Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.7°C24.3°C
4 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.7°C22.8°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C21.3°C
3 BF 43%
Politico / Η Δημοκρατία στη Δύση έχει πάρει την κάτω βόλτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Politico / Η Δημοκρατία στη Δύση έχει πάρει την κάτω βόλτα

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
EPA/OLIVIER HOSLET


Οι περισσότεροι πολίτες στο δυτικό κόσμο φαίνεται να πιστεύουν ότι η Δημοκρατία διάγει όλο και χειρότερες ημέρες και σίγουρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι 5 χρόνια νωρίτερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία δημοσκόπησης της Ipsos στα οποία αναφέρεται εκτενές θέμα του Politico.

Η έρευνα της Ipsos καταγράφει στοιχεία για τις εξής χώρες:

  • ΗΠΑ, όπου οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2024 και ήδη είναι σε εξέλιξη η μάχη για το χρίσμα των υποψηφίων, με τον νυν πρόεδρο Μπάιντεν προς το παρόν να το διεκδικεί ξανά για τους Δημοκρατικούς και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να «σαρώνει» στις δημοσκοπήσεις έναντι των άλλων υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών.
  • Κροατία, όπου οι συντηρητικοί δείχνουν να προηγούνται σημαντικά της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθού το αργότερο ως 22 Σεπτεμβρίου 2024.
  • Πολωνία, όπου αυτές τις ώρες κρίνεται οριστικά αν η συντηρητική παράταξη ή η προοδευτική αντιπολίτευση θα σχηματίσουν κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου

Επίσης, περιλαμβάνονται:

  • Βρετανία, όπου οι Συντηρητικοί του Σούνακ έχουν υποστεί δημοσκοπική καθίζηση και οι Εργατικοί θεωρούνται φαβορί για επικράτηση στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο στις 28 Ιανουαρίου 2025
  • Σουηδία, όπου οι εθνικιστές Σουηδοί Δημοκράτες από το Σεπτέμβριο του 2022 αποτελούν το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού (επόμενες εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου 2026)
  • Γαλλία, όπου η εθνικίστρια Μαρίν Λε Πεν συγκεντρώνει πολύ υψηλά ποσοστά για τις επόμενες προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2027
  • Ιταλία, όπου οι Αδερφοί Ιταλοί της εθνικίστριας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι προηγούνται σημαντικά για τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο στις 22 Δεκεμβρίου 2027

Στη Βρετανία πάνω από 6 στους 10 και στις ΗΠΑ σχεδόν 7 στους 10 δήλωσαν ότι η κατάσταση της Δημοκρατίας έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, ενώ στη Γαλλία το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο, στο 73%.

Συνολικά, η έρευνα της Ipsos δείχνει ότι σε όλες τις χώρες πλην μίας μόνο, υπάρχει δυσαρέσκεια για τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας, ενώ η πλειοψηφία συμφωνεί με την περιγραφή για σύστημα «στημένο» υπέρ πλουσίων και ισχυρών που χρειάζεται «ριζική αλλαγή». Ικανοποιημένοι από το πολιτικό σύστημα εντός συνόρων δηλώνουν μόνο οι Σουηδοί, κατά 58%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις χώρες-μέλη της ΕΕ που εξετάστηκαν οι απόψεις για την Ένωση διίστανται, με την πλειοψηφία να παραμένει υπέρ της κοινής πορείας της Ευρώπης αλλά μεγάλα ποσοστά να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση της δημοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ. είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφονται ισχνά ποσοστά όταν τίθεται το ερώτημα για το κατά πόσο ο πολίτης επηρεάζει τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες.

Εκτός της σημασίας που έχει για τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε εθνικό επίπεδο, η έρευνα της Ipsos δίνει μία εικόνα για το τι αναμένεται στις κάλπες του Ιουνίου για τις Ευρωεκλογές και το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συνακόλουθα, για τα χαρακτηριστικά που θα έχουν ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ και άλλα κορυφαία στελέχη του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια βασική πρόκληση για την ΕΕ ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2024 θα είναι να αξιοποιήσει τη συνεχή υποστήριξη για το έργο της ΕΕ για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της θετικής αντίληψης για τα θεσμικά όργανα, τις υπηρεσίες και τους φορείς της ΕΕ», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος του ευρωπαϊκού τμήματος της Ipsos, Κριστίν Τρεζινιέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL