Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.7°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.5°C22.8°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
4 BF 23%
Πεκίνο / Συναντήσεις Κορυφής - Η ισορροπία Σι και Πούτιν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πεκίνο / Συναντήσεις Κορυφής - Η ισορροπία Σι και Πούτιν

134098184.jpg

Οι δύο Πρόεδροι, στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ για τα 10 χρόνια αυτής της πρωτοβουλίας, επιχείρησαν, αν και δημόσια δεν έκαναν καμία αναφορά στη Μέση Ανατολή, να στείλουν σαφή μηνύματα ότι αποτελούν τον εναλλακτικό πόλο στο διεθνές στερέωμα απέναντι στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της. Μια κολόνια που καλά κρατεί, παρά το γεγονός ότι τα επιμέρους συμφέροντα των δύο χωρών δεν ταυτίζονται.

Ετσι, μπροστά σε 100 προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ τους σε ξεχωριστή θέση και ο Πούτιν, ο Πρόεδρος Σι παρουσίασε την Κίνα ως τη χώρα που υπερασπίζεται και ηγείται ενός πολυπολικού συστήματος. Ο ίδιος άσκησε κριτική στις προσπάθειες του δυτικού κόσμου και κυρίως της Ουάσιγκτον να «αποσυνδέσουν» την κινεζική οικονομία από εκείνη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Για τον Σι, ο Πούτιν ήταν ένας από τους υψηλούς προσκεκλημένους του, στον οποίο επεφύλαξε ξεχωριστά ιδιαίτερες τιμές. Επί δύο ημέρες οι ενδείξεις αυτής της ειδικής μεταχείρισης έρχονταν η μία μετά από την άλλη: επίσημη υποδοχή υψηλού προσώπου, συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις, είσοδος από την πλευρά του Κινέζου Προέδρου στο κεντρικό επίσημο δείπνο το βράδυ της Τρίτης, ομιλίες - παρεμβάσεις. Σε μια «αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη μεταξύ δύο χωρών που βρίσκονται σε διαρκή ανάπτυξη» αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Σι, χαιρετίζοντας τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του στο Μέγαρο του Λαού, στο περιθώριο του Φόρουμ.

Φιλία και εμπόριο

Ο ίδιος κάλεσε τις δύο χώρες να «διατηρήσουν τη διεθνή ισονομία» και «δικαιοσύνη», υπογραμμίζοντας παράλληλα τη «στενή και αποτελεσματική στρατηγική συνεργασία» μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Ο Κινέζος Πρόεδρος θύμισε επίσης ότι έχει συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ούτε μία ούτε δύο αλλά 42 φορές στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, κάτι που συνέβαλε στην «ανάπτυξη μιας καλής σχέσης εργασίας και μιας βαθιάς φιλίας». Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, κατά τη συνάντησή του με τον «αγαπητό φίλο» του Σι Τζινπίνγκ, υπογράμμισε τη σημασία μιας «στενής συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική» στις «σημερινές δύσκολες συνθήκες». Η Μόσχα και το Πεκίνο «μοιράζονται την επιθυμία ισότιμης συνεργασίας στον κόσμο» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Πούτιν, εκθειάζοντας τους νέους δρόμους του μεταξιού. Η ιδιαίτερη μεταχείριση που του επιφύλαξε ο Σι ήταν σημαντική για τον Ρώσο Πρόεδρο, καθώς συνέβαλε στο να στείλει μήνυμα ότι δεν αποτελεί έναν παρία της διεθνούς σκηνής, όπως επιχειρούν να τον εμφανίσουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Μια επίσκεψη σημαντική για τη διεθνή ατζέντα του Πούτιν, που είναι ιδιαίτερα κινητικός σε ό,τι αφορά το ισραηλινο - παλαιστινιακό ζήτημα. Τις τελευταίες ημέρες είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους περισσότερους από τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής. Πλέον η Μόσχα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την τραγωδία στη Γάζα ως επιχείρημα για να αποδυναμώσει τη στήριξη «συλλογικά της Δύσης» στην Ουκρανία, αποδομώντας τις σε βάρος της Ρωσίας κατηγορίες περί μη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και εγκλημάτων κατά αμάχων. Σύμφωνα πάντως με την ειδική στη Ρωσία πολιτική αναλύτρια Μαρί Μαντράς, η συνάντηση των δύο ηγετών δεν αποτέλεσε κάτι καινούργιο. «Εδώ και χρόνια επαναλαμβάνουν ότι η φιλία τους δεν έχει όρια», σχολίασε μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο France Info. Η ίδια τόνισε ότι το βασικό είναι «να κατανοήσουμε το πλαίσιο», επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια «γιορτή που εκθείαζε τον Πρόεδρο Σι» και ότι δεν υπήρξε τίποτε το νέο σε σχέση με το ταξίδι του Κινέζου Προέδρου στη Ρωσία. «Δεν έχουμε να δούμε κάτι το καινούργιο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος της Κίνας». «Ο βασικός εμπορικός εταίρος της Κίνας παραμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

Τα προβλήματα των νέων δρόμων του μεταξιού

Ισως το μόνο καινούργιο να είναι το γεγονός ότι οι «νέοι δρόμοι του μεταξιού» παρουσιάζουν σήμερα προβλήματα. Αν και έχει προσελκύσει επενδύσεις ύψους ενός τρισ. δολαρίων, σήμερα η δραστηριότητα της Κίνας στις χώρες του δρόμου του μεταξιού έχει περιοριστεί περίπου στο 40% των επιπέδων του 2018. Σε αυτή την προσπάθεια αναθέρμανσης του μεγαλεπήβολου σχεδίου εντάχθηκε και η επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, η δεύτερη που έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο εξωτερικό, μετά από το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει τον περασμένο Μάρτιο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει το πρώτο του διεθνές ταξίδι στο Μπισκέκ, πρωτεύουσα της Κιργιζίας, στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Και μπορεί πράγματι να του επιφυλάχθηκε ειδική μεταχείριση από την κινεζική ηγεσία, ωστόσο την ημέρα άφιξής του στο Πεκίνο εμφανίστηκε μόλις τρεις φορές στα 17 κρατικά κινεζικά κανάλια, για σύντομες παρεμβάσεις κατά τις οποίες εκθείαζε τον ρόλο του Σι Τζινπίνγκ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL