Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.9°C
1 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.0°C
2 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.0°C15.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.8°C16.8°C
4 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
6 °C
5.9°C8.5°C
0 BF 100%
Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE / NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE / NGL)

Γυναικεία υπόθεση οι Podemos

Η Ιόνε Μπελάρα, υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας, αναδείχθηκε στην ηγεσία των Podemos. Γυναικείο άρωμα αναμένεται να αποκτήσει και η θέση της Οργανωτικής Γραμματείας σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. "Η ήδη σημαντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Podemos πρέπει και μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε μια καλύτερη Ευρώπη για όλους" δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης με αφορμή την έναρξη της 4ης Συνέλευσης των Podemos. "Οι κρίσιμες συνθήκες που διανύουμε καθιστούν επιτακτική την πραγματική αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς μας και την ενίσχυση της συνεργασίας των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων του Νότου αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης" σημείωσε ο ίδιος.

Αλληλεγγύη στην ουγγρική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Αλληλεγγύη στους πολίτες της Ουγγαρίας και τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας δηλώνει η ευρωομάδα της Αριστεράς σε συνέχεια του αναχρονιστικού νόμου τής κυβέρνησης του κόμματος Fidezs, που απαγορεύει -μεταξύ άλλων- τη διακίνηση υλικού που φέρεται "να προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου" στα σχολεία. Η νέα ρύθμιση περιορίζει τον δημόσιο διάλογο για τα ζητήματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικής προτίμησης. "Η Ουγγαρία ακολουθεί δυστυχώς τα ομοφοβικά βήματα της Πολωνίας" σχολίασε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης.

Εν συντομία

* Tην κατάργηση του δικαιώματος μεμονωμένων κρατών να ασκούν βέτο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής  Ένωσης πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας με αφορμή σειρά βέτο που άσκησε η Ουγγαρία σε πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής της  Ένωσης. Η πρότασή του φαίνεται πως βρήκε ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες. "Τα μεμονωμένα βέτο προκαλούν αδράνεια στην Ε.Ε. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο αν θέλουμε να εξελιχθεί η Ε.Ε. σε πραγματικό παγκόσμιο παίκτη με ισχυρή φωνή" δήλωσε μεταξύ άλλων η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πάντως, στο επίπεδο του Συμβουλίου η συζήτηση περί βέτο αποτελεί ακόμη... ταμπού.

* Στο μεταξύ, το βέτο της Βουλγαρίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Στέλιος Κούλογλου. "Δεν είναι κάτι που ενοχλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα το εμποδίσουμε. Διώξαμε τον εθνικισμό από την πόρτα με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας. Κανείς δεν θέλει να τον δει να επιστρέφει από το παράθυρο" δήλωσε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.

* Εναντίον του πολυδάπανου project για το Ευρωπαϊκό Ταμείο  Άμυνας προσέφυγε η ευρωομάδα του γερμανικού αριστερού Die Linke επισημαίνοντας ότι αντίκειται στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς στις Βρυξέλλες στήριξαν την πρωτοβουλία των Γερμανών συναδέλφων τους. "Το επονομαζόμενο ειρηνευτικό σχέδιο της Ε.Ε. θα ωφελήσει μονάχα την πολεμική βιομηχανία και αποτελεί απόδειξη της στρατιωτικοποίησης στην Ε.Ε." αναφέρει το Die Linke. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο  Άμυνας ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ σχεδόν και για πρώτη φορά θα χρηματοδοτηθεί η πολεμική και αμυντική βιομηχανία στην Ε.Ε. με αθρόα χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

* Πρωτοβουλίες ενάντια στα σχέδια της Δανίας να αρνείται de facto τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο έλαβε η ευρωομάδα της Αριστεράς σε συνέχεια της σχετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε στις 3 Ιουνίου στη χώρα. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να πάρει μέτρα για την προσπάθεια να γίνει outsourcing στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου που έχει εγείρει τις ανησυχίες και του ΟΗΕ.

* Πλήρη στήριξη στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στις φάρμες επέδειξε η Αριστερά καλώντας την Κομισιόν να ψηφίσει για την απαγόρευση της χρήσης κλουβιών. Πάνω από 300 εκατ. ζώα εκτροφής βρίσκονται φυλακισμένα σε κλουβιά σε όλη την Ευρώπη παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους όπως περιγράφονται στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL