Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Κεραμέως - Χρυσοχοΐδης / Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ - Βάζουν αστυνομικούς στα ΑΕΙ και κόβουν φοιτητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κεραμέως - Χρυσοχοΐδης / Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ - Βάζουν αστυνομικούς στα ΑΕΙ και κόβουν φοιτητές

Αμφιθέατρο σε πανεπιστήμιο
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Δραστική περικοπή εισακτέων, κλείσιμο πανεπιστημίων και ίδρυση αστυνομίας στα πανεπιστήμια προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αντιπολίτευσης και παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις χιλιάδων φοιτητών, η κυβέρνηση επιμένει στο δρόμο της καταστολής και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των κολεγίων. Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής, «διπλή» φάση συμπλήρωσης μηχανογραφικού, ο κόφτης φοίτησης, η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και η ενίσχυση των διατάξεων Πειθαρχικού Δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο «αποσκοπεί στη συνολική αναβάθμιση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, καθώς και στην εξασφάλιση στοχευμένων και ποιοτικών επιλογών για τους αποφοίτους Λυκείου και υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων».

Θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής

Θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα ισχύσει από το 2021, η οποία θα καθορίζεται από το ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου που αντιστοιχεί το τμήμα. Η βάση αυτή θα καθορίζεται από τον συντελεστή που θα θέτει κάθε πανεπιστημιακό τμήμα και θα κυμαίνεται από 80% έως 120% από τον μέσο όρο των υποψηφίων. Σε περίπτωση που το τμήμα δεν καθορίσει τη βάση, η επιλογή θα επαφίεται στο υπουργείο Παιδείας.

Για παράδειγμα, εάν ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου είναι 12/20 και η ελάχιστη βάση εισαγωγής που ορίζεται από το πανεπιστημιακό τμήμα είναι στο 90% του μέσου όρου, θα διαμορφώνεται στο 10,8. Σε περίπτωση που ο μέσος όρος των επιδόσεων είναι 11/20 και η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι το 90% του μέσου όρου, θα διαμορφωθεί στο 9,9.

Δύο φάσεις για το μηχανογραφικό

Από το 2022 η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα γίνεται σε δύο «φάσεις». Κατά την πρώτη φάση οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν περιορισμένο αριθμό τμημάτων από ένα επιστημονικό πεδίο - σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, δίνεται δυνατότητα δήλωσης μόλις 15 τμημάτων από το επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών, Νομικών και Κοινωνικών επιστημών και 18 τμημάτων από το επιστημονικό πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής.

Εν συνεχεία, μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης και γνωστοποιηθεί ποιοι πέρασαν στη σχολή της αρεσκείας τους, ξεκινάει η δεύτερη φάση, κατά την οποία οι μη εισαχθέντες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα τμήματα στα οποία έμειναν κενές θέσεις από την πρώτη φάση.

Ταυτόχρονα, από το 2022 ξεκινά ο ορισμός συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων από τα ΑΕΙ, αλλαγή από την οποία θα επηρεαστούν οι μαθητές που φοιτούν φέτος στη Β΄ Λυκείου.

Συμπλήρωση δεύτερου μηχανογραφικού για δημόσια ΙΕΚ

Πέρα από το μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ, οι υποψήφιοι φέτος θα μπορούν να συμπληρώσουν ένα παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ βάσει απολυτηρίου.

Οι ρυθμίσεις αυτές, πέρα από το γεγονός ότι θα βάζουν «όρια» στους υποψήφιους αποτρέποντάς τους να δηλώσουν όσες σχολές επιθυμούν, είναι άκρως ευνοϊκές για τα ιδιωτικά κολέγια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη σχολή της αρεσκείας τους και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά να σπουδάσουν εκτός του τόπου κατοικίας τους ή να κάνουν εκ νέου φροντιστηριακά μαθήματα, αναγκαστικά θα κατευθύνονται στις ιδιωτικές σχολές.

«Κόφτης» φοίτησης

Ταυτόχρονα, στο νομοσχέδιο εισάγεται και ο «κόφτης» φοίτησης στα ν+2 έτη.  Έτσι, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης θα επεκταθεί κατά 2 έτη, ενώ όπου η διάρκεια φοίτησης είναι πάνω από 4 έτη, το όριο φοίτησης θα επεκταθεί κατά 3 έτη. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, αυτή η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους εν ενεργεία φοιτητές θα υπάρξουν «μεταβατικές προβλέψεις».

Εξαιρέσεις θα προβλεφθούν για τους φοιτητές που εργάζονται ή έχουν επιλέξει μερική φοίτηση, καθώς και για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλους σπουδαίους λόγους.

Ιδρύουν πανεπιστημιακή αστυνομία

  • Εγκαθίσταται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εισόδου - εξόδου στα ΑΕΙ, για την οποία θα εκδοθεί κανονισμός από κάθε πανεπιστήμιο. Η ελεγχόμενη είσοδος θα εφαρμοστεί στην είσοδο όλων των εξωτερικών χώρων στα ΑΕΙ.
  • Ιδρύεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, που στην ουσία θα είναι ένα αστυνομικό σώμα το οποίο θα λογοδοτεί ιεραρχικά στην ΕΛ.ΑΣ., θα στελεχώνεται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται ειδικά για τον σκοπό αυτό και θα διανέμονται ανάλογα με τις ανάγκες των ΑΕΙ.
  • Προβλέπεται πλαίσιο πειθαρχικού δικαίου φοιτητών στα ΑΕΙ.

Ακολουθεί αναλυτικά το νομοσχέδιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL