Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Λογαριασμοί ρεύματος / Για υπεξαίρεση καταγγέλλουν οι δήμαρχοι τους παρόχους ενέργειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λογαριασμοί ρεύματος / Για υπεξαίρεση καταγγέλλουν οι δήμαρχοι τους παρόχους ενέργειας

ΔΕΗ

Τινάζονται στον αέρα οι προϋπολογισμοί των δήμων για το 2022 από την ιλιγγιώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους, που αγγίζει ακόμη και το 120%. Την ίδια στιγμή, οσμή σκανδάλου, που προκαλεί φόβο για επανάληψη του σκανδάλου της ENERGA, φέρει η πολύμηνη καθυστέρηση των ιδιωτών - παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι δεν αποδίδουν στους δήμους τα ήδη εισπραχθέντα ανταποδοτικά τέλη, δημιουργώντας σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στα ταμεία των ΟΤΑ Α΄ βαθμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δήμαρχοι αναμένουν την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για εκταμίευση 310 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψουν την υπερβάλλουσα διαφορά που έχει προκύψει στα τιμολόγια της ΔΕΗ, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Όμως, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία, κανείς αιρετός δεν μπορεί να εκτιμήσει εάν οι τελευταίες ανατιμήσεις στην ενέργεια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

«Έχουμε συγκλονιστεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που έρχονται στους δήμους, όπως και των τιμολογίων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, είτε θέρμανσης είτε κίνησης για τα δημοτικά οχήματα», είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου. Ο ίδιος εξήγησε ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους αγγίζει μεσοσταθμικά το 100%, καθώς η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κυμαίνεται στο 90 έως 120% και για το κόστος θέρμανσης η αύξηση προσεγγίζει το 70%. «Υπάρχουν διαμαρτυρίες δημάρχων ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα να καταβάλουν μισθοδοσία, στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα αυξημένα τιμολόγια ενέργειας», είπε ο Δημ. Παπαστεργίου.

«Το ενεργειακό κόστος είναι σοβαρότατο πρόβλημα, που αγγίζει τον πυρήνα της βιωσιμότητας των δήμων», τόνισε ο Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισσαίων και επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας». Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), γιατί, όπως είπε, «λόγω αδυναμίας σε κάποιες από αυτές να πληρώσουν το ρεύμα, έρχονται αντιμέτωπες με διακοπές ρεύματος σε αντλιοστάσια ή σε μονάδες διύλισης αστικών λυμάτων σε Καβάλα και Μεσολόγγι». «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε έτσι!» αναφώνησε ο Απ. Καλογιάννης, εξηγώντας ότι «το κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής (ΕΤΜΕΑΡ) συνιστά μεγάλη επιβάρυνση για τις ΔΕΥΑ».

Σημειωτέον ότι η Ένωση των ΔΕΥΑ επισημαίνει πως «οι υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα επιβαρύνουν τις ΔΕΥΑ με πρόσθετο κόστος, το οποίο υπερβαίνει το 80% περίπου και εκτινάσσει το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ στο 40% περίπου στο σύνολο του λειτουργικού κόστους». Ταυτόχρονα, η Ένωση ΔΕΥΑ ζητάει μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και ταυτόχρονη μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται επιπλέον για την πολύμηνη καθυστέρηση των ιδιωτών - παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι δεν αποδίδουν στους δήμους τα ήδη εισπραχθέντα ανταποδοτικά τέλη. Πρόκειται για πολλά εκατομμύρια ευρώ που δεν έχουν αποδοθεί στους δήμους και αυτή η καθυστέρηση προκαλεί πρόβλημα στην εκτέλεση ενταλμάτων πληρωμής για οδοφωτισμό και καθαριότητα. Σύσσωμη η ΚΕΔΕ ζητάει από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική απόδοση των ανταποδοτικών τελών από τους ιδιώτες - παρόχους εντός διμήνου από την είσπραξή τους, διαφορετικά ζητούν αυτά τα ποσά να κριθούν ως «υπεξαιρεθέντα», με την επιβολή ταυτόχρονων νομικών κυρώσεων για τις εταιρείες.

Μαζί με το ενισχυμένο ενεργειακό κόστος, οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται για την πρόσθετη επιβάρυνση από το τέλος ταφής απορριμμάτων με 35 ευρώ ανά τόνο. Παρότι υπάρχει η κυβερνητική δέσμευση να καλυφθεί το ετήσιο κόστος των 40 εκατ. ευρώ για το τέλος ταφής, προκειμένου να μην μεταφερθεί σε αυτή τη συγκυρία στους δημότες, οι δήμαρχοι το χαρακτηρίζουν ως «τιμωρητικό τέλος». Τονίζουν ότι «δεν έχουν ευθύνη για τις υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων ανακύκλωσης, που δεν υλοποιήθηκαν με ευθύνη του κράτους και των Περιφερειών». Οι δήμαρχοι εξετάζουν ακόμη να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με σκοπό την ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης για την επιβολή του τέλους ταφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL