Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Απεργία / Στο δρόμο για τη ζωή και τα εργασιακά δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απεργία / Στο δρόμο για τη ζωή και τα εργασιακά δικαιώματα

ΠΟΡΕΙΑ

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, έσπασαν τη σιωπή, την εργοδοτική βία, την κρατική καταστολή και απήργησαν για τη ζωή, την υγεία και τα δικαιώματά τους, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Το σχέδιο τρομοκράτησης των πολιτών, μέρος του οποίου είδαμε να εκτυλίσσεται την παραμονή της απεργίας με τις συλλήψεις φεμινιστριών στο Σύνταγμα, για άλλη μια φορά ακυρώθηκε εμφατικά και με ευρηματικότητα στον δρόμο. Οι εργαζόμενοι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση και απέδειξαν έμπρακτα ότι τίποτα δεν τους σταματά.

Τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με αποστάσεις ασφαλείας δύο μέτρων και φορώντας μάσκες, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε πολλά σημεία της Αθήνας, για να διεκδικήσουν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, να προχωρήσει η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, να υπάρξει μέριμνα για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και να γίνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών.

Μπροστά στην Πειραιώς

Η πρώτη παρέμβαση σημειώθηκε στις 7.30 το πρωί από το κλαδικό σωματείο εργαζομένων στις τράπεζες και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο παράρτημα της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Πανεπιστημίου 31. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω των δεκάδων απολύσεων που κάνει η τράπεζα το τελευταίο διάστημα και του κλεισίματος 45 υποκαταστημάτων, που αφήνει στον αέρα 150 εργαζόμενους.

Οι 8 συγκεντρωμένοι άνοιξαν πανό μπροστά στην είσοδο της τράπεζας, το οποίο έγραφε «Πάρτε πίσω τις απολύσεις - Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους», και μοίραζαν ενημερωτικό υλικό. Λίγη ώρα μετά το άνοιγμα του πανό, στο σημείο κατέφθασαν κλούβα με διμοιρία των ΥΜΕΤ και δύο πολιτικά Ι.Χ. της αστυνομίας. Επιστρατεύτηκαν επίσης αστυνομικοί της Ασφάλειας, οι οποίοι μαζί με αστυνομικούς που φορούσαν τις στολές τους πήγαιναν πάνω - κάτω ώστε να δώσουν εικόνα στα κεντρικά. Ο επικεφαλής της αστυνομίας ασκούσε επαναλαμβανόμενες πιέσεις στους συγκεντρωμένους να διαλυθούν, εμφανιζόμενος ωστόσο στην αρχή φιλικός προς το μέρος τους λέγοντας «άμα χρειαστείτε κάτι, θα βρισκόμαστε παρακάτω». Τελικά η παρέμβαση ολοκληρώθηκε ειρηνικά λίγο πριν από τις 9.

Έξω από το υπ. Εργασίας

Η συνέχεια δόθηκε στις 10, έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, όπου πραγματοποίησαν παρέμβαση εκπρόσωποι των διοικητικών συμβουλίων των ομοσπονδιών και σωματείων. «Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργατών με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών» ζητούσε το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος Αττικής σε ένα από τα πολλά πανό που άνοιξαν στον χώρο. Στη μέση περίπου της παρέμβασης, από το σημείο πέρασε και η μοτοπορεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού που είχε αφετηρία την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο.

Τη μοτοπορεία διέκοψαν μηχανές της ομάδας Δράση επί της Πατησίων, στο ύψος του Πολυτεχνείου, και την ακολούθησαν μέχρι τέλους στην κατεύθυνσή της προς το Σύνταγμα. Όταν έφτασε έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι οδηγοί άρχισαν να πατάνε ρυθμικά τις κόρνες τους και οι συγκεντρωμένοι να χειροκροτούν. Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με κεντρικό σύνθημα «Ασφάλεια, υγεία, σύνταξη, δουλειά - Δεν θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά».

Μοτοπορεία πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό περνώντας μπροστά από τα νοσοκομεία χωρίς στάσεις και με έναν επιβάτη ανά δίκυκλο, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Θέλαμε να δείξουμε με τον καλύτερο τρόπο ότι βρεθήκαμε στον δρόμο για να υπερασπιστούμε πρώτα και κύρια την υγεία όλων των εργαζομένων» εξήγησε μιλώντας στην «Α» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Κώστας Κεχαγιόγλου.

Στην πλατεία Κοραή

Λίγα λεπτά πριν από τις 11 ξεκίνησε να γεμίζει με κόσμο και η πλατεία Κοραή. «Απεργούμε για τις ζωές και τις δουλειές μας, απεργούμε για τις δημοκρατικές ελευθερίες μας» αναγραφόταν σε ένα από τα πανό που υψώθηκαν. Οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, από κοινού με αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες, έστειλαν το δικό τους μήνυμα αντίστασης κόντρα στον φόβο και την καταστολή όπως αυτός απλωνόταν περιμετρικά τους από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ βρίσκονταν αριστερά και δεξιά του σώματος των συγκεντρωμένων επί της πλατείας, ενώ η νεοσύστατη πεζή ομάδα αστυνομικών ΟΔΟΣ τους απέκλειε παρατασσόμενη επί της Σταδίου. Ταυτόχρονα, οι μηχανοκίνητες ομάδες Δράση έκαναν συνεχείς περιπολίες στους γύρω δρόμους. Δύο κλούβες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί επί της Σταδίου, ενώ μπροστά από την Πλατεία Κλαυθμώνος ήταν σταθμευμένη και μία αύρα της ΕΛ.ΑΣ., έτοιμη να επέμβει.

«Ζητούμε να ληφθούν μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, ζητούμε να γίνουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, για να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της σε αυτή την υγειονομική κρίση» έλεγαν από τα μεγάφωνα οι διαδηλωτές και φώναζαν με ζωηρό παλμό συνθήματα όπως: «Λιτότητα - απεργία - τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Μαζικές προσλήψεις στην Υγεία, αυτή είναι η απάντηση στην πανδημία».

Η αντίδραση του επικεφαλής της αστυνομίας ήταν να προειδοποιήσει τους συγκεντρωμένους ότι πρέπει να αποχωρήσουν από την πλατεία στις 11.15. «Γιατί να αποχωρήσουμε; Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα να διαδηλώνουμε» αντέτειναν, από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές.

Τελικά, έπειτα από τις συνεχείς πιέσεις που δέχονταν, οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν συντεταγμένα, φωνάζοντας «έξω απ' την πορεία η αστυνομία, κάτω τα χέρια από την απεργία» και πραγματοποιώντας μαζική πορεία επί της οδού Σταδίου, η οποία ολοκληρώθηκε στην πλατεία Ομονοίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL