Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Εμανουέλ Μακρόν / Ψάχνει τρόπο να αποφύγει την πολιτική αιχμαλωσία ή τις νέες κάλπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμανουέλ Μακρόν / Ψάχνει τρόπο να αποφύγει την πολιτική αιχμαλωσία ή τις νέες κάλπες

ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ ΖΑΚΟΜΠ
Ο Μακρόν σε συνάντηση με τον Ζακόμπ το 2019 EPA/BENOIT TESSIER

Την Τρίτη ξεκινούν στα Ηλύσια Πεδία οι διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν με ηγέτες κομμάτων που συμμετείχαν στις βουλευτικές εκλογές. Ο Γάλλος πρόεδρος είδε το κόμμα του να υφίσταται σημαντικές απώλειες παρά το γεγονός ότι κρατήθηκε στην πρώτη θέση. Οι 245 έδρες του κεντρώου συνασπισμού «Μαζί», απέχουν δεκάδες βουλευτές από την αυτοδυναμία, των τουλάχιστον 289 στην γαλλική Βουλή. 

Τα πιθανά σενάρια είναι τελικά να προκύψει με κάποιο τρόπο κυβέρνηση συνεργασίας, ή (πιθανότερο) κυβέρνηση μειοψηφίας όπου θα υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες με διάφορα κόμματα για τις πολιτικές που θα προωθηθούν και υλοποιηθούν. Φυσικά, υπάρχει και η εκδοχή των νέων εκλογών, αν και η μέχρι τώρα εικόνα του Μακρόν δεν δείχνει ότι μπορεί να ποντάρει στα περί ακυβερνησίας» για να βελτιώσει τα ποσοστά του κόμματός του. 

Ο ηγέτης του αριστερού συνασπισμού NUPES Ζαν Λικ Μελανσόν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις επαφές. Μία συνεργασία με την ακροδεξιά της Λεπέν θεωρείται εκτός κάθε λογικής συζήτησης, μετά την σύγκρουση για την προεδρία. Έτσι, για τον Μακρόν εκτιμάται ότι είναι μονόδρομος η αναζήτηση στήριξης από τους Ρεπουμπλικανούς του Κριστιάν Ζακόμπ, με τις 61 έδρες, ακόμη κι αν ήδη αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Το ίδιο ισχύει σε μικρότερο βαθμό για τα μικρότερα κόμματα στη νέα Βουλή. Με τον Μακρόν θα συναντηθούν τόσο o ηγέτης των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ όσο και ο Φαμπιέν Ρουσέλ του Κομμουνιστικού Κόμματος, τα οποία συμμετείχαν στον συνασπισμό υπό τον Μελανσόν.

Η πλέον παράδοξη για την σύγχρονη γαλλική ιστορία θα είναι η αναμενόμενη συνάντηση με την Μαρίν Λεπέν, καθώς ο Μακρόν επικράτησε στην μεταξύ τους μάχη για την προεδρία την περασμένη άνοιξη. Κατά τον Γάλλο πρόεδρο, ο στόχος των συναντήσεων είναι «να οικοδομηθούν λύσεις που εξυπηρετούν τους Γάλλους», καθώς δεν μπορεί να προκύψει ρεαλιστικά άλλη κυβερνώσα πλειοψηφία, πέραν μιας που θα περιλαμβάνει τον συνασπισμό του Γάλλου προέδρου. Το σίγουρο είναι ότι τόσο ο Μελανσόν όσο και η Λεπέν έχουν ισχυροποιηθεί δραστικά, απέναντι σε έναν «κεντρώο» πρόεδρο που ξεφούσκωσε απότομα.

Εξάλλου, την Δευτέρα ο Μακρόν είχε συνάντηση και με την πρωθυπουργό του, Ελιζαμπέτ Μπορν, που έχει υποστεί καίριο πλήγμα ως προς την πολιτική της εικόνα. Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης, η Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της, αλλά ο Μακρόν δεν την έκανε δεκτή. Σημειώνεται ότι ο Μελανσόν ήδη έχει προαναγγείλει κατάθεση πρότασης μομφής στο πρόσωπό της για τις αρχές Ιουλίου, όταν και πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της για την επόμενη πενταετία διακυβέρνησης. Το κατά πόσο θα επιβιώσει πολιτικά θα φανεί στο εγγύς μέλλον. Σημειώνεται ότι τρεις ακόμη υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης απέτυχαν να επανεκλεγούν.

Στην Αριστερά και το NUPES, είναι εμφανές ότι υπάρχει απόκλιση μεταξύ των πολιτών, που βλέπουν ενθουσιασμένοι να κατακτάται ο ρόλος της δεύτερης ισχυρότερης δύναμης, και του Μελανσόν, που επιμένει να θυμίζει ότι στόχος είναι η πρωτιά και η κυβέρνηση. Ο τελευταίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «αρκετά απογοητευτικό», αλλά παράλληλα πρότεινε το NUPES να αποκτήσει χαρακτηριστικά μόνιμου κομματικού σχηματισμού, ενώνοντας έστω «χαλαρά» τους φορείς που το συγκρότησαν.

Στην Ακροδεξιά η Λε Πεν μετά την ήττα της στις προεδρικές εκλογές επανήλθε με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της Γαλλίας και μάλιστα με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα κόμματος που δεν ανήκει σε συνασπισμό, με 89 έδρες. Με αυτό το χαρακτηριστικό, ως κόμμα θεωρείται ότι αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση και θα πρέπει βουλευτής του κόμματός της να προεδρεύει της πανίσχυρης Επιτροπής Οικονομικών, όπως γίνεται παραδοσιακά στη Γαλλία». Όπως υποστήριξε η Λε Πεν, «η χώρα δεν είναι ακυβέρνητη, αλλά δεν θα κυβερνηθεί όπως θέλει ο Μακρόν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL