Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.7°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.5°C22.8°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
4 BF 23%
Μέση Ανατολή / Ισραηλινά άρματα μέσα στη Γάζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Ισραηλινά άρματα μέσα στη Γάζα

134138112.png

Μέσα στον πυκνό αστικό ιστό της πόλης της Γάζας, διεισδύοντας από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, ανατολικά και δυτικά, βρίσκονται από χθες οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, σε μια μάχη μέχρις εσχάτων κατά της Χαμάς, η οποία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν έγκριτοι στρατιωτικοί αναλυτές, δεν θα είναι μια επιδέξια αναμέτρηση τακτικής και ελιγμών, αλλά μάλλον ένας αργός, μεθοδικός πόλεμος τρόμου και φθοράς.

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times υποστηρίζει πως Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας προσπαθούσαν επί μήνες να προειδοποιήσουν τον Νετανιάχου ότι η πολιτική αναταραχή που πυροδότησε η επιμονή του στη δικαστική μεταρρύθμιση αποδυνάμωσε την ασφάλεια της χώρας και ενθάρρυνε τους εχθρούς του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται Ισραηλινούς αξιωματούχους, τον Ιούλιο ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ακόμη και να συναντήσει έναν στρατηγό ο οποίος ήθελε να τον ενημερώσει για επικείμενη απειλή βάσει διαβαθμισμένων πληροφοριών. Η αμετακίνητη θέση του Νετανιάχου και του στρατιωτικού κατεστημένου ήταν ότι το Ισραήλ δεν κινδυνεύει από τη Χαμάς, αλλά από το Ιράν και τον βασικό «πληρεξούσιό» του στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο, τη Χεζμπολάχ. «Πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα των συνεπειών του βρόχου ανατροφοδότησης που στήνουν οι πολιτικοί και οι υπηρεσίες πληροφοριών για να υποστηρίζουν τις λανθασμένες εκτιμήσεις τους, τυφλώνοντάς τους μπροστά στις αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον των απειλών» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στους NYT ο πρώην αναλυτής της CIA Μπρους Ρίντελ, μελετητής των αιτιών του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Ακραία σενάρια

Με τον σημερινό πόλεμο να κλιμακώνεται και να μην θυμίζει καμία άλλη προηγούμενη σύγκρουση, ένα μέρος του ισραηλινού κατεστημένου φαίνεται τώρα να προτρέχει σε ακραία σενάρια, που είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν εντάσεις, αν όχι ρήξη, ανάμεσα στον «ιστορικότερο» και ισχυρότερο εταίρο του εβραϊκού κράτους στον αραβικό κόσμο με τον οποίο μοιράζεται κοινά σύνορα, την Αίγυπτο. Κάνοντας ήδη σχέδια για τη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται ως «στρατηγική εξόδου» στην ένοπλη αναμέτρηση, το ισραηλινό υπουργείο Πληροφοριών προτείνει τη «μετεγκατάσταση» των κατοίκων της Γάζας στο Σινά μετά τον πόλεμο. Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Haaretz αναφέρει ότι προσχέδιο εγγράφου που εκπονήθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Πληροφοριών προτείνει μια επιλογή για την αρχική «μετεγκατάσταση» του πληθυσμού της Γάζας σε «πόλεις σκηνών» στο Βόρειο Σινά, «σε μια πρώτη ένδειξη μιας πιθανής στρατηγικής εξόδου».

Ωστόσο, πριν από αυτό ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν τη Χαμάς σε ένα θέατρο επιχειρήσεων ιδιαίτερα απαιτητικό και πολύπλοκο, που αναπόφευκτα θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων, όπως έχουν προειδοποιήσει οι στρατιωτικοί αναλυτές. Ένας από αυτούς, ο Αμερικανός Άμος Φοξ, επισημαίνει ότι το σχετικά μικρό μέγεθος των δυνάμεων του Ισραήλ σε σχέση με την πυκνότητα του πληθυσμού και την αστική εξάπλωση της Γάζας θα «στερήσει» από τον ισραηλινό στρατό πολλές από τις εγγενείς ικανότητές του. Επιπλέον, δύο πρόσθετοι παράγοντες θα αυξήσουν τις απώλειες του αστικού πολέμου. Πρώτον, λόγω του μικρού μεγέθους της Γάζας, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου διαθέσιμη έκταση για έναν πόλεμο ελιγμών σε ανοιχτό ή πλευρικό έδαφος. Δεύτερον, ακόμη κι αν υπήρχε διαθέσιμο ανοιχτό έδαφος, η Χαμάς θα επωφελούνταν από τις μάχες εντός των στενών ορίων της πόλης, την ώρα που οι δυνάμεις του Ισραήλ είναι βελτιστοποιημένες για πόλεμο σε ανοιχτό πεδίο. Ως αποτέλεσμα, είναι αναμενόμενο ότι η σύγκρουση θα εξελιχθεί ως επί το πλείστον σε αστικό περιβάλλον και επειδή οι μαχητές της Χαμάς δεν θα εκτεθούν ηθελημένα στα εξελιγμένα όπλα του ισραηλινού στρατού, θα «αγκαλιάσουν» τόσο την αστική υποδομή της Γάζας όσο και τον άμαχο πληθυσμό της. Παραμένοντας κοντά στις υποδομές, θα εξασφαλίζουν βασική προστασία έναντι των ικανοτήτων του ισραηλινού στρατού να παρατηρούν, να εντοπίζουν και να στοχεύουν με ακρίβεια τον στόχο τους. Ταυτόχρονα, επιχειρώντας μέσα στην πόλη, η Χαμάς μπορεί να κεφαλαιοποιήσει επικοινωνιακά τη βαρβαρότητα του πολέμου σε αστικό περιβάλλον, δείχνοντας στον κόσμο τον θάνατο και την καταστροφή που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός.

Προφανής στόχος

Για την ώρα, ο προφανής στόχος των Ισραηλινών είναι να κόψουν την πρόσβαση προς τον Νότο και να «απομονώσουν» την πόλη αποσκοπώντας στην περικύκλωση του πυρήνα της Χαμάς.

Αυτόπτες μάρτυρες από το εσωτερικό της Γάζας ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ισραηλινά άρματα έχουν αποκλείσει την κύρια οδική αρτηρία που οδηγεί από την πόλη στον Νότο και επιχειρούν στα περίχωρα των συνοικιών Ζαϊτούν και Σατζάγια. «Βάλλουν εναντίον οποιουδήποτε οχήματος προσπαθεί να περάσει» ανέφερε ένας κάτοικος.

Αν επιβεβαιωθεί η αποκοπή του βασικού δρόμου προς τον Νότο, θα υποδηλώνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να «σφραγίσουν» την πόλη της Γάζας, απομονώνοντας και πολιορκώντας ουσιαστικά μια τεράστια αστική περιοχή που εκτείνεται βόρεια μέχρι την Μπέιτ Χανούν.

Σημειώνεται ότι πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν παραμείνει στην πόλη φοβούμενοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς δεν αισθάνονται ότι το νότιο τμήμα του θύλακα τους προσφέρει ασφάλεια, αφού κι εκεί συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι νέες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν χθες σημεία κοντά σε νοσοκομεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των Αλ Σίφα, Αλ Κουντς και του Τουρκικού Νοσοκομείου Φιλίας. Το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 117.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο μαζί με χιλιάδες ασθενείς και γιατρούς στα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL