Τις παραμέτρους και τις εμπλοκές άλλων μερών στην προσπάθεια να φτάσει μέσω θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα περιγράφει σε νέο του εκτενές θέμα το Politico. Την περασμένη εβδομάδα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος πήγε στο Ισραήλ μαζί με ομάδα εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να γίνει επεξεργασία πρακτικών παραμέτρων αυτής της προσπάθειας, όπως αναφέρεται σχετικά.
Ο θαλάσσιος διάδρομος, για τον οποίο είχε κάνει αναφορά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ίδια πηγή, περνάει εκ των πραγμάτων από την Κύπρο και συνοπτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να περιλαμβάνει:
αποστολή και αποθήκευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λάρνακα (απέχει 210 ναυτικά μίλια από τον προορισμό της)
επιθεώρηση μεταξύ άλλων από αξιωματούχους του Ισραήλ
μεταφορά στη Γάζα:
- βραχυπρόθεσμα με μεγάλο φορτηγό πλοίο και στα παράλια της Γάζας εκφόρτωση με αποβατικά σκάφη
- μεσοπρόθεσμα με κατασκευή πλωτής πλατφόρμας στη Γάζα για εκφόρτωση από φορτηγά πλοία
- μακροπρόθεσμα με κατασκευή επαρκών λιμενικών εγκαταστάσεων στη Γάζα που θα μπορούν να φιλοξενούν μεγάλα εμπορικά πλοία
διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα κάνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μέσα από το δίκτυό του
Δύο εναλλακτικές εκδοχές είναι η χρήση λιμανιών του Ισραήλ για την εκφόρτωση και στη συνέχεια οδική μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ή αερομεταφορά από την βρετανική βάση στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τόσο η ΕΕ και η ΕΤΕπ όσο και χώρες του Κόλπου ήδη έχουν προσεγγίσει την Κύπρο για να προτείνουν συμμετοχή στην χρηματοδότηση, ενώ Ελλάδα και Ολλανδία έχουν προσφέρει πρακτική βοήθεια. Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Όρεν Άνολικ έκανε λόγο για «θετική πρωτοβουλία» αλλά και τις «πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν και να συζητηθούν».
Θετική εμφανίζεται επίσης και η Αίγυπτος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Ερευνών Ειρήνης Όσλο Κύπρου Χάρη Τζήμητρα, η τρέχουσα χερσαία πρόσβαση μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, από την Αίγυπτο, εξυπηρετεί περίπου 100 φορτηγά, ενώ οι ανάγκες απαιτούν να φτάνουν στη Γάζα 400 φορτηγά.