Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Όταν το αδιανόητο προβάλλει ως φυσιολογικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Όταν το αδιανόητο προβάλλει ως φυσιολογικό

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δεν φτάνει που πύραυλοι και βόμβες πέφτουν αδιακρίτως σε μια χώρα με 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες και ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον δεύτερο μήνα του, Ρωσία και Δύση αναφέρονται ανοιχτά πλέον σε κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται από όλους αδιανόητο: έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων.

Το τρομακτικό αυτό παιχνίδι ξεκίνησε η Ρωσία θέλοντας να αποθαρρύνει ακόμη και την πιο απόμακρη σκέψη εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ φρόντισε να υπενθυμίσει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ότι το αμυντικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων στην περίπτωση που η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «υπαρξιακή απειλή».

Τη σκυτάλη στα μέσα της εβδομάδας πήρε ο πρώην Πρόεδρος και στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγορώντας τη Δύση ότι επιδιώκει την καταστροφή της Ρωσίας σε μια αναμέτρηση που αναπόφευκτα, όπως εκτίμησε, θα τελειώσει με μια «μεγάλη πυρηνική έκρηξη».

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ έσπευσαν να καταδικάσουν τις δηλώσεις αυτές καταγγέλλοντας τη Ρωσία για ανευθυνότητα. Πώς έδειξαν όμως τη δική τους υπευθυνότητα;

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφεραν χθες ότι ο Λευκός Οίκος έχει συγκροτήσει ήδη ομάδα εμπειρογνωμόνων για να σχεδιάσει πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία «όπλα μαζικής καταστροφής» - χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά.

Ομάδα Τίγρης

Στα μέσα της εβδομάδας δημοσίευμα της New York Times αποκάλυπτε άλλωστε την ύπαρξη της ομάδας «Τίγρης», που επεξεργάζεται σενάρια για μια ολοκληρωτική αναμέτρηση με τη Ρωσία.

Επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, το ρεπορτάζ ανέφερε ότι «ακόμη και η χρήση τακτικής πυρηνικής βόμβας από τη Ρωσία -ακόμη και μέσα στην Ουκρανία, χωρίς ο στόχος να είναι κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ- θα σήμαινε ότι οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που μένουν σήμερα έξω από τον πόλεμο».

Οι ειδικές ομάδες που έχει συγκροτήσει ο Λευκός Οίκος καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία, στόχευση των κομβόι ασφαλείας των ΗΠΑ, διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, συνεχιζόμενη απάντηση στην αυξανόμενη προσφυγική κρίση και, βέβαια, για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

Σενάρια ολοκαυτώματος

Όλα αυτά λέγονται με ανατριχιαστική ψυχραιμία. Την προηγούμενη εβδομάδα η Πρωτοβουλία Πυρηνικής Απειλής που έχει ιδρύσει ο πρώην γερουσιαστής Σαμ Ναν έδωσε στη δημοσιότητα και ένα «υποθετικό σενάριο» για έναν πυρηνικό πόλεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με βάση το σενάριο, ένας ρωσικός πύραυλος καταρρίπτει αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να επακολουθήσουν μια σειρά από εκατέρωθεν μέτρα κλιμάκωσης. Όλα αυτά καταλήγουν σε μια αμερικανική πυρηνική επίθεση κατά της Ρωσίας, που φυσικά δεν μένει αναπάντητη.

Τι θα σήμαινε αυτό; «Μέσα στην πρώτη ώρα σκοτώνονται 82 εκατομμύρια Αμερικανοί, ενώ οι συμμαχικές χώρες έχουν αντίστοιχες απώλειες. Οι περισσότεροι πεθαίνουν ακαριαία, ενώ πολλοί περισσότεροι πεθαίνουν από ραδιενεργή μόλυνση τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.  Όσοι επιζήσουν θα έχουν χρόνια προβλήματα υγείας για το υπόλοιπο της συντομευμένης ζωής τους και τα παιδιά τους θα γεννηθούν με γενετικές αλλοιώσεις».

Να απασχολούν άραγε τέτοια σενάρια τους Ρώσους και Αμερικανούς στρατηγούς καθώς και τις πολιτικές τους ηγεσίες σ’ αυτό το τρελό παιχνίδι συνεχούς κλιμάκωσης; Το μόνο βέβαιο είναι ότι εξήντα ολόκληρα χρόνια μετά την πυραυλική κρίση της Κούβας η ανθρωπότητα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το φάσμα της πυρηνικής καταστροφής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL