Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Φαγοπότι Μητσοτάκη / Η διοίκηση της ΕΡΤ έδωσε έγγραφη εντολή να «θαφτούν» πλάνα και φωτογραφίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φαγοπότι Μητσοτάκη / Η διοίκηση της ΕΡΤ έδωσε έγγραφη εντολή να «θαφτούν» πλάνα και φωτογραφίες

Οδηγία ΕΡΤ
(TWITTER.COM/ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ)

Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση προχώρησαν οι ιθύνοντες της ΕΡΤ χτες, αποδεικνύοντας ότι θεωρούν την δημόσια τηλεόραση κομματικό «μαγαζί» της ΝΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που βοά όλη η υφήλιος για τις εικόνες με το φαγοπότι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία, την ώρα μάλιστα που οι πολίτες αναγκάζονται να μένουν κλεισμένοι σπίτι τους από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, η ηγεσία της ΕΡΤ έδωσε εντολή να «θαφτούν» τα επίμαχα πλάνα.

Αντίστοιχη ήταν και η οδηγία για τον παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, σε μια προσπάθεια να μην εμφανιστούν φωτογραφίες του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Μαρέβα Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το θέμα ανέδειξε ο δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης.

https://twitter.com/ChristosXanthak/status/1358782108244803586

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της περίεργης κάλυψης του θέματος ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

https://twitter.com/AvgiOnline/status/1358150428047912965?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1358150428047912965%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.avgi.gr%2Fpolitiki%2F378754_i-ert-ekrypse-tis-fotografies-apo-deltio-eidiseon

Ποιός από τους υψηλά ιστάμενους της ΕΡΤ θα αναλάβει την ευθύνη για αυτό το κατάπτυστο σημείωμα, που δείχνει την επιθυμία του Μαξίμου;

Τι λέει ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ Φώτης Καφαράκης επιχειρεί να διαψεύσει το σημείωμα με την αιτιολογία ότι τελικά προβλήθηκαν πλάνα παρά την οδηγία.

Ισχυρίζεται μάλιστα ότι η ΕΡΤ «ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9», παραλειπόντας φυσικά να αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε το φαγοπότι.

Αυτό που δε λέει είναι ότι τα πλάνα προβλήθηκαν τελικά την Κυριακή, με σημαντική καθυστέρηση, και αφού είχε προηγηθεί η σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική σε βάρος της ΕΡΤ.

Αναλυτικά η δήλωση του Φώτη Καφαράκη:

Ως γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα ανυπόγραφο χαρτί για δήθεν «απαγόρευση» της μετάδοσης φωτογραφιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Ιδού, λοιπόν, η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, όπως μεταδόθηκε χθες στο μεσημβρινό δελτίο στις 12.00, στις 15.00 το μεσημέρι -στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο-, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21.00. Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9.

https://www.facebook.com/fotis.kafarakis/posts/10223700631374654?__cft__[0]=AZXvLFKzKC0cb0H_WsRdnvef8x5DXCa6XTk1XrbYfDieOyB-GfHQ6DXM9tL4NUPjj-LzjVkeOtC5aPR6HbzJXzgO4YsN-O364Zht5xIkPsTrxf8yXKm_lpAPTgMNiReWBRY&__tn__=%2CO%2CP-R

Αλλαγμένη ΕΡΤ βλέπει ο Λιβάνιος

Λίγο πριν δει το φως της δημοσιότητας το αποκαλυπτικό σημείωμα - οδηγία,  ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος μιλώντας στη Βουλή ισχυρίστηκε ότι η «ΕΡΤ έχει αλλάξει», χαρακτηρίζοντας τη δημόσια τηλεόραση «ακομμάτιστη» και «αχρωμάτιστη».

«Το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ δεν βγαίνει ούτε από τη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού, ούτε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ούτε από πουθενά αλλού. Το βγάζει η Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια» σημείωσε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε ότι «μόνοι τους φτιάχνουν το δελτίο, δεν τους παίρνουμε τηλέφωνο».

ΣΥΡΙΖΑ: Οδηγίες που θυμίζουν πρακτικές της ΥΕΝΕΔ

«Η επιλογή της ΕΡΤ να λογοκρίνει και να "εξαφανίζει" ειδήσεις (υπό τη διοίκηση του κ. Ζούλα, που μέχρι τις εκλογές ήταν διευθυντής του κ. Μητσοτάκη), επιβεβαιώνεται και με γραπτές οδηγίες στην αίθουσα παραγωγών» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος.

Οδηγίες που όπως σημειώνει «δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πρακτικές της ΥΕΝΕΔ:

Μην τυχόν παίξετε στα δελτία ειδήσεων φωτογραφίες ή βίντεο από το κορονογλέντι του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία.

Μην παίζετε φωτογραφίες και βίντεο του κ. Λιγνάδη μαζί με τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον επέλεξε για το Εθνικό Θέατρο».

«Μιας και η ΕΡΤ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη:

Ποιος έδωσε αυτές τις εντολές;» καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

https://www.facebook.com/iliopoulosnasos/posts/2908423716104631?__cft__[0]=AZW8fuY32PB_qBX5xSiFooo2QgI_61GgR9O2HEv8U14i3lT0l5KG-LPb7tBGFO4oWvyiUhnjE49k_lg2bl1uxsK6RbOxDo1PtsRyrFoUWEYPPqp_GEwVmiwLrJX5Lrsys74hjDVhpNll_cM5_0pNGT9vGeyTKOIaTUjwCqZ_eyLG5lawYkctSDMMo65xB1gZLB4&__tn__=%2CO%2CP-R

Εξηγήσεις για το σκονάκι ζητά το ΚΙΝΑΛ

«Η ΕΡΤ - όπως και αλλά κανάλια αρχικά - αποσιώπησαν το κορωνοπάρτι του κ. Μητσοτάκη, όπως και τις αποδοκιμασίες στην Ικαρία», σχολιάζει από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής.

«Δεν γνωρίζουμε αν έγινε παρέμβαση με σκονάκι (όπως καταγγέλλεται) ή με προφορική εντολή. Το βέβαιον είναι ότι έγινε» σημειώνει και ζητά από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΡΤ να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

ΚΚΕ: Άθλια προσπάθεια λογοκρισίας

«Η φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου, με οδηγίες προς τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, για το τι πρέπει να προβάλλουν και τι όχι απ’ την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία -εφόσον ισχύει- δεν αποτελεί μόνο άθλια προσπάθεια λογοκρισίας απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και μια ακόμη απόδειξη για το πως οι κυβερνήσεις μεταχειρίζονται διαχρονικά την ΕΡΤ ως δικό τους φερέφωνο» τονίζει το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25: Μαθήματα Βόρειας Κορέας

«Απλά μαθήματα Βόρειας Κορέας: η κυβέρνηση πιάνεται με την Ικαριώτικη γίδα στην πλάτη και ένα Λιγνάδειο λεκέ στο πουκάμισο; Κανένα πρόβλημα: αναλαμβάνει η "δημόσια τηλεόραση" να στέλνει SOS σημειώματα στους συντάκτες να μην προβάλουν τις Ικαριώτικες "ανεμελιές" του πρωθυπουργού, όπως και να μην ξεφύγει φωτογραφία του κυρίου Λιγνάδη με κυβερνητικούς, ή επικριτική αντιπολιτευτική δήλωση αλογόκριτη» τονίζει το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:

«Στον αντίποδα του εγχώριου τοπίου ενημέρωσης, όπου οι άβολες ειδήσεις είτε στραγγαλίζονται από την ασφυκτική πρωθυπουργική εποπτεία επί της ΕΡΤ και του ΑΠΕ είτε πλακώνονται κάτω από τους πακτωλούς κρατικής ενίσχυσης στα ιδιωτικά ΜΜΕ, οι Έλληνες ενημερώνονται όλο και συχνότερα από πρωτοκλασσάτα Μέσα του εξωτερικού για το πόσο μπανανία θεωρούν οι κυβερνώντες τη χώρα. Όπως τότε που η ΕΡΤ είχε μετατραπεί ξανά σε ΥΕΝΕΔ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL