Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης / Χυδαία επίθεση στους πρυτάνεις - «Είναι εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης / Χυδαία επίθεση στους πρυτάνεις - «Είναι εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης»

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Το νομοσχέδιο Κεραμέως – ίσως το πιο αντεκπαιδευτικό που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η πανεπιστημιακή και φοιτητική κοινότητα – με το οποίο αποκλείεται η πρόσβαση στα ΑΕΙ για δεκάδες χιλιάδες μαθητές, μπαίνει «κόφτης» φοίτησης ενώ προβλέπεται η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, συζητείται από σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης κλήθηκαν να υπερασπιστούν τόσο η Νίκη Κεραμέως όσο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η υπουργός Παιδείας ανακάλυψε για μία ακόμη φορά κέντρα «παραβατικότητας» στα ΑΕΙ, ενώ ισχυρίστηκε πως τα όποια κρούσματα βίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την οποία προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Υπεραμυνόμενη της καταφανώς αντισυνταγματικής ρύθμισης που καταργεί στην πράξη το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι δεν μπορεί το θέμα της φύλαξης να αφεθεί αποκλειστικά στα πανεπιστήμια, καθώς η λύση αυτή «έχει αποτύχει»

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέλεξε να προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στους πρυτάνεις, κατηγορώντας τους ότι ανέχονται «ακραίες βίαιες μειοψηφίες» και ότι «είναι εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης, θεωρώντας το αναγκαίο κακό». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη περιέγραψε τα Πανεπιστήμια ως άντρα ανομίας, μιλώντας για «τρύπα στο κράτος δικαίου». Ισχυρίστηκε δε πως «είναι δουλειά της αστυνομίας η αντιμετώπιση της βίας, ως μέτρο ύστατης καταφυγής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αντιπολίτευση, μόνο η Ελληνική Λύση εμφανίστηκε θετική για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Νίκος Φίλης: «Μας πηγαίνουν μισό αιώνα πίσω. Ντροπή τους»

Για «θεσμική εκτροπή» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης, χαρακτηρίζοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία αντισυνταγματικό μέτρο που δημιουργεί «καθεστώς Κορκονέα» στα Πανεπιστήμια. Ο τομεάρχης Παιδείας και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πως με το νομοσχέδιο δημιουργούνται νέες κοινωνικές ανισότητες εν μέσω πανδημίας με την μείωση των εισακτέων. «24 χιλιάδες φοιτητές δεν θα μπουν φέτος στα πανεπιστήμια», με αποτέλεσμα να κλείσουν τμήματα και οι φοιτητές να ωθηθούν στα κολλέγια, όπως επεσήμανε.

Ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, είναι η μειωμένη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει το “μια πρόσληψη καθηγητή για κάθε αποχώρηση”, μετά τον ακαδημαϊκό αποδεκατισμό επί μνημονίων. Η ΝΔ δεν εφάρμοσε το νόμο, αλλά τώρα θυσιάζει 20 και 30 εκ. € το χρόνο για να πληρώνει 1.000+ ειδικούς φρουρούς. Μας πηγαίνουν μισό αιώνα πίσω. Ντροπή τους» σημείωσε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κύπρο σε αριθμό αστυνομικών, αναλογικά με τον γενικό πληθυσμό της. «Να προσλάβουμε λοιπόν τώρα άλλους 1.030 ειδικούς φρουρούς από την εκλογική περιφέρεια του κ. Χρυσοχοΐδη, για να... πιάσουμε την πρώτη θέση! Τότε, να προσλαμβάνουμε και μια χιλιάδα αστυνομικούς για κάθε χώρο που κάποια στιγμή γίνεται κάποια παρανομία; Να ιδρύσουμε και αστυνομίες σχολείων, πλατειών, γυμναστηρίων και ό,τι άλλο βάλει ο νους της ΝΔ;» τόνισε. 

«Τα όποια -περιθωριακά και πάντοτε κατακριτέα- φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια έχουν εδώ και χρόνια αξιοποιηθεί (με τη βοήθεια πολλών ΜΜΕ) για να δημιουργήσουν στην κοινωνία μια καθαρά επικοινωνιακή εικόνα “άντρων ανομίας”» ανέφερε ακόμη. «Τα λιγοστά αυτά περιστατικά, δεν έχουν να κάνουν με τους φοιτητές ή την φοιτητική δράση, τον πολιτικό διάλογο, οσοδήποτε έντονο, και κάθε τι που γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια: αντίθετα, είναι συνήθως “εισαγόμενα”. Αν κάποιος έχει προβεί σε αξιόποινη πράξη, τα αναγκαία υλικά απ' έξω τα φέρνει. Ήταν και είναι ευθύνη της αστυνομίας να παρεμβαίνει κάθε φορά, όπως οφείλει να κάνει όταν τελούνται οπουδήποτε αλλού αξιόποινες πράξεις, αλλά όχι να εγκατασταθεί στα πανεπιστήμια!» συμπλήρωσε.

«Ούτε φυσικά να παρακολουθεί τα συστήματα επικοινωνίας των φοιτητών και να καταγράφει με κάμερες κάθε κίνησή τους, σε ένα “κοντρόλ ρουμ” που θα ελέγχεται από την αστυνομία! Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, δεν συμβαίνουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα κι αν νομοθετηθούν τώρα, αφενός δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη, αφετέρου, να είμαστε ξεκάθαροι, η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταργήσει την πρώτη μέρα» υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης. 

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR376U2SpaGrXgTtpoLBqhh5EIaiKlvmRrqTBtWCaYt51TcI9j7KR9nG4OU&v=hbE87fbC9gI&feature=youtu.be

ΚΙΝΑΛ: Αντιμεταρρυθμιστικό το καθεστώς καταστολής

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, εξέφρασε την διαφωνία του κόμματός της με το σχέδιο νόμου, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας ότι δεν έκανε διάλογο, λέγοντας ότι «ολομόναχος, κανείς δεν πάει μακριά…και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν πάει ούτε μέχρι τις επόμενες εκλογές». Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, «διακατέχεται από ιδεοληπτικές στρεβλώσεις, νομοθετούμε τα νομοθετημένα και μάλιστα τα υπερνομοθετούμε οδηγώντας σε ενστάσεις και αδιέξοδο».

Χαρακτήρισε «αντιμεταρρυθμιστικό το καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια» λέγοντας πως «δίνετε χώρο σε μια πολυποίκιλη μάζα από μπαχαλάκηδες, εξωπανεπιστημιακούς, βαποράκια, ακτιβιστές κλπ, για να βρεθούν απέναντί σας». Με αυτά που κάνετε, είπε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, «ομολογείτε την αποτυχία της δήθεν εμβληματικής σας διάταξης για το άσυλο, του 2019» .Τότε, «φτιάξατε μια τρύπα στο νερό… αλλά και με το σημερινό νομοσχέδιο δείχνετε ότι δεν βάζετε μυαλό. Προτιμάτε την μοναχική επίδειξη ισχύος αντί του διαλόγου». Πρόσθεσε ότι οι προθέσεις σας «δεν κρύβονται, όποιο περιτύλιγμα και εάν βάλετε», και είστε «κολλημένοι στο δόγμα νόμος και τάξη…σε μια ευταξία του 1960 που συσκοτίζει και υποτιμά τα προβλήματα πυροδοτώντας κοινωνικές εκρήξεις».

Τα πανεπιστήμια , είπε η Χαρά Κεφαλίδου, «χρειάζονται φρέσκο, καινούργιο, αέρα». Η παιδεία απαιτεί έναν 10ετή σχεδιασμό, η εκπαίδευση, από την προνηπιακή αγωγή μέχρι το πανεπιστήμιο, με παρακλάδια την επαγγελματική κατάρτιση, είναι συγκοινωνούντα δοχεία και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν και να σχεδιαστούν, τόνισε η βουλευτής.

ΚΚΕ: Στόχος η περιστολή κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης των φοιτητών

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής τάχθηκε κάθετα ενάντια στο σχέδιο νόμου τονίζοντας πως «εισάγεται η περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και η κατασταλτική αντιμετώπιση της οργανωμένης συλλογικής αμφισβήτησης του "Πανεπιστημίου-Ανώνυμη Εταιρεία". Στόχος σας είναι η περιστολή κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης των φοιτητών για ολοκληρωμένες σπουδές». Ανέφερε ότι το αίτημα του ΚΚΕ είναι το ίδιο με αυτό του εκπαιδευτικού και λαϊκού κινήματος, που σας καλεί να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με πρόσχημα την πανδημία κρατά κλειστά τα πανεπιστήμια εδώ και ένα χρόνο, ενώ, ταυτόχρονα, ανοίγει την αγορά και τα εμπορικά κέντρα, ισχυριζόμενη ότι ο κορονοϊός κολλάει μόνο στα συλλαλητήρια, αλλά όχι στα σχολικά τμήματα των 25 και 27 μαθητών. Κολλάει στις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, τις οποίες και απαγορεύει, αλλά όχι στα βαγόνια του μετρό και στα εργοστάσια όπου συνωστίζονται εργάτες χωρίς μέτρα προστασίας , με ευθύνη της εργοδοσίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε πως η ένταση της καταστολής από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της ανάλογης πολιτικής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει σχέση με την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Παρατήρησε πως και ο νόμος για το άσυλο, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, το 2019, είχε προωθηθεί με το ίδιο πρόσχημα, της ανομίας στα πανεπιστήμια με προβοκατόρικες δράσεις των γνωστών  -αγνώστων, με συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και των πανεπιστημίων, ως άντρα εγκληματικότητας. Σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, ο κ. Δελής ανέφερε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερη την πρόσβαση στα πανεπιστήμια των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, ενώ ρίχνει κι άλλο νερό στο μύλο της κατηγοριοποίησης των σχολών. Η κυβέρνηση, είπε, «φουλάρει τις μηχανές της αντιλαϊκής πολιτικής, ψηφίζοντας εχθρικούς νόμους για τον λαό, ο οποίος έχει δικαίωμα -και θα το κάνει- να αγωνιστεί για να μείνουν όλοι αυτοί οι νόμοι στα χαρτιά».

ΜέΡΑ25: Στο πολιτικό σας DNA είναι ο αυταρχισμός

Την κάθετη αντίθεσή της εξέφρασε και η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι μέσα σε συνθήκες πανδημίας φέρνει αυτό το νομοσχέδιο. Πρόκειται, είπε, «για μια εντυπωσιακή επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας, που όχι μόνο δεν έχει προηγούμενο, αλλά θα είναι και πολύ δύσκολο να φτάσει να τη μιμηθεί κανείς στο μέλλον».

Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ άμεσα, με τους μαθητές να είναι «μια ανάσα πριν τις εξετάσεις. Η λέξη ενσυναίσθηση», είπε η κ. Σακοράφα, είναι «λέξη άγνωστη για την κυβέρνηση. Η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα οδηγήσει στον αποκλεισμό πλήθους υποψηφίων από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αναρωτήθηκε ποιο είναι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση, να εξωθήσει μαθητές στα Ιδιωτικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα Κολλέγια; Και τόνισε: «Εάν θέλετε να κλείσετε πανεπιστήμια, γιατί δεν το κάνετε;».

Οι σπουδές στα ΑΕΙ, είπε, δεν απαξιώνονται από τη βάση εισαγωγής, αλλά από τις ελλιπείς υποδομές και τη πλημμελή στελέχωση των ΑΕΙ. Το διφασικό μηχανογραφικό, ανέφερε η βουλευτής, «αποτελεί συμπλήρωμα της πολιτικής αποκλεισμού εισακτέων, μετά τη βάση εισαγωγής».

Για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, είπε πως «είναι τόσο προφανή και εξοργιστικά αυτά που προωθείτε, που δεν υπάρχει κανένα πεδίο διαλόγου, ανταλλαγής ή σύνθεσης απόψεων. Έχετε ήδη καταργήσει το άσυλο στα πανεπιστήμια. Στο πολιτικό σας DNA είναι ο αυταρχισμός. Κάνετε μια επικοινωνιακή πολιτική ότι δήθεν οργιάζει η εγκληματικότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους, ότι εκεί διακινούνται ναρκωτικά κλπ, αλλά δεν έχετε κανένα πραγματικό στοιχείο για να αποδείξετε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL