Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Κορωνοϊός / Τρομάζουν τα κρούσματα στο προσωπικό των νοσοκομείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τρομάζουν τα κρούσματα στο προσωπικό των νοσοκομείων

Κορωνοϊός Covid νοσοκομείο μάσκα
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σε εστίες διασποράς του κορωνοϊού έχουν μετατραπεί πολλά νοσοκομεία της χώρας, με το υγειονομικό προσωπικό αλλά και τους ασθενείς να πληρώνουν το τίμημα της απροθυμίας – ακόμη και αυτή την ώρα της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων – της κυβέρνησης να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Πάνω από 300 ήταν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά υγειονομικών που νοσούν με κορωνοϊό, ενώ και ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλους λόγους μένουν απροστάτευτοι και μολύνονται με τον ιό στους χώρους των νοσοκομείων.

Άλλα τρία κρούσματα, που μάλιστα αφορούν νοσηλευόμενους ασθενείς, προστέθηκαν σήμερα στα συνολικά 19 – 15 εκ των οποίων στο προσωπικό – που διαπιστώθηκαν χθες στο Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας». Την έξαρση του ιού στο νοσοκομείο αναγκάστηκαν να παραδεχθούν «πηγές του υπουργείου Υγείας», σημειώνοντας πάντως ότι μετά την απολύμανση μία από τις δύο κλινικές όπου βρέθηκαν κρούσματα συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της ενώ η άλλη αναστέλλει απλώς τις εισαγωγές νέων ασθενών για μία εβδομάδα. Η πραγματική εικόνα όμως είναι πολύ χειρότερη. Όπως κατήγγειλε Στο Κόκκινο ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα» Κώστας Καταραχιάς, εδώ και ένα μήνα στο νοσοκομείο έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 κρούσματα. Μάλιστα, 10 ασθενείς βρέθηκαν θετικοί, με έναν να έχει πεθάνει. Ποια ήταν η αντίδραση της διοίκησης; Να ρίξει τις ευθύνες στους εργαζόμενους ξεκινώντας ΕΔΕ σε βάρος τους!

Αργά χθες, «καμπανάκι» χτύπησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και για το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Όπως σημείωσε, περισσότεροι από 24 υγειονομικοί νοσούν με συμπτώματα στο Παπανικολάου, ενώ νοσούν και ασθενείς στην καρδιολογική κλινική. Ο Μιχάλης Γιαννάκος ανέφερε σήμερα Παρασκευή θα είναι κλειστά κάποια χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.

Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει ότι τις τελευταίες ημέρες στο Αττικό Νοσοκομείο έχουν νοσήσει 14 υγειονομικοί - 6  τραυματιοφορείς, ένας τεχνικός και 7 ιατρονοσηλευτικό προσωπικό – με μία μάλιστα να νοσηλεύεται. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης βρέθηκε θετική μία νοσηλεύτρια στο αναισθησιολογικό και κατά την ιχνηλάτηση άλλοι δύο γιατροί, ενώ στο Νοσοκομείο Καβάλας βρέθηκε θετική μία νοσηλεύτρια στα ΤΕΠ του ιδρύματος. Στο ΑΧΕΠΑ δε , νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 20 εργαζόμενοι βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα θετικοί στον ιό.

Και ο θλιβερός κατάλογος συνεχίζεται. Στις Σέρρες, «κόκκινη» περιοχή στο χάρτη της Πολιτικής Προστασίας, βρέθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα θετικοί στον κορωνοϊό 4 γιατροί από τις παθολογικές κυρίως κλινικές του νοσοκομείου, αλλά και δύο γιατροί των κέντρων υγείας του νομού και μία νοσηλεύτρια, σύμφωνα με τοπικά μέσα. Τουλάχιστον εννέα κρούσματα διαπιστώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο, τέσσερα στο Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη.

Και όλα αυτά, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία να καταγγέλλουν ότι δεν τους γίνονται τακτικά προληπτικά τεστ ανίχνευσης του ιού. Να κάνουν έκκληση για άμεση πρόσληψη προσωπικού έχοντας φτάσει στα όριά τους, να ζητούν μέσα ατομικής προστασίας, αλλά και να ισχύσει ξανά ο θεσμός της καραντίνας.

Π. Παπανικολάου: Εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση στο σύστημα υγείας

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πάνος Παπανικολάου έκανε λόγο για μοντέλο «σκωτσέζικο ντουζ» στη διαχείριση της πανδημίας, από «λοκνταουν σε μπάτε σκύλοι αλέστε και μετά ξανά λοκνταουν», μοντέλο που δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας Στο Κόκκινο και στην εκπομπή «ξυπνήστε!», ο κ. Παπανικολάου - και από την εμπειρία του εντός των νοσοκομείων - περιέγραψε την εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση στο σύστημα Υγείας με 1.000 ασθενείς Covid να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, με αύξηση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων όπως στα νοσοκομεία «Παπανικολάου» και «ΑΧΕΠΑ» και με λιγοστές πλέον διαθέσιμες ΜΕΘ για την πανδημία.

Για τις κλίνες που δημιουργούνται από δωρεές, και ειδικά αυτές που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανικολάου εξήγησε ότι από τις πενήντα που είναι να γίνουν, «θα λειτουργήσουν μόλις οι δώδεκα, με αναγκαστική μετακίνηση εικοσιπέντε γιατρών από άλλα νοσοκομεία της Αθήνας», αποδυναμώνοντας έτσι τα τμήματα των νοσοκομείων από οπού φεύγουν.

Ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ παρατήρησε και ένα παράδοξο της Ελλάδας  «ακόμα και για δυτική καπιταλιστική χώρα», ότι μέσα σε πανδημία και ώρα ανάγκης, αντί να επιτάξουμε τον ιδιωτικό τομέα, βλέπουμε ότι «οι ιδιώτες κλινικάρχες επιτάξαν το κράτος» δίνοντας κάποια κρεβάτια -και όχι για Covid- με διπλάσια μάλιστα αποζημίωση για κάθε κλίνη.

Σοβαρότατη ήταν, τέλος, η καταγγελία του κ. Παπανικολάου, πως χωρίς καμία γραπτή εντολή αλλά ως οδηγία του συμβουλευτικού ΕΟΔΥ, μειώνονται τα τακτικά χειρουργεία σε πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, καθώς δεν έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού. Μεταθέτοντας τελικά την ευθύνη στο γιατρό να αναβάλει όσο γίνεται επεμβάσεις από την λίστα των τακτικών περιστατικών.

https://soundcloud.com/user-899349255/105-5-30-2020-127423268

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL