Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.6°C22.6°C
4 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C25.4°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.7°C24.4°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19 °C
17.2°C20.4°C
5 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C23.0°C
2 BF 43%
Νόμπελ Ειρήνης / Στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσσα και Ντμίτρι Μουράτοφ το βραβείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νόμπελ Ειρήνης / Στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσσα και Ντμίτρι Μουράτοφ το βραβείο

Νόμπελ Ειρήνης 2021

Στη Μαρία Ρέσσα και τον Ντμίτρι Μουράτοφ απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Όπως αναφέρει η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, οι δύο τους βραβεύτηκαν «για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη».

Σε ανακοίνωσή της, η νορβηγική επιτροπή των Νόμπελ σημειώνει ότι η Μαρία Ρέσσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ λαμβάνουν το Βραβείο Ειρήνης για τον θαρραλέο αγώνα τους για την ελευθερία της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία. «Ταυτόχρονα, είναι εκπρόσωποι όλων των δημοσιογράφων που υποστηρίζουν αυτό το ιδανικό σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο αντίξοες συνθήκες» αναφέρει.

Η Μαρία Ρέσσα χρησιμοποιεί την ελευθερία της έκφρασης για να εκθέσει την κατάχρηση εξουσίας, τη χρήση βίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στη γενέτειρά της, τις Φιλιππίνες. Το 2012, ίδρυσε την Rappler, μια εταιρεία ψηφιακών μέσων για ερευνητική δημοσιογραφία, της οποίας εξακολουθεί να ηγείται. Ως δημοσιογράφος και διευθύνων σύμβουλος της Rappler, η Ρέσσα έχει δείξει ότι είναι ένας ατρόμητος υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης. «Η Rappler έχει επικεντρώσει κρίσιμη προσοχή στην αμφιλεγόμενη, δολοφονική εκστρατεία κατά των ναρκωτικών. Ο αριθμός των νεκρών είναι τόσο μεγάλος που η εκστρατεία μοιάζει με πόλεμο που διεξάγεται εναντίον του ίδιου του πληθυσμού της χώρας» επισημαίνει η νορβηγική επιτροπή. Η Μαρία Ρέσσα και η Rappler έχουν επίσης τεκμηριώσει πώς χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, την παρενόχληση αντιπάλων και τη χειραγώγηση του δημόσιου λόγου.

Ο Ντμίτρι Αντρέγιεβιτς Μουράτοφ υπερασπίζεται εδώ και δεκαετίες την ελευθερία του λόγου στη Ρωσία υπό ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες. Το 1993, ήταν ένας από τους ιδρυτές της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaja Gazeta. Από το 1995 είναι ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας για συνολικά 24 χρόνια. «Η Novaja Gazeta είναι η πιο ανεξάρτητη εφημερίδα στη Ρωσία σήμερα, με θεμελιωδώς κριτική στάση απέναντι στην εξουσία. Η δημοσιογραφία και η επαγγελματική ακεραιότητα της εφημερίδας την έχουν καταστήσει σημαντική πηγή πληροφοριών σχετικά με λογοκριμένες πτυχές της ρωσικής κοινωνίας που σπάνια αναφέρονται από άλλα μέσα ενημέρωσης» σημειώνει η νορβηγική επιτροπή. «Από την πρώτη κυκλοφορία της το 1993, η Novaja Gazeta έχει δημοσιεύσει κρίσιμα άρθρα για θέματα που αφορούν τη διαφθορά, τη αστυνομική βία, τις παράνομες συλλήψεις, την εκλογική απάτη και τα “εργοστάσια τρολ” μέχρι τη χρήση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων τόσο εντός όσο και εκτός της Ρωσίας» αναφέρει.

«Οι αντίπαλοι της Novaja Gazeta απάντησαν με παρενόχληση, απειλές, βία και φόνο. Από την έναρξη της εφημερίδας, έξι από τους δημοσιογράφους της σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Άννα Πολιτκόφσκαγια που έγραψε αποκαλυπτικά άρθρα για τον πόλεμο στην Τσετσενία» επισημαίνει ακόμη. «Παρά τις δολοφονίες και τις απειλές, ο αρχισυντάκτης Μουράτοφ αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ανεξάρτητη πολιτική της εφημερίδας. Υπερασπίζεται με συνέπεια το δικαίωμα των δημοσιογράφων να γράφουν ό, τι θέλουν για ό, τι θέλουν, αρκεί να συμμορφώνονται με τα επαγγελματικά και ηθικά πρότυπα της δημοσιογραφίας» τονίζει.

Η ελεύθερη, ανεξάρτητη και βασισμένη στα γεγονότα δημοσιογραφία χρησιμεύει για την προστασία από κατάχρηση εξουσίας, ψέματα και πολεμική προπαγάνδα. Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ είναι πεπεισμένη ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία της πληροφόρησης βοηθούν στη διασφάλιση ενός ενημερωμένου κοινού. Αυτά τα δικαιώματα είναι κρίσιμα προαπαιτούμενα για τη δημοκρατία και προστατεύουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις. Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη Μαρία Ρέσσα και τον Ντμίτρι Μουράτοφ έχει σκοπό να υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας και της υπεράσπισης αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

«Τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς τα γεγονότα» τόνισε η Ρέσσα

Αμέσως μετά τη βράβευσή της η Μαρία Ρέσσα δήλωσε ότι εξεπλάγη από την είδηση, ενώ τόνισε ότι «τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς τα γεγονότα».

«Έχω πάθει σοκ», μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Rappler του οποίου είναι συνιδρύτρια. «Ένας κόσμος χωρίς γεγονότα σημαίνει ένας κόσμος χωρίς αλήθεια και χωρίς εμπιστοσύνη», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι ο Rappler «θα εξακολουθήσει να κάνει αυτό που κάναμε».

Η Ρέσσα, που είναι γνωστή μεταξύ άλλων για τις επικρίσεις της εις βάρος του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε, εκτίμησε ότι «είναι η καλύτερη περίοδος να είσαι δημοσιογράφος». «Αυτές οι περίοδοι που τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα, είναι αυτές που είναι πιο σημαντικό», εξήγησε.

Η πρώην ανταποκρίτρια του CNN είναι αυτή την περίοδο ελεύθερη υπό όρους αναμένοντας την απόφαση εφετείου για μια υπόθεση δυσφήμησης. Τον Απρίλιο η Ρέσσα είχε τιμηθεί με το βραβείο της Ελευθερίας του Τύπου που απονέμει η UNESCO σε αναγνώριση για «την αέναη μάχη της υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης».

Στην Novaia Gazeta και τους δολοφονημένους δημοσιογράφους της αφιέρωσε το βραβείο ο Μουράτοφ 

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ δήλωσε ότι αφιερώνει το Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο βραβεύθηκε μαζί με τη Φιλιππινέζα δημοσιογράφο Μαρία Ρέσσα, στην εφημερίδα Novaia Gazeta της οποίας είναι διευθυντής και στους συνεργάτες του που δολοφονήθηκαν λόγω της εργασίας τους και των ερευνών τους.

«Δεν είναι ένα προσωπικό βραβείο. Είναι ένα βραβείο της Novaia Gazeta. Είναι ένα βραβείο για όσους σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε ο Μουράτοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, ενώ διάβασε και έναν κατάλογο με τα ονόματα των έξι δημοσιογράφων και συνεργατών της εφημερίδας που έχουν δολοφονηθεί, ανάμεσά τους και η Άννα Πολιτκόφσκαγια.

«Αναγνώριση της σημασίας της εργασίας των δημοσιογράφων στις πιο δύσκολες συνθήκες»

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνεχάρη τη Μαρία Ρέσσα και τον Ντμίτιρ Μουράτοφ που τιμήθηκαν σήμερα με το Νόμπελ Ειρήνης, λέγοντας ότι η βράβευση αυτή συνιστά «αναγνώριση της σημασίας της εργασίας των δημοσιογράφων στις πιο δύσκολες συνθήκες».

«Εδώ και χρόνια βλέπουμε μια αύξηση των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων στη διάρκεια του λοκντάουν λόγω της COVID επίσης», δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ραβίνα Σαμντασάνι σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Νομίζω πως μιλώ εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστή (Μισέλ Μπατσελέτ) όταν λέω συγχαρητήρια σε όλους τους δημοσιογράφους εκεί έξω που κάνουν τη δουλειά τους για να μας ενημερώνουν και να ενισχύουν τη φωνή των θυμάτων παντού στον κόσμο», πρόσθεσε.

Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Έκκληση για δράση η βράβευση 

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) δέχθηκαν με «χαρά» τη βράβευση της Μαρία Ρέσσα και του Ντμίτρι Μουράτοφ, με το Νόμπελ Ειρήνης, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ένα ισχυρό μήνυμα, μια έκκληση για δράση».

«Αυτή τη στιγμή δύο συναισθήματα κυριαρχούν: η χαρά και η εγρήγορση», δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των RSF, μιλώντας σε δημοσιογράφους από την έδρα της οργάνωσης στο Παρίσι.

«Η χαρά διότι είναι ένα υπέροχο και πολύ ισχυρό μήνυμα υπέρ της δημοσιογραφίας. Ένας πολύ ωραίος φόρος τιμής σε δύο δημοσιογράφους (...) που εκπροσωπούν το σύνολο των δημοσιογράφων στον πλανήτη που παίρνουν ρίσκα για να προωθήσουν το δικαίωμα στην ενημέρωση», εξήγησε ο Ντελουάρ.

«Και παράλληλα ένα αίσθημα εγρήγορσης διότι η δημοσιογραφία έχει αποδυναμωθεί, διότι η δημοσιογραφία δέχεται επιθέσεις, διότι οι δημοκρατίες δέχονται επιθέσεις, διότι η παραπληροφόρηση και οι φήμες αποδυναμώνουν τόσο τη δημοσιογραφία όσο και τις δημοκρατίες και έχει έρθει η ώρα να δράσουμε», κατέληξε.

Το Κρεμλίνο χαιρέτισε το «θάρρος» και το «ταλέντο» του Μουράτοφ

Το Κρεμλίνο χαιρέτισε το «θάρρος» και το «ταλέντο» του Ντμίτρι Μουράτοφ, επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Nόβαγια Γκαζέτα, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ.

«Μπορούμε να συγχαρούμε τον Ντμίτρι Μουράτοφ. Εργάζεται αδιαλείπτως σύμφωνα με τα ιδανικά του, διατηρώντας τα. Είναι ταλαντούχος και θαρραλέος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος ωστόσο είπε ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συγχαρεί προσωπικά τον Μουράτοφ.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζέικ Σάλιβαν συνεχάρη και αυτός από την πλευρά του τον «φίλο» του Ντμίτρι Μουράτοφ, ο οποίος, όπως είπε, τιμήθηκε γιατί «είπε την αλήθεια στην εξουσία στη Ρωσία». «Η ελευθερία του Τύπου είναι απαραίτητη παντού - και πιο σημαντική από ποτέ εδώ. Συγχαρητήρια, Ντμίτρι», σύμφωνα με την ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Twitter.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εφημερίδα του Μουράτοφ, η Nόβαγια Γκαζέτα, διακρίθηκε κυρίως για τις αποκαλύψεις της για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τις διώξεις εναντίον των ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία, καθώς για τη συμμετοχή της στις διεθνείς έρευνες των Panama Papers.

Αυτό το βραβείο Νόμπελ έρχεται σε ένα πλαίσιο καταστολής με στόχο ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασκούν κριτική στο Κρεμλίνο, πολλά από τα οποία έχουν λάβει τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό «ξένος πράκτορας».

Έξι συνεργάτες της Nόβαγια Γκαζέτα, που αποτελεί τακτικά θύμα απειλών και πιέσεων, έχουν σκοτωθεί αφότου ιδρύθηκε το 1993, μεταξύ των οποίων η Άννα Πολιτκόφσκαγια, η οποία σκοτώθηκε πριν από σχεδόν ακριβώς 15 χρόνια. «Δεν θα πάμε πουθενά, δεν είμαστε ξένοι πράκτορες, δεν χρηματοδοτούμαστε από το εξωτερικό, θα μείνουμε και θα εργαστούμε στη Ρωσία», είχε πει ο Μουράτοφ τον Μάρτιο.
 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL