Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Ρωσία / Εχθρικοί στόχοι Σουηδία και Φινλανδία αν μπουν στο ΝΑΤΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσία / Εχθρικοί στόχοι Σουηδία και Φινλανδία αν μπουν στο ΝΑΤΟ

πηγή maavoimat.fi

Με συνοπτικές διαδικασίες αναμένεται να γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την κατάθεση επίσημου αιτήματος για ένταξη τους, που πρόκειται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η ένταξη των δύο ουδέτερων χωρών στο ΝΑΤΟ δεν αφήνει αδιάφορη τη Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία,τονίζοντας ότι «η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές  οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Πέσκοφ προειδοποίησε ότι η ένταξη θα «αποτελέσει λόγο για αντίστοιχες συμμετρικές απαντήσεις από την πλευρά της Ρωσίας. Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίαςδήλωσε ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να λάβει «αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικής όσο και άλλης φύσης», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει στο παρελθόν για πιθανά μέτρα που περιλαμβάνουν τη στάθμευση πυρηνοκίνητων πυραύλων στη Βαλτική Θάλασσα.

Για την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, μίλησε και ο Ντμίτρι Πολάνσκι, πρώτος αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες γνωρίζουν ότι «από τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

Όπως πρόσθεσε «σε περίπτωση που υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

«H Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου»

Φινλανδοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από αύριο Παρασκευή, γράφει η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters. Ωστόσο στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται από πού προήλθε η προειδοποίηση δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν οι πληροφορίες.

Σε περίπτωση που σταματήσουν οι παραδόσεις από τη Ρωσία, μεγάλες βιομηχανίες όπως οι Neste και Metsa αλλά και άλλες εταιρείες στον τομέα των χημικών, των τροφίμων και της δασοκομίας θα χρειαστεί να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους.

Στις 5 Μαΐου η φινλανδική κυβέρνηση είπε ότι προετοιμάζεται για την πιθανότητα να διακόψει η Ρωσία τις παραδόσεις στα τέλη του μήνα, λόγω της άρνησης του Ελσίνκι να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Έχοντας αγωγούς που τις συνδέουν κατευθείαν με τη Ρωσία, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν οι ρωσικές παραδόσεις μειωθούν ή διακοπούν, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ίσως χρειαστεί να περιορίσουν τη ζήτηση, ανέφερε τον Απρίλιο, στην έκθεσή του για τις προβλέψεις του για το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL