Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
40 χρόνια Ελλάδα - Ε.Ε. / Πέντε τομείς που η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά την καθημερινότητά μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

40 χρόνια Ελλάδα - Ε.Ε. / Πέντε τομείς που η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά την καθημερινότητά μας

Ευρωκοινοβούλιο Στρασβούργο
(European Parliament)
ΑΝΑΛΥΣΗ

Εδώ και 40 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει -συχνά καθοριστικά- τη ζωή των πολιτών στα κράτη-μέλη της. Ιδιαίτερα η σχέση της Ελλάδας με την Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολη, λόγω της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στην Ένωση δείχνει να είναι ισχυρή, καθώς στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 (63%) βρίσκεται το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν θετική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα (56%) το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερο, ωστόσο είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση, κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Το 72% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει πραγματικά ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται ποσοστό 65%, πέντε ποσοστίες μονάδες πάνω από τον Ιούνιο του 2019.

Ευρωβαρόμετρο
(Ευρωβαρόμετρο - Φεβρουάριος 2021)

Ιδιαίτερη εμπιστοσύνη δείχνουν σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο οι πολίτες στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς είναι ο μοναδικός θεσμός που τα μέλη του εκλέγονται άμεσα από τους Ευρωπαίους πολίτες.

Το 63% των ερωτηθέντων θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον. Ακόμα υψηλότερο το ποσοστό για την Ελλάδα, αγγίζει το 79%. 

Ευρωβαρόμετρο
(Ευρωβαρόμετρο - Φεβρουάριος 2021)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στη ζωή μας

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει το κύρος της στους πολίτες κυρίως λόγω του ρόλου της στην προστασία των κοινωνιών από σημαντικές προκλήσεις. Με τον Ευρωκοινοβούλιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η Ε.Ε. έχει θεσπίσει διαδικασίες και κανόνες, ορισμένες φορές άγνωστους στο ευρύ κοινό, που δίνουν πολύτιμη χείρα βοηθείας στους κατοίκους των ευρωπαικών χωρών.

Οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν τις σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα «Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μένα»

Ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό

Η Ε.Ε. έχει εκπονήσει στρατηγική ώστε να πιεστούν οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να ενισχύσουν την ορατότητα των αξιόπιστων πηγών ειδήσεων για τον κορωνοϊό, αλλά και να αφαιρούν περιεχόμενο που είναι παράνομο ή θα μπορούσε να προκαλέσει σωματική βλάβη. Διαθέτει, δε, ειδική ομάδα «κατάρριψης μύθων» σχετικά με τον κορωνοϊό.

Η Ε.Ε. δημιούργησε ειδικό ιστότοπο με στοιχεία για τον κορωνοϊό, ενώ στις 17 Απριλίου 2020 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα όπου τόνιζε ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με την COVID-19 συνιστά μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να θεσπιστεί ευρωπαϊκή πηγή πληροφοριών με ανοικτή πρόσβαση σε ακριβείς και επαληθευμένες πληροφορίες, ενώ ζήτησαν επίσης από τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν αποτελεσματική δράση ώστε να δοθεί τέλος στην παραπληροφόρηση και στη ρητορική μίσους που συνδέονται με την COVID-19.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το βίντεο που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πώς να ανιχνεύουν οι χρήστες του διαδικτύου εάν μια είδηση είναι αληθής.

https://www.facebook.com/watch/?v=211734473496489

Χρήστες smartphone και tablet

Το 70% των πολιτών στην Ευρώπη χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα όχι μόνο για κλήσεις και γραπτά μηνύματα, αλλά και για να στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα και να περιηγούνται στο διαδίκτυο. Το 70% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει η βεβαιότητα πως τα προσωπικά δεδομένα δεν θα είναι προσβάσιμα χωρίς τη συγκατάθεσή των χρηστών και πως είναι εγγυημένη η εμπιστευτικότητα των ηλεκτρονικών και των άμεσων μηνυμάτων. Η ΕΕ έχει θεσπίσει από το 2002 ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μέτρα διαφύλαξης της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Σύντομα, όμως, αναμένεται να θεσπιστεί ανανεωμένο νομικό πλαίσιο για την ψηφιακή προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η νέα νομοθεσία έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει τις υπηρεσίες VoIP και τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτυακής ανταλλαγής μηνυμάτων, να παρέχει καλύτερη προστασία των δεδομένων που αποθηκεύονται (π.χ. ιδιωτικών επαφών) ή που εκπέμπονται από συσκευές των χρηστών (π.χ. δεδομένων θέσης). Απαιτεί, δε, να υπάρχουν φιλικές προς τον χρήστη μέθοδοι και ρυθμίσεις στους browser για την εξασφάλιση διαδικτυακής συγκατάθεσης για τα cookies. Η νομοθεσία θα προστατεύει επίσης καλύτερα τους χρήστες από τις ανεπιθύμητες κλήσεις ή τα ηλεκτρονικά μηνύματα εμπορικής προώθησης.

https://www.youtube.com/watch?v=pKi-rKWZ08s

Κινητό τηλέφωνο και ταξίδι στο εξωτερικό

Υπήρχαν εποχές που σκεφτόμασταν πολύ πριν χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας τηλέφωνο σε άλλη χώρα της ΕΕ. Υπήρχε άλλωστε ο κίνδυνος να μας έρθει ένας τεράστιος λογαριασμός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε τέλος μια για πάντα σε όλες τις αμφισβητήσιμες ενέργειες των εταιρειών που επέβαλαν υψηλά τέλη περιαγωγής (roaming) στους καταναλωτές για τις κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και τις διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, που χρησιμοποιούσαν από το κινητό τους.

Δεν υπάρχει πια διαφορά στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το κινητό μας στη χώρα αας και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Ήταν μια μακρά και δύσκολη πολιτική μάχη για να επιτευχθεί αυτό, αλλά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ επέμειναν και, από τις 15 Ιουνίου 2017, χρησιμοποιούμε την περιαγωγή «σαν στο σπίτι μας» σε όλη την ΕΕ. Οι τιμές περιαγωγής έχουν μειωθεί δραματικά, πάνω από 90% από το 2007, που ήταν το έτος που τέθηκαν σε ισχύ οι πρώτοι κανονισμοί της ΕΕ για την περιαγωγή.

https://www.youtube.com/watch?v=Onk3eRpacpU

Φιλοζωία και κατοικίδια

Το να ταξιδεύουμε με τα κατοικίδιά μας έχει γίνει πιο εύκολο με τις ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα διαβατήριο ζώου συντροφιάς που να αποδεικνύει ότι το κατοικίδιό σας είναι εμβολιασμένο κατά της λύσσας. Για άλλα ζώα συντροφιάς, όπως κουνέλια ή καναρίνια, οι κανόνες εξαρτώνται από τη χώρα στην οποία θα ταξιδέψετε.

Όσον αφορά δε τα ζώα εκτροφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από τη δεκαετία του '70 προωθεί την καλή διαβίωση των ζώων. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαιτούν τα εκτρεφόμενα ζώα να είναι απαλλαγμένα από πείνα και δίψα, να μην υποφέρουν από δυσφορία, πόνο, τραυματισμό ή ασθένεια, να μην τους προκαλείται φόβος ή αγωνία και να έχουν την ελευθερία να εκδηλώνουν τη φυσιολογική τους συμπεριφορά. Αυτές οι γενικές αρχές μεταφράζονται σε συγκεκριμένους κανόνες για όρνιθες, βοοειδή, χοίρους και άλλα εκτρεφόμενα ζώα καθώς και κανόνες για τη μεταφορά και τη σφαγή. Το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε μια «Πλατφόρμα για την καλή διαβίωση των ζώων» για να βοηθήσει την ανάπτυξη μέτρων για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων. Επιπλέον, από το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει τα ζώα ως «αισθανόμενα όντα», γεγονός που αντικατοπτρίζεται σε πολιτικές της ΕΕ στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας, της μεταφοράς και της έρευνας.

Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθερίας του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF), που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμβάλλει στην καταπολέμηση των παραβιάσεων της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, ενώ συνδράμει δημοσιογράφους που απειλούνται. Παράσχει δε επιχορηγήσεις σε δημοσιογράφους-ερευνητές και διοργανώνει εργαστήρια για το ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον εργασίας.

Το πρόγραμμα Χαρτογράφηση της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το οποίο διευθύνεται από το ECPMF και διοικείται από την οργάνωση Index on Censorship και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, χαρτογραφεί τις απειλές κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, σε ολόκληρη την Ευρώπη, και τις αντιμετωπίζει μέσα από εκστρατείες ευαισθητοποίησης, συστάσεις πολιτικής και παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης.

Δείτε την χαρτογράφηση για τις χώρες της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL