Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
«Αθηναϊκή μετάλλαξη» / Τι λένε οι επιστήμονες - Δεν την αναγνωρίζει ο Μαγιορκίνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Αθηναϊκή μετάλλαξη» / Τι λένε οι επιστήμονες - Δεν την αναγνωρίζει ο Μαγιορκίνης

Μετάλλαξη covid
WOJTEK JARGIO/ΑΜΠΕ

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα αλλά και ερωτηματικά το στέλεχος που επικρατεί στο Λεκανοπέδιο γνωστό ως «αθηναϊκή μετάλλαξη» καθώς παρουσιάζει υψηλή συχνότητα εντοπισμού ενώ είναι υπό διερεύνηση η επικινδυνότητά του σε σχέση με τα άλλα στελέχη του Ιού και άγνωστη η ανθεκτικότητά του στα εμβόλια. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης πάντως είναι μόνος από τους επιστήμονες που δεν αποδέχεται τον όρο «αθηναϊκή μετάλλαξη».

«Δεν υπάρχει ούτε ελληνική ούτε αθηναϊκή μετάλλαξη» του κορωνοϊού δήλωσε φανερά ενοχλημένος με τον όρο, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόκειται για «παγκόσμια πρωτοτυπία» πρόσθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και απέδωσε τον όρο στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ελληνική μετάλλαξη και επισήμανε ότι το στέλεχος έχει εντοπιστεί από τον Φεβρουάριο στη Νιγηρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Απομονώθηκε στην Νιγηρία, δεν απομονώθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα τον Φεβρουάριο» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Δεν είναι δόκιμο να λέμε τοποθεσίες» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει τεθεί υπό μελέτη, «είναι viral under invstegation αυτή τη στιγμή την μελετάμε, αυξάνεται, βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ό,τι συνήθως».

«Δηλαδή βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ότι συνήθως, ωστόσο αυτό το έχουμε δει και με άλλες μεταλλάξεις. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση. Για παράδειγμα, η νοτιοαφρικάνικη ενώ στην αρχή φαινόταν ότι ήταν έτσι, δεν το είδαμε. Δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έχει μπει σε πολλές χώρες».

Ερωτηθείς αν καλύπτεται από τα εμβόλια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν μολυνθεί, τα έχουν πάει καλά, παρόλο που οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας.

Ωστόσο διαφορετική στάση από τον Γκίκα Μαγιορκίνη απέναντι στην «αθηναϊκή μετάλλαξη» κράτησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη,η οποία μίλησε για στοιχεία που δείχνουν ότι πρόκειται για μίξη της βραζιλιάνικης με την αφρικανική μετάλλαξη.

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετήθηκε και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, ο οποίος επεσήμανε ότι η αθηναϊκή μετάλλαξη μεταδίδεται ταχέως και ότι οι Έλληνες επιστήμονες εξετάζουν και το εάν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού μιλώντας στον Ant1 «ξέρουμε πολύ λίγα για αυτή τη μετάλλαξη, καθώς δεν δίνουμε στοιχεία σε παγκόσμια πλατφόρμα που τις μελετά».

Για το αν τα εμβόλια καλύπτουν αυτή τη μετάλλαξη, τόνισε: «Υπάρχει αυτή η αθηναϊκή μετάλλαξη σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τα ελληνικά Μέσα. Αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. Από ότι φαίνεται όμως, τα κομμάτια της μετάλλαξης, που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται».

Αυτό που προκαλεί εντύπωση πάντως είναι ότι και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου υιοθέτησε τον όρο για την «αθηναϊκή μετάλλαξη».

Αναφερόμενη στην συγκεκριμένη μετάλλαξη τη Δευτέρα η Μ. Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας εξέφρασε μια εύλογη ανησυχία, η οποία όπως τόνισε επικρατεί και για οποιαδήποτε μεταλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζεται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να είναι πολύ περιορισμένη.

«Σχετικά με την αθηναϊκή μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί, καθώς και για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα ειδικής παρατήρησης και καταγραφής και ειδικοί γενετιστές και λοιμωξιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της και ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ περιορισμένη», σημείωσε χαρακτηριστικά η Μ. Θεοδωρίδου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL