Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.7°C24.3°C
4 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.7°C22.8°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C21.3°C
3 BF 43%
Γαλλία / «Δημοσκοπικός αέρας» στα πανιά της Λεπέν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / «Δημοσκοπικός αέρας» στα πανιά της Λεπέν

1339512690.jpg

Αέρας, και μάλιστα ισχυρός, φυσά αυτό το φθινόπωρο στα πανιά της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Διαδοχικές δημοσκοπήσεις που διεξάγονται παραδοσιακά κατά την έναρξη της πολιτικής περιόδου φέρνουν την ίδια και τον Εθνικό Συναγερμό να προηγούνται σε περίπτωση που γίνονταν σήμερα προεδρικές εκλογές, καθώς και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ενώ το κόμμα της θεωρείται ότι σήμερα κάνει την καλύτερη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Προέδρου Μακρόν. Στο ερώτημα «ποιος ενσαρκώνει την καλύτερη αντιπολίτευση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν», σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου IFOP, το 37% των Γάλλων απαντά ο Εθνικός Συναγερμός, ενώ τη συμμαχία της Αριστεράς και των Οικολόγων NUPES ανέφερε το 26%. Το ποσοστό της Ακροδεξιάς σε σχέση με πέρσι είναι σε άνοδο κατά 4 μονάδες.

Διαγράφεται ακροδεξιά πρωτιά στις ευρωεκλογές

Με τις ευρωεκλογές να διεξάγονται σε 10 μήνες, οι σχετικές μετρήσεις πλέον αποκτούν ενδιαφέρον, όπως η έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Journal du Dimanche. Σύμφωνα με αυτήν, ο Εθνικός Συναγερμός και αυτή τη φορά έρχεται πρώτος σε όλες τις εκδοχές. Ο ακροδεξιός συνδυασμός, που θα έχει επικεφαλής τον νέο, από τον Νοέμβριο του 2022, Πρόεδρο, δηλωμένο θαυμαστή του Νικολά Σαρκοζί, Ζορντάν Μπαρντελά προηγείται της προεδρικής πλειοψηφίας, αφήνοντας πολύ πίσω τα κόμματα της Αριστεράς, που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να συμφωνήσει για κοινή κάθοδο. Έτσι, όπως το 2019 (που είχε αποσπάσει το 23,31%), η συνηθισμένη ψήφος-τιμωρία που αποτελούν οι ενδιάμεσες εκλογές φαίνεται ότι ωφελεί τον Εθνικό Συναγερμό, που λαμβάνει 25%. Και αυτό παρά την παρουσία νέου ακροδεξιού συνδυασμού, του κόμματος που ίδρυσε και του οποίου ηγείται ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερίκ Ζεμούρ (υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022). Επικεφαλής του νέου ακροδεξιού ευρωψηφοδελτίου, που κινείται μεταξύ 6,5% και 7%, είναι η ανιψιά της Λεπέν Μαριόν Μαρεσάλ, που έχει κάκιστες σχέσεις με τη θεία της, η οποία, για παράδειγμα, σχολίασε απαξιωτικά την επίσκεψη της Μαρεσάλ στη Λαμπεντούζα - «κάναμε κι εμείς τέτοιες επισκέψεις όταν είχαμε ανάγκες από εικόνες»...

«Σε περίοδο ισχυρού πληθωρισμού, το κόμμα της Λεπέν ωφελείται από το 1/3 των ψήφων των λαϊκών κατηγοριών, από τις οποίες οι μισές είναι εκείνες των εργατών» σχολιάζουν οι Φρεντερίκ Νταμπί, γενικός διευθυντής του Ifop, και Γκοτιέ Ζαρντόν, υπεύθυνος Ερευνών. Η κυβερνητική πλειοψηφία κινείται μεταξύ 21% και 23%, ενώ χαμηλά βρίσκεται και η Δεξιά. Στην Αριστερά, όπου απομακρύνεται το ενδεχόμενο της κοινής καθόδου, όπως έγινε στις βουλευτικές εκλογές, κανείς συνδυασμός δεν ξεπερνά το 11%... «Σε όλες τις περιπτώσεις, η Αριστερά συγκεντρώνει στην καλύτερη των περιπτώσεων το 1/3 των ψήφων, ως άθροισμα διαφορετικών συνδυασμών από τους οποίους κανείς δεν ξεχωρίζει. Τέλος, αν διεξάγονταν σήμερα προεδρικές εκλογές, στον πρώτο γύρο θα επικρατούσε η Μαρίν Λεπέν με 30% έως 33%, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Για παράδειγμα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν θα ερχόταν δεύτερος με 16% έως 17%. Ενώ στην περίπτωση που κατέβαινε υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, θα λάμβανε 22%. Ο Μπρουνό Λεμέρ, σημερινός υπουργός Οικονομίας, θα έπαιρνε 16%, 14% ο νυν υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν κ.ά.

Οι προϋποθέσεις νίκης της Λεπέν το 2027

Αυτοί ακριβώς οι αριθμοί και τα ευρήματα δίνουν τη δυνατότητα στην Λεπέν να διεκδικήσει για... 4η φορά το προεδρικό αξίωμα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε τελευταία τηλεοπτική της συνέντευξη στο κανάλι TF1 η Λεπέν δεν χρησιμοποίησε την περίπλοκη διατύπωση των δύο αρνήσεων, όταν απαντούσε στο ενδεχόμενο αν θα είναι ξανά υποψήφια στις προεδρικές του 2027. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα η «τυποποιημένη» και ηθελημένα περίπλοκη (δύο αρνήσεων) απάντησή της στο ενδεχόμενο μιας νέας υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ότι είναι υποψήφια «όσο δεν έχει ακόμη πάρει την απόφαση να μην είναι»! Τη Δευτέρα, λοιπόν, απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου Ζιλ Μπουλό αν θα παραχωρήσει τη θέση της ως υποψήφιας για τον ύπατο θώκο στον Μπαρντελά, η Λεπέν είπε μειδιώντας: «Λογικά όχι, προς το παρόν, από τη στιγμή που δεν έχω αποφασίσει κάτι άλλο. Είμαι η φυσική υποψήφια του στρατοπέδου μου». Δήλωση που ήρθε σε μια περίοδο σχολίων για το αν ο Μπαρντελά αναλάβει πρωθυπουργός σε περίπτωση νίκης της Λεπέν και ενώ η ίδια τηρούσε σιγή ιχθύος. Εντέλει, μόλις το Σάββατο το βράδυ αποφάσισε να εξάρει τις ικανότητες του νεαρού πολιτικού, λέγοντας ότι «ναι, θα είναι ένας πολύ καλός πρωθυπουργός».

Παράλληλα, η Λεπέν προχωρά σε δουλειά βάθους. Έχει υιοθετήσει τη στρατηγική προσέγγισης των μεσαίων τάξεων και των συνταξιούχων, καθώς, όπως έδειξε η ανάλυση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2022, έχει ήδη τη στήριξη υψηλού ποσοστού υπαλλήλων και εργατών. Ο Ζερόμ Σεντ Μαρί, πρώην τροτσκιστής, υπεύθυνος δημοσκοπήσεων, με τον οποίο συνεργάζεται επισήμως ο Εθνικός Συναγερμός, συμβουλεύει πλέον τη Λεπέν προωθώντας τη θεωρία του περί δύο εκλογικών στρατοπέδων που βρίσκονται αντιμέτωπα: το «λαϊκό μπλοκ» και το «ελιτίστικο μπλοκ». Ο ίδιος υποστηρίζει, για παράδειγμα, ότι ο Φρ. Μιτεράν κέρδισε χάρη στην πρόοδο που είχε σημειώσει στις μεσαίες τάξεις. Σε αυτή τη βάση η Ακροδεξιά θα επιδιώξει να αποσπάσει την εξουσία στις προεδρικές του 2027 με τρεις προϋποθέσεις: να διατηρήσει τη στήριξη μεγάλου μέρους των υπαλλήλων και των εργατών, να κατακτήσει τις μεσαίες τάξεις και να γοητεύσει τους συνταξιούχους. Αν τα καταφέρει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL