Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Η Στήλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Στήλη

Εφημερίδες κρεμασμένες σε περίπτερο
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Το δημοσιογραφικό κλισέ θα επέβαλλε το σημερινό κορωνογράφημα να ξεκινάει με τη φράση: Η στήλη θα πάει διακοπές! Λες και η στήλη είναι ξέχωρη οντότητα από τον συντάκτη της.

Αυτό, βεβαίως, όπως και όλα τα κλισέ, αποτελεί μια σωτήρια γενίκευση για την υπέρβαση μιας φαινομενικά ανυπέρβλητης δυσκολίας.

Είναι, εν πολλοίς, ένας εύσχημος τρόπος να περιγράψεις πράγματα για τον εαυτό σου χωρίς να μπαίνεις στα επικίνδυνα μονοπάτια της αυτοαναφορικότητας. Αφήστε δε που σε καθιστά και περισσότερο συμπαθή διότι παρουσιάζεσαι ως θύμα εκμετάλλευσης -από μία στήλη-, πράγμα που δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα.

Από την άλλη μεριά, πάλι, ελοχεύει ο κίνδυνος να κατηγορηθείς ότι αναφέρεσαι στον εαυτό σου ως να αναφερόσουν σε κάποιο τρίτο πρόσωπο, πρακτική που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι “πειραγμένοι” -κατά το κοινώς λεγόμενο- ή οι αριστοκράτες και οι βασιλείς.

Για λόρδους, βασιλείς και ευγενείς, εξ ονόματος της στήλης εντέλλομαι να σας διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε τους ζήτησε να τη συντηρήσουν με κείμενα και απόψεις. Αυτή την υποχρέωση την είχε αναθέσει κατ’ αποκλειστικότητα στον συντάκτη της, που ουδεμία διαμαρτυρία θα μπορούσε να προβάλει. Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει δε, όταν της ζήτησα εξηγήσεις για το θέμα απάντησε πως η συγγραφή είναι δουλειά των εργατών του Τύπου, ενώ οι ευγενείς μονάχα διαβάζουν κοπιωδώς.

Έτσι, και δεδομένων των συνθηκών, του τέταρτου κύματος της πανδημίας που ήρθε μαζί με τους τουρίστες, αλλά χωρίς να φταίει ο τουρισμός, όπως λένε οι ιθύνοντες, των εμβολιαστικών ποσοστών των κρίσιμων ηλικιών που διευρύνθηκαν -προς τα κάτω-, του δείκτη θετικότητας, όπως και άλλων αριθμών που θα ήταν κατανοητοί μόνο εάν η στήλη φιλοξενούνταν στις σελίδες των οικονομικών της εφημερίδας, όπως κατέστησε σαφές στον συντάκτη της, αποφάσισε να μη διακόψει την έκδοσή της τις επερχόμενες ημέρες των διακοπών. Έτσι, από μόνη της!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, παρά την τιτάνια προσπάθεια του συντάκτη και ευδοκίμως εργαζόμενου σχεδόν για ένα έτος να διαπραγματευτεί, τελικά το μόνο που κατέκτησε ήταν να συμφωνηθεί ότι τις ερχόμενες δύο εβδομάδες ο συντάκτης θα εργαστεί ως ανταποκριτής και θα μεταφέρει εικόνες από την ελληνική περιφέρεια.

Σας ομολογώ ότι απέφυγα να την ενημερώσω πως προτίθεμαι να φορτώσω στη μοτοσικλέτα μου μια σκηνή και ελάχιστα μπαγκάζια και να πάρω τα βουνά -κυριολεκτικά!-, προτού μας ξαναμαντρώσουν. Αυτός άλλωστε είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μην τα πάρουμε, μεταφορικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL