Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.6°C
3 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.5°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
21.6°C28.2°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.5°C22.5°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.1°C
4 BF 59%
Γρηγόρης Γεροτζιάφας / Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν έγκυες και θηλάζουσες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γρηγόρης Γεροτζιάφας / Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν έγκυες και θηλάζουσες

ΕΜΒΟΛΙΟ

Αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν τάσσεται ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Μιλώντας στο Mega, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός κατά την περίοδο της κύησης προφυλάσσει τόσο την μητέρα όσο και το νεογνό και πρόσθεσε πως, βάσει των έως τώρα δεδομένων, συστήνεται να εμβολιάζονται με εμβόλια mRNA.

«Στη Γαλλία υπάρχει σαφής οδηγία για τις εγκύους. Προτιμάμε το Pfizer ή της Moderna επειδή προκαλούν λιγότερο έντονα φλεγμονώδη φαινόμενα. Οι έγκυες αν πάθουν Covid έχουν 50 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθεί σε ΜΕΘ, ο κίνδυνος αποβολής είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος. Ο κίνδυνος να γεννήσει πρόωρα επίσης. Ο εμβολιασμός στις εγκύους δεν προκαλεί κίνδυνο στο έμβρυο και είναι πιθανό τα αντισώματα να περνούν στον πλακούντα και το γάλα και να βοηθούν στην ανοσία του νεογέννητου», ανέφερε συγκεκριμένα. «Πρέπει να κάνει το εμβόλιο μια γυναίκα που είναι στον θηλασμό» συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε με στοιχεία από τη γαλλική επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης και στα περιστατικά θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ εξήγησε τον μηχανισμό που τις προκαλεί.

«Σε 4 εκατ. δόσεις μέχρι τις 6 Μαΐου – εδώ και 2,5 μήνες κάνουμε AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 55 ετών – έχουμε 34 περιπτώσεις συνδρόμου θρομβοπενίας και θρόμβωσης (VITT). Από τους 34 οι 11 πέθαναν. Η αναλογία είναι 30% θάνατοι στα δηλωμένα περιστατικά VITT» σημείωσε. «Μετά την απαγόρευση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 55, μέσα στον Μάη έχουμε 4 περιπτώσεις θρομβώσεων και όχι θανάτους. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει ανέβει είναι στα 60 χρόνια. Ξέρουμε πώς γίνεται το σύνδρομο. Ο άνθρωπος παθαίνει θρόμβωση εξαιτίας της παραγωγής αντισωμάτων και είναι αυτά που κάνουν την θρόμβωση και όχι το εμβόλιο» επισήμανε. 

«Αυτά τα αντισώματα προϋπάρχουν ή πυροδοτείται αναμνηστικά η παραγωγή τους γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε αντίστοιχα ιικά ερεθίσματα ή φλεγμονής προηγούμενα στη ζωή τους. Γι' αυτό και έχουμε την παραγωγή αντισωμάτων γρήγορα και δεν έχουμε σ' αυτούς που κάνουν τη δεύτερη δόση. Δεν έχουμε τον κίνδυνο να κάνουν VITTσε ανθρώπους που κάνουν τη δεύτερη δόση» ανέφερε.

«Όταν ο οργανισμός εκτίθεται στην πρωτεΐνη του ιού, πυροδοτείται μια έντονη φλεγμονώδη αντίδραση. Όταν κάνουμε ένα εμβόλιο προσομοιώνουμε μια κατάσταση έκθεσης στον ιό» εξήγησε. «Άρα το πρόβλημά μας δεν είναι αυτό καθαυτό το εμβόλιο, τα συστατικά του εμβολίου της AstraZeneca. Το πρόβλημά μας είναι το ιικό κομμάτι που δίνουμε στον οργανισμό» είπε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα είχε συμβεί στους συγκεκριμένους ανθρώπους αν πράγματι είχαν κολλήσει κορωνοϊό.

«Ξέρουμε να διαγιγνώσκουμε και να θεραπεύουμε τα περιστατικά VITT»

Σχετικά με το αν πρέπει και στη χώρα μας να υιοθετήσουμε άλλη πολιτική στη χορήγηση του εμβολίου, και να βάλουμε ηλικιακό περιορισμό, o Γρ. Γεροτζιάφας ανέφερε: «Έχουμε και περιστατικά VITT σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, αυτό δείχνει μια γενική αντίδραση του οργανισμού». 

Τόνισε δε τη σημασία έγκαιρης διάγνωσης τέτοιων περιστατικών. «Ξέρουμε να το διαγιγνώσκουμε και να το θεραπεύουμε. Οι οδηγίες που έχουμε στη Γαλλία είναι όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, αμέσως ο άνθρωπος πάει στον γιατρό του που κάνει 2-3 συγκεκριμένες απλές εξετάσεις και στο βαθμό που διαγιγνώσκει το σύνδρομο τον στέλνει στο νοσοκομείο». Τόνισε μάλιστα πως στη Γαλλία λέγεται ότι οι αιμοστασιολόγοι – ειδικοί αιματολόγοι – πρέπει να καθοδηγούν τους γιατρούς στις θεραπείες. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL