Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.8°C19.6°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 89%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C15.2°C
0 BF 100%
Οταν ο Εμανουέλ Μακρόν σαλπάρει για τη χιλιοτραγουδισμένη Μπαρμπαριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οταν ο Εμανουέλ Μακρόν σαλπάρει για τη χιλιοτραγουδισμένη Μπαρμπαριά

132204014.png

Το κόκκινο χαλί είχε στρωθεί, βέβαια, όταν ο Πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Χουαρί Μπουμεντιέν» τον Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη 25.8.2022. Αμφίβολο, πάντως, αν αυτό σημαίνει κάτι παραπάνω από απλή επίδειξη στοιχειώδους διπλωματικής αβρότητας, παρόλο που εκατομμύρια Αλγερινοί ζουν σήμερα στη Γαλλία και χιλιάδες Αλγερινοί νέοι συνωστίζονται κάθε χρόνο για μια θέση στα γαλλικά πανεπιστήμια, και παρά τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Αφορμή για την επίσκεψη Μακρόν αποτέλεσε η συμπλήρωση αυτές τις ημέρες 60 ετών από την ανεξαρτησία της Αλγερίας. Μια ανεξαρτησία που κέρδισε η χώρα κυριολεκτικά με το σπαθί της μετά από 8 ολόκληρα χρόνια εξέγερσης, η οποία διεκδικεί από το Βιετνάμ τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του αντιαποικιακού αγώνα. Και στις δυο περιπτώσεις απέναντί τους ήταν οι Γάλλοι. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι η ώρα του δυτικού ιμπεριαλισμού είχε περάσει. Οι  Άγγλοι το κατάλαβαν πολύ πιο εύκολα και κάτι ψιλοδιέσωσαν με την Κοινοπολιτεία τους. Οι Γάλλοι, όχι.  Έπρεπε να ’ρθει ένας Ντε Γκωλ για να συνειδητοποιήσουν ότι έπρεπε να τα μαζεύουν από τη Αλγερία. Προηγουμένως, όμως, την είχαν αιματοκυλίσει. Δεν το ξεχνούν αυτό οι Αλγερινοί.

Κατευθυνόμενος προς το σπίτι μου από το παλιό ταχυδρομείο στο κέντρο του Αλγερίου, ένα από τα εκατοντάδες (ή και χιλιάδες;) κομψά αρχιτεκτονήματα που άφησαν πίσω τους στην πόλη οι Γάλλοι, είχα κάποτε μια... φαεινή ιδέα. Ο λαλίστατος ταξιτζής διαμαρτυρόταν ισχυριζόμενος ότι οι Γάλλοι δεν έφυγαν ποτέ… Σκέφτηκα, λοιπόν, να τον τσιγκλήσω λίγο. Του είπα ότι ευτυχώς που ήταν οι Γάλλοι στο Αλγέρι και η πόλη σήμερα είναι μια από τις ωραιότερες του κόσμου, διαφορετικά θα ήταν όλη σαν την Κάσμπα (την παλιά αλγερινή συνοικία)! Σκοτείνιασε απότομα. Οι κουβέντες κόπηκαν με το μαχαίρι. Τα επόμενα 10 λεπτά ήταν από τα δυσκολότερα της ζωής μου. Φοβήθηκα ότι μπορεί και να με πήγαινε σε τίποτα τζιχαντιστές...

Το φυσικό αέριο της Αλγερίας…

Μια φαεινή ιδέα, όμως, είχε και ο Μακρόν. Η επίσκεψή του στη χώρα είχε βέβαια και μια βαριά οικονομική διάσταση. Αντιμέτωπος με τον επερχόμενο ενεργειακό χειμώνα, λόγω της στάσης της χώρας του στον πόλεμο της Ουκρανίας, στηρίζει πολλές ελπίδες στο φυσικό αέριο της γειτονικής Αλγερίας, ενός κράτους που είναι από τα πλουσιότερα στον κόσμο σε υδρογονάνθρακες. Δεν ξέχασε, όμως, και τις παραδοσιακές γαλλικές μεγαλομανίες και το... διέπραξε. «Πολλοί ακτιβιστές του πολιτικού Ισλάμ έχουν έναν εχθρό: τη Γαλλία. Πολλά δίκτυα που δραστηριοποιούνται κρυφά από την Τουρκία, από τη Ρωσία, από την Κίνα έχουν έναν εχθρό: τη Γαλλία» ήταν η δήλωσή του στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία και η Κίνα δεν του πολυέδωσαν σημασία... Η σημερινή Γαλλία έχει κάποια διαφορά από τη Γαλλία του Λουδοβίκου 14ου... Οι Τούρκοι όμως, που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, δεν του χαρίστηκαν. «Είναι απαράδεκτο ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να απαλλάξει τη χώρα του από το αποικιακό της παρελθόν στην Αφρική, κατηγορώντας άλλες χώρες. Αν η Γαλλία θέλει να καταλάβει γιατί αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις στην αφρικανική ήπειρο, να κοιτάξει την αποικιακή της ιστορία και την προσπάθειά της να τη συνεχίσει με διάφορες μεθόδους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς (Daily Sabah).

Μάλλον δεν έχουν και πολύ άδικο οι γείτονες. Πρόσφατος και οδυνηρός για τους Γάλλους ήταν ο εξαναγκασμός σε αποχώρηση του στρατού τους από το Σαχέλ (Μάλι) και ο Μακρόν είναι λίγο νευρικός. Δεν θέλει να ακούει για αποικιοκρατία ο πλανήτης. Γι’ αυτό κλείνει το μάτι στη Ρωσία και όχι γιατί την αγαπά. Γι’ αυτό βγάζει σπυράκια όταν ακούει για Δύση. Τώρα αν κάποιοι βλέπουν τις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ και νομίζουν ότι η ψήφος της Κίνας και της Ινδίας είναι ίδια με την ψήφο του Μονακό και του Λιχτενστάιν, θα πρέπει να το κοιτάξουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL