Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.8°C20.7°C
5 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C15.6°C
4 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C18.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.9°C
5 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.9°C
4 BF 45%
Βερολίνο / Σχεδιάζει «αυτόματες απελάσεις» μεταναστών υπόπτων για εγκληματικές ενέργειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βερολίνο / Σχεδιάζει «αυτόματες απελάσεις» μεταναστών υπόπτων για εγκληματικές ενέργειες

133771512.png

Η ακροδεξιά ρητορική διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα επηρεάζοντας και καθορίζοντας τον λόγο και τις προτάσεις της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, αλλά τώρα, όπως φαίνεται, και της κυβέρνησης. Η ανοχή και η ανεκτικότητα παρουσιάζονται πλέον ως αδυναμίες και όχι ως προτερήματα της αστικής δημοκρατίας.

Τελευταίο δείγμα της πολιτικά «αποπνικτικής» ατμόσφαιρας που έχει κυριαρχήσει στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης είναι και η πρόσφατη πρόταση της, προερχόμενης από τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, να απελαύνονται άμεσα ύποπτα μέλη εγκληματικών συμμοριών που προέρχονται από κοινότητες μεταναστών, ακόμη και αν δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι έχουν διαπράξει συγκεκριμένα αδικήματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW, η πρόταση, η οποία έχει ήδη επικριθεί έντονα από τους κυβερνητικούς εταίρους του SPD, τους Πράσινους, περιέχεται σε σχέδιο δημόσιας διαβούλευσης που κοινοποιήθηκε στις αρχές του μήνα.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι «προς το παρόν μέλη οργανωμένων εγκληματικών ομάδων μπορούν να απελαθούν μόνο αν έχουν καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα» αλλά, με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία, τέτοια άτομα θα μπορούν ν’ αντιμετωπίζονται ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων στις οποίες η συμμετοχή και μόνο στοιχειοθετεί έγκλημα και θεωρείται λόγος απέλασης.

Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που αυτοπροσδιορίζονται από τους οικογενειακούς δεσμούς τους και την κοινή εθνική καταγωγή αναφέρονται από τη γερμανική αστυνομία και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ως «φατρίες». Ωστόσο, οι επικριτές αυτής της πρακτικής επισημαίνουν ότι ο όρος «έγκλημα της φατρίας» καθιστά αυτόματα τους συγγενείς μιας οικογένειας ύποπτους, πράγμα που είναι καταφανώς άδικο για όσους δεν εμπλέκονται σε εγκληματική δραστηριότητα. Οι επικριτές της συλλήβδην ενοχοποίησης ανθρώπων λόγω του ονόματός του, επιμένουν ότι υπάρχει πάντα μια σαφής, διακριτή γραμμή μεταξύ της ένταξης σε μια εγκληματική συμμορία ή τρομοκρατική οργάνωση και των απλών οικογενειακών δεσμών.

«Διορθωτικές» δηλώσεις

Η πρόταση προκάλεσε τέτοια αντίδραση στην κοινή γνώμη και τα κόμματα που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ αναγκάστηκε τη Δευτέρα να προβεί σε «διορθωτικές» δηλώσεις.

«Η οικογενειακή σχέση δεν είναι εγκληματική δραστηριότητα», τόνισε και εξήγησε ότι κάθε μεμονωμένο μέλος μιας οικογένειας που απειλείται με απέλαση με βάση τους νέους κανόνες θα πρέπει να αποδειχθεί ότι συνδέεται με εγκληματική δραστηριότητα. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε στη συνέχεια, οι απελάσεις θα μπορούσαν να επιτραπούν τελικά «αν τα γεγονότα δικαιολογούν το συμπέρασμα ότι κάποιος ήταν ή είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης».

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στελέχη της αστυνομίας αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη νέα κυβερνητική πρόταση για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Μιλώντας στην DW, ο Ντιρκ Πέγκλοου, πρόεδρος του συνδικάτου BDK που εκπροσωπεί τα μέλη του ανακριτικού σώματος της γερμανικής αστυνομίας, τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να διερευνηθεί η πραγματική σχέση ενός ατόμου με μια εγκληματική ομάδα πριν από οποιαδήποτε απόφαση απέλασής του και, όπως είπε, αυτός είναι ο λόγος που ίδιος ζητάει να προσληφθούν περισσότεροι ανακριτές αντί ν’ αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία.

Ο αστυνομικός συνδικαλιστής επισημαίνει επίσης ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί το μέτρο ακόμη και σε περιπτώσεις καταδίκης ενός ατόμου, αφού, όπως δείχνουν οι στατιστικές, περίπου το ένα τρίτο των μελών εγκληματικών συμμοριών στη Γερμανία είναι Γερμανοί πολίτες.

«Πολιτική συνάφεια»

Τον Ιούνιο, μαζικές αψιμαχίες μεταξύ οικογενειών από τη Συρία και τον Λίβανο έγιναν πρωτοσέλιδα στην περιοχή του Ρουρ, στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας. Η τελευταία έκθεση για την κατάσταση στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, όπου βρίσκεται η περιοχή του Ρουρ, αναφέρει: «Η εγκληματική συμπεριφορά από Τουρκο-Άραβες, μέλη εγκληματικών ομάδων, υπόκειται σε κοινή θέα και επομένως δεν αφορά μόνο την αστυνομία αλλά και το πολιτικό σύστημα».

Αυτή η «πολιτική συνάφεια», σχολιάζει η DW, ώθησε τη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP), να θέσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση αυτού του είδους του εγκλήματος. Αν μη τι άλλο, η πρόταση της Φέιζερ εξετάζεται και υπό το φως της υποψηφιότητάς της για την πρωθυπουργία του κρατιδίου της Έσσης, όπου οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Πάντως, ο εγκληματολόγος και πρώην αξιωματικός της αστυνομίας Τόμας Μίλερ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η πραγματικά επικίνδυνη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα ασκείται «σιωπηλά και κρυφά». Ο Μίλερ, που πέρασε επτά χρόνια ερευνώντας το οργανωμένο έγκλημα στη Βρέμη, τόνισε εμφατικά πως η καταπολέμηση της «εγκληματικής δραστηριότητας των φατριών» προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση και εξέφρασε τη λύπη του για την «παράπλευρη ζημιά» που μπορεί να υποστούν άνθρωποι που δεν εμπλέκονται σε κανενός είδους παράνομη δραστηριότητα αλλά τυχαίνει να προέρχονται από κάποια εθνική κοινότητα ή έχουν παρόμοιο όνομα με τα μέλη μιας εγκληματικής ομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL