Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Έλενα Κουντουρά: Το πρώτο παγκόσμιο webinar για τη στήριξη τουριστικών επιχειρήσεων - εργαζομένων

Το πρώτο παγκόσμιο webinar για τον τουρισμό διοργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία  Έλενα Κουντουρά με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων και φορέων της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας. Η θεματολογία στη διήμερη διοργάνωση κινήθηκε αντίστοιχα στα εξής: Η επανεκκίνηση των ταξιδιών και του τουρισμού μετά την πανδημία - Οι προτεραιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο (1η ημέρα). Ο ευρωπαϊκός τουρισμός και η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων (2η ημέρα).

"Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ενισχυμένο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ενιαία μέτρα επανέναρξης ταξιδιών και τουρισμού σύμφωνα με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για υποχρεωτικά τεστ αντί για καραντίνα και ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα και πρωτόκολλα ασφαλείας" τόνισε η  Έλ. Κουντουρά συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της διοργάνωσης.

Μάλιστα, πρότεινε τη θέσπιση ενός μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, σε συνέχεια της πρότασης που κατέθεσε τον Οκτώβριο του 2019 (η οποία υιοθετήθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) για προπαρασκευαστική δράση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021.

Ακόμη επισήμανε πως "η στήριξη των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. στον κλάδο και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους πρέπει να είναι γενναία τόσο βραχυπρόθεσμα για τη διαχείριση της έλλειψης ρευστότητας και αποφυγής πτωχεύσεων όσο και μακροπρόθεσμα για τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή μετάβαση".

Στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν οι: Gloria Guevara, πρόεδρος και CEO του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), ο Δρ. Taleb Rifai, τέως γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), η πρέσβειρα Dho Young-Shim, πρόεδρος του φορέα των Ηνωμένων Εθνών UN SDG’s Advocate Alumni, ο δρ. Mario Hardy, CEO της Ταξιδιωτικής  Ένωσης Ασίας και Ειρηνικού (Pacific Asia Travel Association - PATA) και ο Edmund Bartlett, υπουργός Τουρισμού της Τζαμάικας και Co-Chair του Παγκόσμιου Κέντρου Ανθεκτικότητας και Διαχείρισης Κρίσεων στον Τουρισμό, Global Tourism Resilience & Crisis Management Center (GTRCMC).

Τη δεύτερη ημέρα, στο πάνελ για τα καίρια ζητήματα για την περιοχή της Ευρώπης, συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές εκπρόσωποι από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία, καθώς και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα οι: Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕxCom) της HOTREC, δρ. István Ujhelyi, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Διοικούσας Ομάδας της Τask Force για τον Τουρισμό, José Ramón Bauzá Díaz, ευρωβουλευτής και μέλος της Διοικούσας Ομάδας της Τask Force για τον Τουρισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Lola Uña Cardenas, αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), αρμόδια του τομέα Κυβερνητικών Υποθέσεων, και Γιώργος Τζιάλλας, εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) και πρώην γενικός γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού.

Δημήτρης Παπαδημούλης: Προσοχή στο βέτο Ουγγαρίας - Πολωνίας

Τη συμφωνία Συμβουλίου - Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για το 2021-2027 και τους νέους ίδιους πόρους χαιρέτισε -με επιφυλάξεις- ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης καλώντας σε κάθε περίπτωση "να χειριστούμε τον συμβιβασμό αυτόν με ρεαλισμό και χωρίς πανηγυρισμούς".

Ο ίδιος, μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ε.Κ., τόνισε πως στα αρνητικά εντάσσονται οι περικοπές σε δύο παραδοσιακές πολιτικές - πυλώνες της Ε.Ε., την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής.

"Είναι ευθύνη του Συμβουλίου και της γερμανικής Προεδρίας να εξασφαλίσουν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί -και για τον μηχανισμό για το κράτος δικαίου, παρά τον εκβιασμό για βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία" σημείωσε επίσης. Υπενθυμίζεται ότι Βουδαπέστη και Βαρσοβία απειλούν με βέτο τον πολυετή προϋπολογισμό και το πακέτο ανάκαμψης των 1,8 τρισ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς αρνούνται να συνδέσουν τον σεβασμό του κράτους δικαίου με την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Η σχετική σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται στις 19 Νοεμβρίου (νωρίτερα από την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

"Είδαμε τον εκβιασμό και τα πολιτικά παιχνίδια από τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, όπου απειλούν με βέτο και μπλοκάρουν τον πολυετή προϋπολογισμό, επειδή δεν τους αρέσει η συμφωνία ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αιρεσιμότητα σχετικά με το κράτος δικαίου. Αυτό αποτελεί κίνδυνο. Να ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή, να κάνει κι άλλες υποχωρήσεις" δήλωνε σχετικά ο Δημ. Παπαδημούλης.

Στο μεταξύ, σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πρόσφατα την ανάγκη μεταρρύθμισης των κανόνων για το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης με αφορμή τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που επισημαίνει: «Η μεγάλη αύξηση του χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη ευελιξίας, ώστε οι στόχοι για το χρέος να είναι ρεαλιστικοί και για την επίτευξή τους να απαιτούνται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητάει να μάθει από την Κομισιόν αφενός «ποια είναι η θέση της σε σχέση με τις ανωτέρω προτάσεις του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου» και αφετέρου «ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του διαλόγου και την αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης».

Τέλος, ζητά να μάθει εάν «εξετάζει τη δημιουργία ενός μόνιμου δημοσιονομικού ταμείου / μηχανισμού, όπως προτείνει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, δεδομένου του προσωρινού χαρακτήρα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Δύο νίκες για την Ελλάδα

Δύο νίκες για την Ελλάδα που αφορούν τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία περιέγραψε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Δημ. Παπαδημούλης: "Είναι νίκες που αφορούν την Ελλάδα και στις οποίες συνέβαλα ως εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς. Πρώτον, ζητάμε η προκαταβολή που θα έρθει το πρώτο εξάμηνο του 2021 να είναι 20% (και όχι 10%) του συνολικού ποσού, δηλαδή 6 δισ. ευρώ και όχι 3 δισ. ευρώ. Και, δεύτερον, ο χρόνος που θα διατεθεί για να απορροφηθούν τα χρήματα αυτά να μην είναι 3 χρόνια, όπως αποφάσισαν στο Συμβούλιο οι κυβερνήσεις -Μέρκελ, Μητσοτάκης και άλλοι-, αλλά 4 χρόνια, ώστε να μην χαθεί ούτε ευρώ".

"Τα χρήματα αυτά δεν είναι προίκα της κυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει από τώρα σχεδιασμός για να πιάσουν τόπο. Σχεδιασμός με εντιμότητα, χρηστή διαχείριση, μακριά από διαφθορά, πελατειακές σκοπιμότητες και ‘κολλητιλίκια’ που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και σε τρία Μνημόνια" τόνισε ο ίδιος.

Κώστας Αρβανίτης: Δημοκρατική θωράκιση της Ε.Ε.

Στη συζήτηση επί της πρώτης ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση του κράτους δικαίου στις χώρες της Ε.Ε. συμμετείχε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις επισημάνσεις της έκθεσης για τη χώρα μας και στα ζητήματα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ελέγχου της διαφθοράς και διασφάλισης της διαφάνειας για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επισημάνει την «ιδιαίτερη περίπτωση της εισαγγελέως Τουλουπάκη, μιας δικαστικής λειτουργού η οποία υφίσταται απειλές και διώξεις με αφορμή όχι άλλη από αυτήν την ίδια την άσκηση των καθηκόντων της, καθήκοντα που αφορούν φυσικά το πολύκροτο σκάνδαλο Novartis και τη διερεύνησή του».

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν για έναν «αναγκαίο για τη δημοκρατική θωράκιση της Ε.Ε. μηχανισμό», όπως τον χαρακτήρισε ο Κ. Αρβανίτης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. υποστήριξε την ανάγκη μιας επιπλέον πρόνοιας για τον μηχανισμό που έχει μείνει έξω από την αρχική συμφωνία.  Όπως είπε, «ενός σώματος ειδικών που θα συνδράμει την Κομισιόν στη διαπίστωση των παραβιάσεων και θα προσθέσει μια δικλίδα ασφαλείας προς τον στόχο της αντικειμενικότητας».

Αλέξης Γεωργούλης: «Να ενισχυθούν η έρευνα και η καινοτομία στην τέχνη»

Ερώτηση στην Κομισιόν για την ενίσχυση της έρευνας στις παραστατικές τέχνες εν μέσω των επιπλοκών της πανδημίας κατέθεσε ο Αλέξης Γεωργούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

"Οι παραστατικές τέχνες καλούνται σήμερα να επανεφεύρουν τον εαυτό τους. H σημερινή κατάσταση, όπως επηρεάζει τις παραστατικές τέχνες, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της ψηφιοποίησής τους, που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργεί την ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι εργαλεία έχουν στη διάθεση τους οι άνθρωποι των παραστατικών τεχνών σήμερα και για την επόμενη ημέρα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ειδικότερα ο Αλ. Γεωργούλης ζήτησε να μάθει από την Κομισιόν:

* Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει, προκειμένου να ενισχυθούν η έρευνα και η καινοτομία στις παραστατικές τέχνες υπό το βάρος της Covid-19;

* Υπάρχει πρόβλεψη μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στις παραστατικές τέχνες;

Προτάσεις και για την Ελλάδα

Στο μεταξύ τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για τη στήριξη του πολιτισμού στην Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας κατέθεσε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου στους συναδέλφους του ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μαρία Σπυράκη και Νίκο Ανδρουλάκη.

"Όταν κάνουμε συγκρίσεις με άλλες χώρες, πρέπει να βλέπουμε και τα θετικά τους σημεία. Γι’ αυτό καλώ τους συναδέλφους ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες να προτείνουμε από κοινού προς την κυβέρνηση κάποιες δράσεις στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού. Υπάρχουν μια σειρά από θετικές πρακτικές σε άλλες χώρες: από ανοιχτά βιβλιοπωλεία μέχρι παραστάσεις online τις οποίες πληρώνονται οι συντελεστές. Οι άνθρωποι του πολιτισμού το έχουν απόλυτη ανάγκη, καθώς βλέπουμε ήδη να οργανώνονται συσσίτια για τους καλλιτέχνες" δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου.

Στέλιος Κούλογλου: Το καλό και το κακό παράδειγμα...

Μύδρους προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη στάση της στη διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου.

"Οι πολιτικές ηγεσίες δίνουν το παράδειγμα -το καλό ή το κακό. Αφού η κυβέρνηση κινήθηκε στη λογική της χαλαρότητας με την πανδημία, έτσι θα κινηθεί πολλαπλασιαστικά και η κοινωνία.  Όταν ο πρωθυπουργός κυκλοφορεί χωρίς μάσκα και πηγαίνει στη Σαντορίνη για να πει ‘ανοίξαμε και σας περιμένουμε’, τα ίδια θα κάνει και ο πολίτης. Εξάλλου για το άνοιγμα του τουρισμού, που ήταν τελείως ερασιτεχνικό, τοποθετήθηκε και ο  Άδωνις Γεωργιάδης παραδεχόμενος λάθη" δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Ασφαλώς και υπάρχει διάθεση συναινετικής αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά πρέπει να υπάρχει και μια σοβαρότητα. Ο κ. Σταϊκούρας, που έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις του για το μέγεθος της ύφεσης, είπε ότι η Ν.Δ. έφτιαξε το μαξιλάρι Τσακαλώτου!" τόνισε σε άλλη συνέντευξή του, όπου μίλησε και για τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας:

"Συνεχώς αναφερόμαστε στο πόσα κρούσματα έχουν η Γερμανία και το Βέλγιο. Πρέπει να βλέπουμε και τα όσα καλά έχουν κάνει αυτές οι χώρες όμως για την οικονομία τους. Η Γερμανία δίνει το 75% του περσινού τζίρου στις επιχειρήσεις. Εμείς μπορεί να μην μπορούμε να δώσουμε το 75%, αλλά ας δώσουμε το 50%. Αν δεν σωθούν οι επιχειρήσεις, θα πέσουμε σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας, από τον οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να βγούμε".

Πέτρος Κόκκαλης: «Κάθε ευρώ, πράσινο ευρώ»

"Η κλιματική αλλαγή δεν περιμένει κανέναν. Πρέπει να είμαστε όλοι συνεπείς στο σύνολο των δραστηριοτήτων μας. Κάθε ευρώ οφείλει να είναι ένα πράσινο ευρώ". Τα παραπάνω διεμήνυσε στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Πέτρος Κόκκαλης, ως εισηγητής της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

"Ενόψει της υλοποίησης της συμφωνίας που επετεύχθη για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα δημόσια χρήματα παράγουν κοινωνικά αγαθά, πως προάγουν και δεν υπονομεύουν τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και την κλιματική ασφάλεια. Είναι η ώρα να ενσωματωθούν αυτοί οι στόχοι στον πυρήνα του χρηματοπιστωτικού τομέα" διεμήνυσε ο ίδιος.

Σημείωσε ακόμη πως "με το επενδυτικό σχέδιο για μία βιώσιμη Ευρώπη και κυρίως ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης της στρατηγικής για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, βάζουμε τις βάσεις για την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και την οικοδόμηση μίας κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά ανθεκτικής Ευρώπης".

Κι όμως ένα βήμα πίσω...

Παρ' όλα αυτά προ ολίγων ημερών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ένα βήμα πίσω από τις ήδη εκφρασμένες θέσεις του σχετικά με τους κλιματικούς στόχους, τη μη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων και την ξεκάθαρη αναφορά στον Κλιματικό Νόμο, την κλιματική ουδετερότητα και τις βιώσιμες επενδύσεις (ταξινομία), με ευθύνη των συντηρητικών πολιτικών ομάδων - συμπεριλαμβανομένης της Νέας Δημοκρατίας.

"Σε αυτές τις δύσκολες διαπραγματεύσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι ενωμένο σε μια προοδευτική κατεύθυνση για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση των περιφερειών και κρατών που χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση, όπως η Ελλάδα, και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση" δήλωσαν σχετικά οι σκιώδεις συνεισηγητές της Ευρωομάδας της Αριστεράς για το Πρόγραμμα InvestEU Δ. Παπαδημούλης και Π. Κόκκαλης.

Κάλεσαν δε την Ευρωβουλή να υποστηρίξει τη θέση για το InvestEU για ένα ενισχυμένο προϋπολογισμό 91,77 δισ. ευρώ με επιδιωκόμενη μόχλευση 1,2 τρισ., τη στιγμή που το Συμβούλιο μειώνει δραστικά, με τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, τον προϋπολογισμό του InvestEU σε μόλις 20,3 δισ. με επιδιωκόμενη μόχλευση 334 δισ. ευρώ.

Πολυτεχνείο: Ο αυταρχισμός της Ν.Δ. ενώπιον της Κομισιόν

Ενώπιον της Κομισιόν έφεραν το σοβαρό ζήτημα της καθολικής απαγόρευσης συναθροίσεων στην Ελλάδα για το διάστημα 15 έως 18 Νοεμβρίου 2020 οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υπενθυμίζοντας το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου, όπου ρητά αναφέρεται το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στις συναθροίσεις.

Μάλιστα κάλεσαν την Κομισιόν να αξιολογήσει την καθολική αυτή απαγόρευση των συναθροίσεων κατ’ αναλογίαν και σε συνέχεια με την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ευρωπαϊκή  Ένωση, όπου τονιζόταν η ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των πολιτών στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

"Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δεν περιορίζει απλώς, αλλά εισάγει καθολική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, που κατοχυρώνεται από το άρθρο 11 του Ελληνικού Συντάγματος, αλλά και από το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς και από το άρθρο 12 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης" τόνισε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνεται επίσης ότι η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων -το πολυπληθέστερο όργανο εκπροσώπησης των δικαστικών λειτουργών της χώρας μας- αναφέρει ότι «η απόφαση βρίσκεται εκτός του ελληνικού συνταγματικού πλαισίου και καλεί τις ελληνικές αρχές για άμεση ανάκλησή της.

Για το θέμα αυτό ο αντιπρόεδρος του Ε/Κ Δημ. Παπαδημούλης έστειλε, μάλιστα, επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων -πλην της Ακροδεξιάς- στην Ευρωβουλή (Μάνφρεντ Βέμπερ - ΕΛΚ, Ιράτκε Γκαρθία Πέρεζ - Σοσιαλιστές, Ντάτσιαν Τσιόλος - Renew, Σκα Κέλερ και Φίλιπ Λάμπερτς - Πράσινοι, Ρισάρντ Αντόνι Λεγκούτκο και Ραφαέλε Φίτο - ECR, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν - Ευρωομάδα της Αριστεράς).

Υπογράμμιζε ότι "απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του συντάγματος, έχει γίνει στο παρελθόν μόνο δυο φορές στη διάρκεια της επταετούς χούντας: στις 21.4.1967 και στις 17.11.1973".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL