Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
G20 / Μια σύνοδος στη σκιά του πολέμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

G20 / Μια σύνοδος στη σκιά του πολέμου

132537112-A.jpg

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο ιδανικό μέρος από το εξωτικό Μπαλί της Ινδονησίας για μια συνάντηση κορυφής των ηγετών που απαρτίζουν την ομάδα G20, των μεγαλύτερων, δηλαδή, ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου. Μόνο σ’ ένα τέτοιο γαλήνιο μέρος θα μπορούσαν να συζητήσουν απερίσπαστοι και διεξοδικά τα μεγάλα, τρέχοντα, οικουμενικά προβλήματα του πλανήτη.

Και τι άλλο από το σλόγκαν που επινόησαν οι Ινδονήσιοι οικοδεσπότες «να ανακάμψουμε μαζί, να ανακάμψουμε ισχυρότεροι» θα μπορούσε να αποτυπώνει καλύτερα το κλίμα συναντίληψης και παγκοσμιότητας που ο κόσμος θα ήθελε να δει από αυτό το φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν ορισμένοι από τους ισχυρότερους ηγέτες του πλανήτη. Αλλά, δυστυχώς, όλο αυτό είναι ένα ανέξοδο ευχολόγιο. Ελάχιστα είναι τα σημάδια της ανάκαμψης για την οποία μιλά το σλόγκαν των Ινδονήσιων και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο. Η εξήγηση δεν είναι τόσο δύσκολη. Σύμφωνα με τον δρα Τρίστεν Νέιλορ, επίκουρο καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ειδικό στις διεθνείς συνόδους, τον οποίο επικαλείται ο Guardian, η σύνοδος του G20 ιστορικά παράγει αποτέλεσμα μόνο όταν υπάρχει μια επείγουσα και βαθιά κρίση, η οποία επηρεάζει στον ίδιο βαθμό όλα τα μέλη της, όπως έγινε με το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008. Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τον κόσμο από συμφέροντα που δεν πλήττονται στον ίδιο βαθμό…

Ζελένσκι καλεί... G19

Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα όταν ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει βαριά τη σκιά του σε όσα διαμείβονται στο Μπαλί, κι ακόμη χειρότερα όταν την ίδια ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες η Μόσχα δυναμιτίζει το κλίμα, εξαπολύοντας νέο σφυροκόπημα κατά των πόλεων της Ουκρανίας;

Το χθεσινό κύμα πυραυλικών επιθέσεων φαίνεται πως ήταν κι αυτό πανεθνικής κλίμακας σαρώνοντας Κίεβο, Μικολάεφ, Τσερνίχιβ και Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός. Στο Κίεβο χτυπήθηκαν τρία κτήρια πολυκατοικιών στην περιοχή Περτσέρσκ. Το γραφείο του Ζελένσκι ανέβασε βίντεο στο Telegram που έδειχναν κάποιους ορόφους να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Λίγο νωρίτερα, εμφανιζόμενος μέσω βιντεοδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί, ο Ζελένσκι μιλούσε για «G19», αφαιρώντας μ’ αυτό το σχήμα λόγου τη Ρωσία από τη σύνθεσή της. Επανειλημμένα στην ομιλία του αναφέρθηκε στο φόρουμ ως «G19», καλώντας τους ηγέτες να δώσουν τέλος στον πόλεμο. «Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που ο ρωσικός καταστροφικός πόλεμος πρέπει και μπορεί να σταματήσει» είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος. «Η Ρωσία απάντησε στη δυνατή ομιλία του Ζελένσκι με μια νέα πυραυλική επίθεση. Πιστεύει κάποιος ότι το Κρεμλίνο θέλει πραγματικά ειρήνη; Θέλει υποταγή. Αλλά στο τέλος της ημέρας οι τρομοκράτες πάντα χάνουν» έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Άντριι Γιερμάκ.

Σε προσχέδιο δήλωσης της συνόδου που περιήλθε σε γνώση των ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρεται σχετικά ότι οι «περισσότερες» χώρες καταδικάζουν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και συμφωνούν ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση επιδεινώνει την ευαλωτότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Τονίζεται, επίσης, ότι η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι «απαράδεκτη». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που συμμετείχε αντί του Πούτιν στη σύνοδο, απέρριψε ουσιαστικά το κοινό ανακοινωθέν, υποστηρίζοντας ότι έχει «πολιτικοποιηθεί» από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας. Ο Λαβρόφ επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο και έφυγε από το Μπαλί πριν αρχίσει το κύμα των ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο και στις άλλες ουκρανικές πόλεις.

Παράπλευρες συναντήσεις

Όμως δεν είναι μόνο η Ουκρανία που μπορεί να δώσει κάποιο ενδιαφέρον σε αυτή την ενδεχομένως ανιαρή σύνοδο. Μερικές πολύ σημαντικές διμερείς επαφές έγιναν χθες στο περιθώριο των επίσημων συνομιλιών, όπως αυτή του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, αφενός, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάνσεθ, με οικονομικά και εμπορικά θέματα στην ατζέντα, αφετέρου, με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε, σ’ ένα πρώτο βήμα για το ξεπάγωμα των σχέσεων Καμπέρας-Πεκίνου. Υπ’ όψιν ότι, παρά τη γεωπολιτική συμπόρευση της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ, η Κίνα δεν ξεχνά ότι η χώρα-ήπειρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της με ετήσιες εξαγωγές ύψους σχεδόν 475 δισ. δολαρίων. Επίσης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Τζο Μπάιντεν όσο και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Βέβαια, η διμερής συνάντηση με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από εκείνη του Μπάιντεν με τον Ερντογάν. Σύμφωνα με τη μοναδική επίσημη πηγή ενημέρωσης, την τουρκική Προεδρία, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και είπε στον Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του «θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο αίτημά της για τα αεροσκάφη F16».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL