Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Πακιστάν / Καταδικάστηκε σε θάνατο για «βλάσφημα» μηνύματα στο WhatsApp
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πακιστάν / Καταδικάστηκε σε θάνατο για «βλάσφημα» μηνύματα στο WhatsApp

WhatsApp
πηγή pixabay

Μια μουσουλμάνα, 26 ετών καταδικάστηκε σήμερα σε θάνατο στο Πακιστάν καθώς κατηγορήθηκε ότι έστειλε στο WhatsApp ένα κείμενο και καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ, που θεωρήθηκαν «βλάσφημες» από το δικαστήριο.

Η βλασφημία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα στο Πακιστάν, μια χώρα μουσουλμανική, όπου όσοι καταδικάζονται για προσβολή του Ισλάμ μπορούν να αντιμετωπίσουν μέχρι και τη θανατική ποινή, αν και ποτέ δεν έχουν εφαρμοστεί τέτοιες καταδίκες, καθώς ανώτερα δικαστήρια τις ακυρώνουν ή μετατρέπουν τις ποινές.

Η Ανέεκα Ατέεκ, 26 ετών, συνελήφθη τον Μάιο του 2020 και κατηγορήθηκε για κοινοποίηση στα social media «βλάσφημου περιεχομένου», συμπεριλαμβανομένων γελοιογραφιών, στο WhatsApp, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Στην απόφαση του το δικαστήριο, διέταξε να κρεμαστεί η Ανέεκα Ατέεκ, «από το λαιμό μέχρι να πεθάνει» ενώ ταυτόχρονα την καταδίκασε σε 20 χρόνια φυλάκισης.

Περίπου 80 άνθρωποι βρίσκονται φυλακισμένοι στο Πακιστάν για βλασφημία, οι μισοί από τους οποίους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ή θάνατο, σύμφωνα με την Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουν ότι οι κατηγορίες για βλασφημία χρησιμοποιούνται συνήθως καταχρηστικά για την επίλυση προσωπικών διαφορών. Ενώ συχνά αφορούν μουσουλμάνους, ωστόσο τακτικά στοχεύουν και θρησκευτικές μειονότητες, ιδίως χριστιανούς.

Τον Δεκέμβριο, οργισμένο πλήθος λίντσαρε και έκαψε τον διευθυντή από τη Σρι Λάνκα ενός εργοστασίου στο Πακιστάν, αφότου τον κατηγόρησαν για βλασφημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL