Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.8°C20.7°C
5 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C15.6°C
4 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C18.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.9°C
5 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.9°C
4 BF 45%
Oxfam / Η ανθρωπιστική βοήθεια καταλήγει σε ιδιωτικές κλινικές που ανήκουν σε τράπεζες και funds
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Oxfam / Η ανθρωπιστική βοήθεια καταλήγει σε ιδιωτικές κλινικές που ανήκουν σε τράπεζες και funds

133580412_INDIA_HEALTH.jpg

Πρόσχημα για την περαιτέρω απορρύθμιση και διάλυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλο τον κόσμο γίνεται όλο και πιο έντονα η ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρεται σε φτωχές χώρες. Τελικά η βοήθεια καταλήγει να χρηματοδοτεί μόνο ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, τα οποία μάλιστα ανήκουν συχνά σε τράπεζες και funds ανεπτυγμένων χωρών, αποκαλύπτει έρευνα της οργάνωσης Oxfam.

Επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων λιρών από βρετανικές δημόσιες υπηρεσίες χρησιμοποιούνται έτσι για «τη φτωχοποίηση, ακόμη και τη φυλάκιση των ίδιων ανθρώπων» που τα ιδιωτικά νοσοκομεία «υποτίθεται ότι βοηθούν» σημειώνει η έκθεση.

Το αντιπαράδειγμα...

Το κείμενο αναφέρει παραδείγματα ιδιωτικών νοσοκομείων της Ινδίας ή της Κένυας που κατηγορούνται ότι αρνούνται να παρέχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα ζωτικής σημασίας ή κρατούν τους ασθενείς τους υπό ομηρία μέχρι να πληρωθούν οι λογαριασμοί.

Μια σειρά περιστατικά που άφησαν ασθενείς με υπέρογκα χρέη δείχνει ότι η πολιτική επενδύσεων στην ιδιωτική Υγεία είναι εσφαλμένη και θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα, επισημαίνει η βρετανική οργάνωση που επικεντρώνεται σε θέμα φτώχειας.

H Oxfam σημειώνει ότι εκατομμύρια λίρες από τον δημόσιο προϋπολογισμό της Βρετανίας επενδύονται από υπηρεσίες αρωγής όπως η British International Investment (BII) σε ξένες επιχειρήσεις και προγράμματα φτωχών χωρών.

Η Βρετανία δεν είναι η μοναδική χώρα που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη πρακτική. Η έκθεση υπογραμμίζει πως αρκετές άλλες κυβερνήσεις, όπως η γαλλική και η γερμανική, καθώς και διεθνείς οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα στηρίζουν σήμερα επενδύσεις προς ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις ελέγχονται από μεγάλα αμερικανικά funds.

Η Oxfam επισημαίνει πως οι επενδύσεις προς τις επιχειρήσεις αυτές σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος θα πρέπει να στραφούν προς την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας. Κάτι τέτοιο, τονίζει η οργάνωση, θα «βοηθούσε εκείνους που ζουν στη φτώχεια να έχουν πρόσβαση στην Υγεία» αντί η διεθνής οικονομική βοήθεια να χρηματοδοτεί τελικά «προορισμούς τουρισμού υγείας».

Οι τουριστικοί προορισμοί για ορισμένους είναι, βέβαια, οι φυλακές κάποιων άλλων. Η έρευνα αναφέρει «δεκάδες περιστατικά» σε ιδιωτικά νοσοκομεία της Κένυας που χρηματοδοτήθηκαν από τη ΒΙΙ με ασθενείς να τίθενται υπό κράτηση επειδή δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα ιατρικά έξοδα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα φοιτητή που κρατήθηκε όμηρος σε νοσοκομείο για 11 ολόκληρους μήνες. Αναφέρονται, επίσης, πολλές περιπτώσεις στις οποίες ιδιωτικές κλινικές αρνήθηκαν να παραδώσουν σορούς αποβιωσάντων ασθενών σε συγγενείς τους προτού να εξοφληθούν οι λογαριασμοί. Ένας από αυτούς τους ασθενείς, μάλιστα, παρέμεινε άταφος για περισσότερο από δύο χρόνια, τονίζεται στην έκθεση.

Στην Ινδία, ιδιωτικά νοσοκομεία που χρηματοδοτούνται από το Βρετανικό Δημόσιο αρνούνται την ίδια ώρα πρόσβαση σε ασθενείς, «ακόμη και σε περιπτώσεις που έχουν δημόσια ασφάλιση που τους εξασφαλίζει δωρεάν φροντίδα».

...και οι επίσημες απαντήσεις

Σκοπός της British International Investment, της υπηρεσίας που επιλέγει και χρηματοδοτεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αναπτυσσόμενων χωρών, είναι κανονικά η προώθηση της ανάπτυξης σε αναπτυσσόμενες χώρες και η υλοποίηση των στόχων των Ηνωμένων Εθνών.

Σχολιάζοντας την έκθεση της Oxfam, η βρετανική υπηρεσία σημείωσε πως προωθεί τους στόχους αυτούς χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις προκειμένου «να ενισχυθούν η ποιότητα και η προσβασιμότητα στην ιατρική φροντίδα με τρόπο που θα μπορούσε να βελτιώσει εκατομμύρια ζωές».

Οποιοδήποτε σύστημα Υγείας στον κόσμο -είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό -έχει να παρουσιάσει «μεμονωμένα περιστατικά παραλείψεων», επισήμανε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. Πρόσθεσε πως, παρ’ όλα αυτά, η BII «λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά» τις καταγγελίες, διαβεβαιώνοντας ότι η υπηρεσία θα τις διερευνήσει και διαθέτει ειδικό μηχανισμό για την αντιμετώπισή τους εφόσον επιβεβαιωθούν.

Απαντώντας στις ίδιες καταγγελίες, η διεύθυνση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ευθύνεται για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο, τόνισε πως παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητη απέναντι σε θέματα «ακατάλληλης» παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, βρίσκοντας πάντως την ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι «καινοτομίες του ιδιωτικού τομέα, όπως ψηφιακές λύσεις Υγείας, επιτρέπουν στους παρόχους να βελτιώσουν τις δυνατότητες των συστημάτων Υγείας, επιτρέποντάς τους να αγγίξουν ανθρώπους ευάλωτους που ζουν σε δυσπρόσιτες αγροτικές περιοχές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL