Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.9°C17.4°C
4 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.5°C15.6°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.0°C13.8°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
6 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.2°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Κρίσιμες μέρες για την Αττική – Πολύ κοντά το lockdown
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Κρίσιμες μέρες για την Αττική – Πολύ κοντά το lockdown

ΕΚΑΒ ΣΤΟΛΕΣ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΦΟΡΕΙΟ
(EUROKINISSI ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική σε συνδυασμό με τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και ειδικά οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν θέσει το ολικό lockdown επί τάπητος.

Αν και οι επιστήμονες περιμένουν να δουν τα τυχόν θετικά αποτελέσματα από τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από την Τρίτη, ο παράγοντας ΕΣΥ είναι που θα κρίνει το οριστικό λουκέτο. Οι φόβοι εντείνονται μετά και τη δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, στην ΕΡΤ ότι  «σήμερα είναι πιθανόν να ακούσουμε πάλι για 2.000 κρούσματα». Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ παραδέχθηκε ότι «έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και ελπίζουμε –όπως έχουμε δει και σε άλλες περιοχές- η εφαρμογή των μέτρων να φέρουν αποτελέσματα».

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν απέκλεισε ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα.

Ασφυξία στα νοσοκομεία

Η ασφυξία στις ΜΕΘ προβληματίζει ιδιαίτερα και ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε σε καραντίνα τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Οι επιπτώσεις, όμως, αναμένεται να είναι αλυσιδωτές αφού η πίεση στο ΕΣΥ θα μεταφερθεί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.

 Ήδη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι περνάμε στο στάδιο της διακομιδής ασθενών από τη Θεσσαλονίκη σε άλλους νομούς.

Να σημειωθεί ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Δυτική Μακεδονία είναι στο 100% ενώ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων στο 90%.

Εάν η Αττική αρχίσει να δέχεται και ασθενείς από άλλους νομούς τότε το σύστημα θα υποστεί σοβαρό κραδασμό με τα οριζόντια μέτρα καραντίνας να είναι η μοναδική λύση.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, από τις συνολικά 127 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 είναι κενές οι 32.

Συγκεκριμένα:

Θριάσιο: 6 νοσηλευόμενοι, 2 κενά κρεβάτια

Αττικόν: 12 νοσηλευόμενοι, 5 κενά κρεβάτια

Ασκληπιείο: 8 νοσηλευόμενοι, 4 κενά κρεβάτια

Ελπίς: 3 νοσηλευόμενοι 3 κενά κρεβάτια

Γ. Γεννηματάς: 8 νοσηλευόμενοι,  3 κενά κρεβάτια

Ευαγγελισμός: 25 νοσηλευόμενοι 3 κενά κρεβάτια

Σωτηρία: 30 νοσηλευόμενοι, 11 κενά κρεβάτια

ΝΙΜΤΣ: 3 νοσηλευόμενοι, 1 κενό κρεβάτι

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, επεσήμανε ότι χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ γιατί υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Παράλληλα επεσήμανε ότι χρειάζονται προσλήψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Ανδρέας Ξανθός: Παρέμβαση προστασίας της δημόσιας υγείας η συνταγογράφηση των τεστ

 Κριτική στην κυβέρνηση «για ανεπαρκή μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σε ΜΜΜ, σχολεία και χώρους εργασίας» άσκησε ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN. «Δεν αξιοποιήθηκε το καλοκαίρι ούτε στην ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών, με αξιοποίηση αδρανούς στόλου και οδηγών τουριστικών λεωφορείων, ούτε στο πεδίο της εκπαίδευσης με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, με επιπλέον εκπαιδευτικούς και πιο ευέλικτη οργάνωση των μαθημάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σημασία της ευχερούς και άμεσης πρόσβασης σε κλινική εκτίμηση και τεστ, τονίζοντας ότι «η συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ που διενεργούνται στον ιδιωτικό τομέα και είναι το 1/3 των τεστ που γίνονται στη χώρα ημερησίως, είναι παρέμβαση προστασίας της δημόσιας υγείας».

Επιπλέον, ο τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «είναι αναγκαία μία ένεση ηθικού στο προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα της εργασιακής εξουθένωσης, μετά από την 8μηνη μάχη με την πανδημία. Η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει ένα μακροχρόνιο σχέδιο μόνιμων προσλήψεων και παράλληλα να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού (συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου) από 2 σε 4 χρόνια. Είναι επίσης επιβεβλημένο να προχωρήσει η ένταξη του υγειονομικού προσωπικού σε καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών και να ξεκινήσει διάλογος για την αναμόρφωση του μισθολογίου του προσωπικού του ΕΣΥ, τώρα που είναι σαφώς μεγαλύτερα τα δημοσιονομικά περιθώρια στη χώρα» .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL