Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Πανελλαδικές / Πρωτοφανής λαίλαπα για τα παιδιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλαδικές / Πρωτοφανής λαίλαπα για τα παιδιά

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

«Περισσότεροι από 34.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής» τόνισαν τα μέλη της ΟΙΕΛΕ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες από κοινού με Εργατικά Κέντρα, απευθύνοντας ύστατη έκκληση στην Ν. Κεραμέως να μην εφαρμόσει την ΕΒΕ και να προχωρήσει σε διάλογο με κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Εκτός ΑΕΙ το 1/3 των μαθητών

Ο εισηγητής της ΟΙΕΛΕ και υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων του Δ.Σ. Στρ. Γεωργουδής, αναφερόμενος στην ΕΒΕ, έκανε λόγο για «πρωτοφανή λαίλαπα για τα παιδιά», η οποία -σύμφωνα με εκτιμήσεις -θα αφήσει εκτός ΑΕΙ περισσότερους από 34.000 υποψηφίους. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο ίδιος, «26.000 υποψήφιοι (34,68%) από ΓΕΛ, 380 υποψήφιοι (81,37%) από εσπερινά ΓΕΛ και 7.500 υποψήφιοι (43,43%) από ημερήσια ΕΠΑΛ θα μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Μάλιστα, πρόκειται για μια ταπεινή πρόβλεψη -όπως είπε-, καθώς το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο με την ανακοίνωση των βάσεων στα τέλη Αυγούστου. Το μοναδικό σίγουρο είναι ότι όσα παιδιά έχουν κάτω από 8,3 αποκλείονται από το σύνολο των πανεπιστημιακών σχολών.

Ένα ακόμη... αποτέλεσμα της ΕΒΕ είναι ότι αύξησε τα εμπόδια για τους υποψηφίους, αφού περισσότερα από 68 πανεπιστημιακά τμήματα έχουν Ελάχιστη Βάση πάνω από 14, 20 τμήματα έχουν ΕΒΕ από 13 έως 14 και 59 τμήματα έχουν ΕΒΕ από 12 έως 13.

Όπως σημείωσαν τα μέλη της ΟΙΕΛΕ, ακόμα και οι συντελεστές των σχολών (από 0,8 έως 1,2) αποτελούν αυθαίρετες αντιεπιστημονικές και αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις της υπουργού, που λειτουργούν ως φίλτρα απόρριψης εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ δεν μπορούν να δικαιολογηθούν σε μια χρονιά καραντίνας και τηλεκπαίδευσης.

Η περίπτωση των ειδικών μαθημάτων

Επιπλέον, αναφερόμενοι στις καταγγελίες αριστούχων μαθητών που απέτυχαν να «πιάσουν» τις Αρχιτεκτονικές, σημείωσαν ότι τα ειδικά μαθήματα των σχολών αυτών (δηλαδή το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο) δεν διδάχθηκαν φέτος στο σχολείο. Οι υποψήφιοι τα διδάχθηκαν διαδικτυακά μετά τις 19 Μαρτίου (!), δηλαδή μόλις για 8 εβδομάδες, επί ένα δίωρο την εβδομάδα, ως ενισχυτική διδασκαλία. Την ίδια στιγμή, αυτά τα μαθήματα διδάσκονται στα φροντιστήρια επί δύο χρόνια, για 12 ώρες τη βδομάδα. Άρα, αυτό το κενό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκατασταθεί με τόσες λίγες ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα αυτά, πέρα από τις πολύ υψηλές ΕΒΕ, έχουν και μεγάλα ποσοστά αναβαθμολόγησης (8,68% το ελεύθερο σχέδιο και 9,83% το γραμμικό). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια στους βαθμολογητές. Άρα, αυτή η αναξιόπιστη αξιολόγηση, υπό αυτές τις συνθήκες, οδηγεί χιλιάδες αριστούχους εκτός ΑΕΙ, οξύνοντας το πρόβλημα.

Άπιαστα όνειρα ακόμη και για αριστούχους

Η λαιμητόμος της ΕΒΕ είχε ως αποτέλεσμα πολλές σχολές να αποτελούν άπιαστα όνειρα ακόμα και για αριστούχους. Ένα παράδειγμα αποτελεί η Αρχιτεκτονική Ξάνθης, στην οποία η ΕΒΕ διαμορφώθηκε στα 17.700 μόρια, και η Αρχιτεκτονική Πάτρας, όπου η ΕΒΕ έφτασε τα 18.420 (!) μόρια, με κίνδυνο να είναι ελάχιστοι οι υποψήφιοι που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτά τα φράγματα. Άρα οι χιλιάδες μαθητές θα μείνουν εκτός, θα είναι το δώρο Κεραμέως στα ιδιωτικά κολέγια.

Παράλληλα, τεράστια θα είναι και η διαρροή εισακτέων σε ορισμένα ΑΕΙ. Ειδικότερα, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας η αιμορραγία θα ανέλθει στο 72%, ως απόρροια της ΕΒΕ και των βαθμολογιών των υποψηφίων. Από τις 1.831 θέσεις της περσινής χρονιάς, φέτος θα μείνουν 1.094 θέσεις, από τις οποίες θα καταληφθούν μόνο οι 540. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, στο οποίο το 40% των θέσεων δεν θα καταληφθούν από πρωτοετείς φοιτητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL