Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.3°C20.1°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
4 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
5 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.7°C16.9°C
2 BF 63%
Γαλλία / «Ανθρωπισμός» και πωλήσεις στρατιωτικού υλικού: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / «Ανθρωπισμός» και πωλήσεις στρατιωτικού υλικού: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

134205272_MACRON_GAZA.jpg

Πρωτοβουλία για διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Λωρίδα της Γάζας πήρε ο Πρόεδρος Μακρόν, στη διάρκεια της οποίας έκανε λόγο για την ανάγκη «ανθρωπιστικής παύσης», κατ’ αρχάς, και «κατάπαυσης του πυρός», ακολούθως. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, η ορατή. Υπάρχει και η άλλη που βρίσκεται στη σκιά και αφορά τις πωλήσεις στρατιωτικών εξαρτημάτων από τη Γαλλία στο Ισραήλ.

Επισήμως, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση για τις Εξαγωγές Όπλων της Γαλλίας, η οποία παρουσιάστηκε στη Βουλή από το υπουργείο Στρατιωτικών Υποθέσεων φέτος τον Ιούλιο, η χώρα παρέδωσε στο Ισραήλ το 2022... 8 τυφέκια εφόδου - μια σταγόνα στον ωκεανό. Είναι, όμως, έτσι; Όχι ακριβώς. Η Έκθεση πληροφορεί τη Βουλή για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού σε εταίρους και πελάτες στον κόσμο και αφορά αποκλειστικά όπλα έτοιμα προς χρήση. Υπό αυτό το πρίσμα, το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, που είναι μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες πηγές ενημέρωσης για τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού (όχι τεχνολογιών ή εξαρτημάτων), δεν καταγράφει εδώ και δεκαετίες τη Γαλλία ως προμηθεύτρια του Ισραήλ. Σε αντίθεση, π.χ., με τις ΗΠΑ, που από το 2013 έχουν προμηθεύσει το Ισραήλ με στρατιωτικό υλικό αξίας 3,6 δισ. δολαρίων. Ωστόσο η εμπλοκή της Γαλλίας υφίσταται.

Η Humanite αποκάλυψε ότι από το 2013 η Γαλλία «πουλά ετησίως έναντι 20 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο, στρατιωτικά εξαρτήματα στο Ισραήλ». Η γαλλική κυβέρνηση παράλληλα παρέδωσε άδειες εξαγωγής προς το Ισραήλ, συνολικού ύψους 357 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 εκατ. αφορούν την κατασκευή «βομβών, τορπιλών, ρουκετών, πυραύλων και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών». Ωστόσο, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, «αυτές οι άδειες που δίνονται από τη Διυπουργική Επιτροπή για τη Μελέτη των Εξαγωγών Πολεμικού Υλικού δεν υλοποιούνται όλες». Σε αυτές, επίσης, πρέπει να προστεθεί ο όγκος συναλλαγών με το Ισραήλ που αφορά τα λεγόμενα αγαθά «διπλής χρήσης». Έτσι σε άλλη ενημερωτική προς τη Βουλή Έκθεση το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει τις μεταφορές προς το Ισραήλ εξαρτημάτων «διπλής χρήσης», στρατιωτικής και πολιτικής, αξίας 34 εκατ. ευρώ για το 2022, από τα οποία τα 29 εκατ. μόνο για την κατηγορία «αισθητήρες και λέιζερ», που είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τους σύγχρονους στρατούς. Δεδομένο είναι ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες-πελάτες του Παρισιού για στρατιωτικό υλικό (π.χ., Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Αίγυπτος κ.ά.) το ύψος των οικονομικών συναλλαγών με το Ισραήλ είναι χαμηλό - άρα «η υιοθέτηση ενός εμπάργκο δεν θα απειλούσε καθόλου τη γαλλική βιομηχανία», όπως σχολίασε ο συνιδρυτής του Παρατηρητηρίου Εξοπλισμών Πατρίς Μπουβρέ.

Στη Δικαιοσύνη η ευθύνη των κατασκευαστών όπλων

Ωστόσο, με τον αριθμό πλέον των νεκρών στη Γάζα να ξεπερνά τις 10.000 χιλιάδες, από τους οποίους πάνω από 4.000 είναι παιδιά, το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αλλά αφορά το Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τη διεθνή Δικαιοσύνη. Εξηγεί ο Π. Μπουβρέ: «Μας ενημερώνουν για το οικονομικό κόστος των στρατιωτικών εξαγωγών στην Έκθεση προς τη Βουλή αλλά αυτή δεν μας δίνει καμία ιδέα για την επικινδυνότητα των όπλων που φτιάχνονται με στοιχεία ή με εξαρτήματα που παράγονται και πωλούνται από τη Γαλλία. Το ύψος των ποσών δεν προκαλεί τους θανάτους, το διακύβευμα των εξαγωγών των όπλων δεν μετριέται αποκλειστικά στη βάση των χρημάτων. Μόνο η δημοσιοποίηση ενός πλήρους καταλόγου εξαγομένων προϊόντων θα συνέβαλε στην ακριβή καταγραφή της στρατιωτικής συμβολής και της ευθύνης της Γαλλίας στις σφαγές των παλαιστινιακών πληθυσμών που κάνει ο ισραηλινός στρατός».

Η γαλλική εφημερίδα, στο πλαίσιο της σχετικής έρευνάς της «για τη φύση των στρατιωτικών προϊόντων που εξάγει το Παρίσι στο Ισραήλ και τον κίνδυνο συνενοχής στην παροχή βοήθειας και συνδρομής σε παράνομη πράξη που διαπράττεται από άλλο κράτος» απευθύνθηκε στο υπουργείο Στρατιωτικών Υποθέσεων, που παρέπεμψε στην Προεδρία της Δημοκρατίας λόγω «αρμοδιότητας». Η Προεδρία δεν απάντησε στην εφημερίδα...

Η Humanite παρατηρεί ότι «μάλλον δεν επαρκεί» η μέχρι τώρα στάση της γαλλικής κυβέρνησης, που επιμένει να στηρίζεται στην «εγρήγορση» της Διϋπουργικής Επιτροπής που επιτρέπει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, η οποία βασίζεται στο «σχετικά χαμηλό» επίπεδο των «άμεσων πωλήσεων γαλλικού υλικού στο κράτος του Ισραήλ. […]Πολλώ δε μάλλον αν οι οικογένειες των Παλαιστινίων θυμάτων ακολουθήσουν το παράδειγμα της οικογένειας Σουχεϊμπάρ, που το 2016 προσέφυγε στη γαλλική Δικαιοσύνη, ζητώντας να αναγνωριστεί ως “έγκλημα πολέμου” ο θάνατος τριών παιδιών στη Γάζα από ισραηλινό drone τον Ιούλιο του 2014, στο πλαίσιο επιχείρησης κατά της Χαμάς: Ένας αισθητήρας του drone είχε κατασκευαστεί από γαλλική εταιρεία... Μια εμβληματική υπόθεση, καθώς, σύμφωνα με τον συνήγορο της οικογένειας Τζόζεφ Μπρέχαμ, που, μιλώντας φέτος τον Αύγουστο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απέρριψε τα περί λάθους και παρατήρησε ότι “είναι η πρώτη φορά που οι πρακτικές των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και η ευθύνη των κατασκευαστών όπλων έρχονται ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης”». Η απόφαση εκκρεμεί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL