Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C23.0°C
1 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
0 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C20.5°C
2 BF 84%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.4°C
2 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
19.0°C20.2°C
2 BF 59%
Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα / Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: Τα παιδιά παραιτούνται από τη ζωή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα / Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: Τα παιδιά παραιτούνται από τη ζωή

Έχουμε ένα σύστημα που ανυπομονεί να διώξει τα ασυνόδευτα παιδιά, που δεν γνωρίζει τι γίνονται τα παιδιά αυτά μόλις συμπληρώσουν τα 18 τους έτη ή όταν χαθούν στις "ρωγμές" του. Αυτή η φράση συνοψίζει τι περιμένει ένα ασυνόδευτο παιδί που φτάνει στη χώρα και η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται στο ελληνικό κομμάτι της συγκριτικής μελέτης «Παιδιά έρμαια: Αποκλεισμός και εκμετάλλευση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία", η οποία παρουσιάστηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Το ελληνικό κομμάτι της έρευνας υπογράφεται από την Ελίνα Σαράντου (HIAS Ελλάδας) και την Αγγελική Θεοδωρόπουλου (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες), ενώ την έκδοση της έρευνας έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, παράρτημα Ελλάδας.

Τρία στα τέσσερα ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται εκτός δομών

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 4.962. Την ίδια ώρα οι θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων φτάνουν τις 1.200, όπως τόνισε η Αγγ. Θεοδωροπούλου. Σύμφωνα με την έρευνα, "τρία στα τέσσερα ασυνόδευτα παιδιά συνεχίζουν να στερούνται πρόσβασης σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, περισσότερα από 200 παραμένουν υπό κράτηση (ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων ετών), ενώ ένα στα τέσσερα ζει στον δρόμο ή σε πλήρως επισφαλείς συνθήκες. Ωστόσο, ακόμα και αυτά που έχουν ενταχθεί σε μονάδες φιλοξενίας αντιμετωπίζουν μια ζοφερή πραγματικότητα, καθώς η εθνική χωρητικότητα στα σημεία φιλοξενίας ανέρχεται στο ένα τρίτο αυτής που απαιτείται για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Την ίδια στιγμή η ένταξη των προσφυγόπουλων, ασυνόδευτων και μη, στη δημόσια Εκπαίδευση παραμένει όνειρο για πολλά από τα παιδιά, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τα νομικά, διοικητικά και χρηματοδοτικά κενά, το δαιδαλώδες πλέγμα των αρμόδιων αρχών, η ελλιπής κατάρτιση των επαγγελματιών στις δομές φιλοξενίας και η επικρατούσα αντιμετώπιση των παιδιών ως «μάζας», χωρίς ατομικές ανάγκες, εξωθούν συστηματικά τα ασυνόδευτα παιδιά στην απομόνωση, την περιθωριοποίηση, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση".

Πίεση της Frontex να καταγραφούν ως ανήλικοι

"Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα 1.117 ασυνόδευτοι ανήλικοι έμεναν στη Μόρια της Λέσβου, εκ των οποίων 140 σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, 350 σε πιο ασφαλείς δομές, χωρίς όμως διερμηνείς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, σε συνθήκες υπερσυνωστισμού, και οι υπόλοιποι ζουν μαζί με άλλους 10.000 ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς φως κ.λπ." ανέφερε η Ελίνα Σαράντου σημειώνοντας ότι τα παιδιά έχουν πλήρη έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις νόμιμες διαδικασίες στις οποίες μπορούν να προσφύγουν εντός Ε.Ε., ενώ κατά την προκαταγραφή της Frontex δέχονται πιέσεις να καταγραφούν ως ενήλικοι!

Κράτηση και ανεπιθύμητα παιδιά

Πλήρη έλλειψη ενημέρωσης έχουν και για τον λόγο κράτησής τους, όπως επεσήμανε η Θεώνη Κουφονικολάκου, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, προσθέτοντας ότι ο πρόσφατος νόμος διαχωρίζει τα άνω των 15 ετών ανήλικα και τους συμπεριφέρεται σαν σε ενήλικους, γεγονός που δεν συμβαδίζει με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και παράλληλα το ζήτημα της εκπαίδευσης αναδύεται ως "πολυτέλεια". Τόνισε επίσης ότι περισσότερες από τις μισές αιτήσεις ασύλου των ανηλίκων απορρίπτονται, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που ανυπομονεί να διώξει τα παιδιά και αυτό το νιώθουν σε κάθε έκφανση της ζωής τους.

Σχετικά με την κράτηση υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές ότι μέσα σε οκτώ μήνες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκδίκασε κατά της Ελλάδας τέσσερις φορές ασφαλιστικά μέτρα για την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα και την Αμυγδαλέζα.

"Ξέρετε πόσους πόρους θα είχαμε εξοικονομήσει εάν εστιαζόταν η προσοχή στην υποδοχή των ασυνόδευτων παιδιών και όχι στο να τους διώξουμε;" αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά η παιδοψυχίατρος Εύα Λεωνίδη από το Κέντρου Ημέρας «Βαβέλ».

Ο Κωνσταντίνος Μαρκίδης, συντονιστής εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΑΡΣΙΣ Ν. Ελλάδας υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλους καθώς και ότι φέτος οι πρώτοι εκπαιδευτικοί πήγαν στις τάξεις για τα προσφυγόπουλα (ΔΥΕΠ) μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ, όπως υπογραμμίστηκε από τη Β. Κατριβάνου, φέτος δεν αναμένεται να λειτουργήσουν τέτοιες τάξεις στα νησιά.

Παιδιά που αυτοτραυματίζονται και αυτοκτονούν

Ο Απ. Βεΐζης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) είπε ότι αυτή τη στιγμή 13.000 παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένα στα νησιά, ενώ αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο του εννέα μηνών μωρού στη Μόρια από αφυδάτωση, κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει στην Ευρώπη, όπως υπογράμμισε. Μίλησε για τον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο από τη δημόσια Υγεία και περίθαλψη με τη στέρηση του ΑΜΚΑ, αλλά και για τα περιστατικά αυτοτραυματισμού και αποπειρών αυτοκτονιών παιδιών στη Μόρια. "Τα παιδιά παραιτούνται από τη ζωή" σημείωσε χαρακτηριστικά και θύμισε, με αφορμή τη μετατροπή των Κέντρων Υποδοχής στα νησιά σε κέντρα κράτησης, ότι σε παλαιότερη έρευνα των ΓΧΣ στα κέντρα κράτησης είχαν διαπιστώσει ότι το 63% των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζαν οι κρατούμενοι μετανάστες και αιτούντες άσυλο οφείλονταν στις συνθήκες στα κέντρα κράτησης.

Θ. Φωτίου: "Κάναμε ένα βήμα πίσω"

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πολύ δυσχερή θέση, έχουμε κάνει ένα βήμα πίσω, σημείωσε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου σε παρέμβασή της αναφέροντας ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή έγινε κάθε προσπάθεια και άφησαν ολοκληρωμένη τη νομοθεσία για την επιτροπεία, ωστόσο από τις 7 Ιουλίου δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, ο πρόσφατος νόμος που θεωρεί ότι ένα παιδί άνω των 15 ετών δεν είναι ανήλικο, όταν το 93% των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι άνω των 14 ετών, σημαίνει πως σχεδόν όλα αυτά τα παιδιά μπαίνουν σε διαδικασίες απέλασης, υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL