Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Ηλίας Μόσιαλος / Χωρίς συστήματα δημόσιας Υγείας έρχονται νέες πανδημίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηλίας Μόσιαλος / Χωρίς συστήματα δημόσιας Υγείας έρχονται νέες πανδημίες

screenshot ΜΟΣΙΑΛΟΣ
screenshot MEGA

Για να μην ξαναπεράσουμε αυτά που περνάμε εδώ και δύο χρόνια, είπε μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην τύχη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος, τονίζοντας ότι ήδη «έχουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που θα ωθήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν εσωτερικά στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αιθιοπία, Νιγηρία κ.ά.), δημιουργώντας νέες μεγαλουπόλεις. Η Νιγηρία π.χ. σε 20 χρόνια θα είναι μεγαλύτερη πληθυσμιακά από τις ΗΠΑ, με ίσως 7-8 μεγαλουπόλεις άνω των 10 εκατ. κατοίκων.  Πώς θα αναπτυχθούν αυτές οι μεγαλουπόλεις; Άναρχα, πολεοδομικά και υγειονομικά, άρα με συνθήκες που μπορούν να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα συνύπαρξης με ζώα».

 

Ωστόσο, με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα διεθνώς, «δεν έχουμε πολιτική υγείας για αυτές τις χώρες, ούτε ενισχυμένα συστήματα Δημόσιας Υγείας. Πρέπει στον πλανήτη να γίνει μία συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης των συστημάτων Δημόσιας Υγείας  χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Χρειάζεται επίσης βοήθεια στην πολεοδομική συγκρότηση και ανασυγκρότηση αυτών των χωρών». Προειδοποίησε παράλληλα «να μην υποτιμούμε αυτά τα φαινόμενα. Εμείς βλέπουμε τους μετανάστες, τις λίγες χιλιάδες που έρχονται στις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Αλλά η μεγάλη μετανάστευση είναι εσωτερική, στις χώρες του Νότου» και όπως αποδεικνύεται αρκούν οι διεθνείς αεροπορικές πτήσεις για να μεταφέρονται οι ιοί από χώρα σε χώρα πριν καν εντοπιστούν στο σημείο όπου προέκυψαν.

«Η ΕΕ έχει κάνει κάποια βήματα», συνέχισε, «δημιουργεί μία νέα Αρχή που θα χρηματοδοτήσει την έρευνα για εμβόλια και φάρμακα, για την πιθανότητα εμφάνισης νέων ιών. Γίνεται συστηματική καταγραφή ολόκληρων οικογενειών ιών, για να είμαστε έτοιμοι να παράξουμε εμβόλια σε 100 ημέρες πλέον, όχι σε 7-8 μήνες. Επίσης, για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, με συστήματα παγκόσμιας παρακολούθησης, για να ξέρουμε πού μπορεί αν συμβεί η επόμενη πανδημία».

Τι είναι η «διασταυρούμενη προστασία»

Το αν η Όμικρον καλύπτεται από τα διαθέσιμα εμβόλια «θα το ξέρουμε σε δύο εβδομάδες το πολύ. Γίνονται πειραματικές μελέτες ... Αν δεν την καλύπτουν, θα πάμε σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο ... Είναι απίθανο όμως να μην υπάρχει κάποια "διασταυρούμενη προστασία" ... Τα εμβόλια που έχουμε τώρα αντιμετωπίζουν το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, αυτό που βρέθηκε στην Γουχάν της Κίνας. Έκτοτε είχαμε και άλλα στελέχη, το Άλφα, το Άλφα+, το Δέλτα ... Αντιμετωπίζοντας το πρώτο στέλεχος είδαμε ότι τα εμβόλια αντιμετωπίζουν και τα άλλα. Αυτή είναι η διασταυρούμενη προστασία ... για την Άλφα και τη Δέλτα η προστασία είναι εξαιρετική. Στη νέα, είναι απίθανο κατά τη γνώμη μου να μην προσφέρουν κάποια προστασία. Μάλλον θα είναι σημαντική απέναντι στην σοβαρή λοίμωξη. Ίσως δεν είναι απέναντι στις ήπιες λοιμώξεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιιικά φάρμακα αποδίδουν ανεξαρτήτως παραλλαγής του κορωνοϊού

Νωρίτερα, σχολιάζοντας την πιθανότητα η Όμικρον να προκαλεί πιο ήπιες λοιμώξεις και επικρατήσει στο σύνολο του πλανήτη, ο ίδιος είπε ότι «θα είναι μία καλή εξέλιξη. Δεν ξέρουμε όμως αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να αλλάζει ... δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί, μέχρι στιγμής έχει γίνει πιο μολυσματικός και λίγο πιο επικίνδυνος ... θα είναι η πρώτη φορά, αν γίνει πιο μολυσματικός και λιγότερο επικίνδυνος».

«Κυκλοφορεί με πολύ μεγάλη ευχέρεια στον πλανήτη γιατί μεταδίδεται από συμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς, αλλά και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη. Στην Αφρική είναι κάτω του 10% το ποσοστό των εμβολιασμένων. Μεταδίδεται και από εμβολιασμένους, αλλά υπάρχει μικρότερο ιικό φορτίο στους εμβολιασμένους και παραμένει για μικρότερο χρονικό διάστημα. Γενικά έχει μεγάλη ευχέρεια κυκλοφορίας ο κορωνοϊός αυτή τη στιγμή. Και όταν έχει μεγάλη ευχέρεια κυκλοφορίας δεν συμπιέζεται, άρα η επόμενη μετάλλαξη μπορεί να "πάει" προς διάφορες κατευθύνσεις. Δεν θέλω να πω ότι μπορεί να πάει σε χειρότερη εκδοχή, είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να γίνει αυτό ... πρέπει οι ειδικοί να είμαστε ψύχραιμοι ... μέχρι στιγμής τα δεδομένα είναι για ήπιες λοιμώξεις, αλλά δεν το "δένουμε"», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Τώρα θα γίνει "η μάχη της Δέλτα με την Όμικρον", μία πολύ μεγάλη μάχη», συνέχισε, «μακάρι να ισχύει αυτό που υποθέτουν διάφοροι, π.χ. ο κ. Φάουτσι, ότι είναι περισσότερο μολυσματικό και λιγότερο επικίνδυνο το νέο στέλεχος και να επικρατήσει. Θα πάρουμε μεγάλη ανάσα. Τα εμβόλια κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αποτελεσματικά. Ξέρουμε όμως ότι τα φάρμακα, ιδιαίτερα τα αντιιικά, που δεν στοχεύουν την πρωτεΐνη-ακίδα αλλά άλλα μέρη του κορωνοϊού, θα είναι πολύ αποτελεσματικά ανεξάρτητα από την Όμικρον. Το ζήτημα είναι ότι δεν έχουμε ακόμα τις ποσότητες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL