Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.3°C12.7°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.0°C13.3°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C13.8°C
2 BF 94%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.6°C
0 BF 100%
Μουντιάλ 2022 / To Κατάρ πίνει μπύρες στη Γερμανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουντιάλ 2022 / To Κατάρ πίνει μπύρες στη Γερμανία

Η Άγκελα Μέρκελ
(EPA/JENS SCHLUETER)

Η Γερμανία είναι ίσως η χώρα της Ευρώπης, όπου έχει εκδηλωθεί η μεγαλύτερη δυσφορία για τη στάση του Κατάρ σε σχέση με τις κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες και τα εργασιακά δικαιώματα. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Γερμανών δηλώνει ότι δεν θα δει το Μουντιάλ σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τα όσα προηγήθηκαν της διοργάνωσης και όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Αποκορύφωμα αποτελεί φυσικά «η μάχη για το περιβραχιόνιο». Η γερμανική ομοσπονδία φέρεται αποφασισμένη να προσφύγει στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) της Λωζάνης, προκειμένου να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της απαγόρευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την χρήση του περιβραχιόνιου με το σύνθημα «OneLove» από τον αρχηγό της εθνικής της ομάδας.

Όλα αυτά μοιάζουν πολύ δημοκρατικά και ανθρωπιστικά. Μόνο που κρύβουν και μια μεγάλη δόση ανέξοδης ηθικολογίας. Γιατί μπορεί το φυσικό αέριο να «μυρίζει» λίγο και όσοι έχουν επισκεφτεί το Κατάρ να το έχουν αισθανθεί. Αλλά το χρήμα είναι άοσμο και κυρίως ευπρόσδεκτο. Ειδικά στη Γερμανία.

Καλοδεχούμενοι επενδυτές παντού

Τα τελευταία χρόνια το Εμιράτο έχει διευρύνει τη διείσδυσή του στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, αγοράζοντας… ό,τι κινείται. Και δεν εννοούμε μόνο το ποσοστό 17% των μετοχών της Volkswagen και το 4,99% της Porsche. Κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κατάρ κρατούν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους το 12,3% της Hapag Lloyd της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας στη χώρα, το 6,1% της διαβόητης Deutsche Bank, το 9% του ενεργειακού κολοσσού RWE, το 3,04% της Siemens. To ποσοστό στη Siemens μπορεί να φαντάζει μικρό, αλλά είναι ουσιαστικά το τρίτο μεγαλύτερο εξαιτίας της δομής της εταιρείας. Η ίδια η ομώνυμη οικογένεια είναι για παράδειγμα πρώτη με ποσοστό 6%. Η είσοδος των Καταριανών επενδυτικών ταμείων στην «γνωστή μας» στην Ελλάδα εταιρεία του Μονάχου ξεκίνησε το 2012 και έδωσε το έναυσμα και για τις μετέπειτα κινήσεις τους στη Γερμανία, που στόχευαν πάντα επιχειρήσεις υψηλής κερδοφορίας και θετικών προοπτικών για το μέλλον.

Οι γερμανικές κυβερνήσεις παρατηρούσαν μάλλον παθητικά αυτή την εξάπλωση δραστηριοτήτων του Εμιράτου στην επικράτειά τους εκτιμώντας ότι το μόνο που ενδιέφερε τους εμίρηδες ήταν τα κέρδη και όχι άλλου είδους παρεμβάσεις. Τα όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα με αφορμή το Μουντιάλ έχουν αρχίσει να γεννούν υποψίες, ότι η δραστηριοποίηση αυτή δεν είναι και τόσο αθώα πολιτικά. Ειδικά από τη στιγμή που στην εξάρτηση μεγάλων ομίλων από τα κεφάλαια του Κόλπου έρχεται να προστεθεί και η αυξανόμενη το τελευταίο διάστημα ενεργειακή εξάρτηση από το Εμιράτο. Καλές λοιπόν οι «Κατάρ-ες» για την χώρα υπ’ αριθμόν 126 στον παγκόσμιο δείκτη δημοκρατίας, αλλά οι δουλειές θα είναι πάντα δουλειές. Οι Καταριανοί δεν ήρθαν μόνο για να μπορούν να πίνουν ανενόχλητοι τις μπύρες τους στο Μόναχο. Ρωτήστε και τον Ρουμενίγκε…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL