ΑΣΚΙ / Ποιος ήταν και ποιος είναι Έλληνας πολίτης;
Στην παρούσα, όγδοη, έκδοση της ψηφιακής σειράς «2 Αιώνες σε 21 Εκπομπές» ξετυλίγεται μία μακρά διαδρομή κρατικών επιλογών συμπερίληψης και αποκλεισμού, ενώ αναδεικνύονται τα διαφορετικά κριτήρια και οι πολλαπλοί τρόποι με τους οποίους άνθρωποι και ομάδες πληθυσμού έγιναν έλληνες πολίτες ή έχασαν αυτήν τους την ιδιότητα σε διαφορετικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.
Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας υλοποιούν σειρά 21 ψηφιακών εκδόσεων ανοιχτής πρόσβασης, βασισμένη στη ραδιοφωνική εκπομπή «Ιστορία στο Κόκκινο». Η εκπομπή διανύει πλέον τον όγδοο κύκλο της, έχοντας παραγάγει περισσότερες από 200 ώρες ιστορικής συζήτησης και στοχασμού γύρω από το παρελθόν, ένα υλικό που συστηματικά εμπλουτίζεται (βλ. https://www.mixcloud.com/aski/). Οι εκδόσεις που απαρτίζουν τη σειρά στηρίζονται στα επιμελημένα κείμενα επιλεγμένων εκπομπών και εικονογραφούνται με πρωτότυπο αρχειακό υλικό από τις συλλογές των ΑΣΚΙ και άλλους φορείς.
Η κάθε έκδοση περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία των συνομιλητών, υπομνηματισμούς, καθώς και χρηστικά εργαλεία έρευνας, όπως χρονολόγιο γεγονότων και ενδεικτική βιβλιογραφία.
Οι ιστορικές συζητήσεις που παρουσιάζονται στη σειρά εκτείνονται σε έναν χρονικό άξονα δύο αιώνων (19ος-20ός) και ένα μεγάλο εύρος θεματικών, που συνδυάζουν τα γεγονότα με τη μνήμη και τις αποτυπώσεις τους στην πολιτική και κοινωνική ζωή, στην τέχνη και στον πολιτισμό, καθώς και στην ιστοριογραφία.
Οι θεματικές αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Επανάσταση του 1821, τη σχέση των Ελλήνων με την Ευρώπη στον 19ο αιώνα, την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την ιστορικότητά της, τον Εθνικό Διχασμό, την Οκτωβριανή Επανάσταση και το ΣΕΚΕ, την προσφυγική εγκατάσταση και τις φοιτητικές διαδρομές του Μεσοπολέμου, τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, την πολεμική δεκαετία του 1940, τη μετανάστευση, τις πολιτικές διώξεις, το μαθητικό κίνημα στη μεταπολεμική Ελλάδα, τη χούντα, την αντιδικτατορική αντίσταση και τα παιδιά του Πολυτεχνείου, καθώς και τις πολλαπλές μεταβάσεις της Μεταπολίτευσης. Η πρώτη έκδοση θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες μέρες και αφορά την ιστορία των φακέλων κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αιώνα.