Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Καλπάζει το ρωσικό νόμισμα σε ρεκόρ 4ετίας - Κορυφαίο νόμισμα σε απόδοση φέτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Καλπάζει το ρωσικό νόμισμα σε ρεκόρ 4ετίας - Κορυφαίο νόμισμα σε απόδοση φέτος

ΡΩΣΙΑ ΣΙΛΟΥΑΝΟΦ ΠΟΥΤΙΝ
EPA/OLGA MALTSEVA

Οι αναταράξεις που προκάλεσαν στην διεθνή αγορά συναλλάγματος η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της ρωσικής οικονομίας συνεχίζονται, με τον αντίκτυπο να είναι παγκόσμιος. Στην περίπτωση της Ρωσίας, ωστόσο, υπάρχουν και μάλλον απρόσμενες για την διεθνή κοινή γνώμη συνέπειες.

Το πάγωμα τεράστιων ρωσικών κεφαλαίων σε χώρες της Δύσης, ο αποκλεισμός από το σύστημα διεθνών τραπεζικών συναλλαγών swift, καθώς και άλλα περιοριστικά μέτρα στις εμπορικές συναλλαγές της Μόσχας με τρίτες χώρες, έφεραν την αντίδραση του Κρεμλίνου: μεταξύ άλλων ζητήθηκε από πολύ μεγάλου μεγέθους εξαγωγικές επιχειρήσεις και ομίλους, να μετατρέψουν τα κέρδη που είχαν σε συνάλλαγμα στο ρωσικό νόμισμα. Μόνο που -λόγω και των κυρώσεων- δεν βρίσκουν αγοραστή, φαινόμενο που οδηγεί σε ενίσχυση του ρωσικού νομίσματος στις διεθνείς ισοτιμίες.

Επιπρόσθετα, καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες καταβολής των φόρων κερδοφορίας από τις επιχειρήσεις, επιπλέον κεφάλαια σε συνάλλαγμα επιδιώκεται να μετατραπούν σε ρούβλια για την πληρωμή τους, εντείνοντας το φαινόμενο.

Έτσι, το ρωσικό νόμισμα, που είχε ξεκινήσει την χρονιά στα 1,33 σεντ του δολαρίου και στις αρχές Μαρτίου είχε κατρακυλήσει ως τα 0,7 σεντ (χάνοντας σχεδόν τη μισή του αξία), πραγματοποίησε στη συνέχεια μία εντυπωσιακή ανάκαμψη. Στα τέλη Απριλίου βρισκόταν ξανά εκεί από όπου ξεκίνησε την χρονιά και συνεχίζει έκτοτε την ανοδική του πορεία. Το μεσημέρι της Παρασκευής είχε φτάσει ως τα 1,73 σεν, την καλύτερη ισοτιμία του έναντι του δολαρίου από τον Μάρτιο του 2018...

Μία απλοϊκή προσέγγιση των παραπάνω θα ήθελε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να πανηγυρίζει, ωστόσο τόσο ο Ρώσος πρόεδρος όσο και ο υπουργός Οικονομικών του Άντον Σιλουάνοφ μάλλον προβληματίζονται για τις ρωσικές εξαγωγές. Τώρα, εκτός των δυτικών κυρώσεων, τα ρωσικά προϊόντα είναι και ακριβότερα για όσες χώρες επιλέξουν να τα αγοράσουν, αν δεν μειωθούν οι τιμές τους σε ρούβλια.

Αυτός είναι ο λόγος που «η ερώτηση κλειδί είναι αν θα παρέμβει η κεντρική τράπερζα, γιατί η μεγάλη ενίσχυση για το ρούβλι δεν είναι στα σχέδια και τον προϋπολογισμό του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών», όπως σχολίασε μιλώντας στο Reuters αναλυτής της CentroCreditBank. Το Reuters παραθέτει εκτιμήσεις αναλυτών που θέλουν το Κρεμλίνο να σκοπεύει τελικά να αφήσει το ρούβλι να «διορθώσει» χαμηλότερα μέχρι το τέλος του 2022.

Σημειώνεται ότι το ισχυρό ρούβλι έρχεται να προστατεύσει τους Ρώσους καταναλωτές και από το πληθωριστικό κύμα που σαρώνει τόσο τη Δύση όσο και χώρες που εξαρτώνται σημαντικά από την ίδια και την Ουκρανία ως προς την εισαγωγή σιτηρών, λιπασμάτων, φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά και άλλων ειδών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL