάρκα χωρίς σωσίβια.

«Συνεχίσαμε να τους ικετεύουμε να μην μας στείλουν πίσω, εξηγώντας τους ότι είμαι Γαλλίδα και ότι διωκόμαστε στην Τουρκία», αναφέρει στην κατάθεσή της.

Στην απέναντι όχθη του ποταμού, τους έπιασαν Τούρκοι στρατιώτες και την επόμενη μέρα, φυλακίστηκε.

«Είμαστε εντελώς απογοητευμένοι από τις ελληνικές αρχές», δήλωσε η αδελφή της στο Associated Press στο Παρίσι, «δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι θα επέστρεφαν έναν διωκόμενο στον διώκτη του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL