Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Κλιματική αλλαγή / Καύσωνας στα Βαλκάνια, πυρκαγιές στον Νότο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιματική αλλαγή / Καύσωνας στα Βαλκάνια, πυρκαγιές στον Νότο

Πυροσβέστες

Ενα μεγάλο τμήμα της νότιας Ευρώπης, με άξονα τα Βαλκάνια, αντιμετωπίζει έναν πολυήμερο καύσωνα, με τους πολίτες να έχουν καταφύγει στις ακτές, τα δημόσια πάρκα και τις πηγές και τους χώρους με ψύξη, ενώ τμήμα της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπο με πλημμύρες, με την περιοχή του Κόμο να πλημμυρίζει, μετά το Λονδίνο, επιστρατεύοντας ακόμη και τους τουρίστες για να απομακρύνουν τη λάσπη από θέρετρο του Τσερνόμπιο, σε μικρή απόσταση από την Ελβετία.

Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών η Ιταλία και η Ισπανία ακολούθησαν την Κύπρο και την Ελλάδα στην εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις, με τις περισσότερες εθνικές και περιφερειακές αρχές των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου -και όχι μόνο- να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου περιμένοντας την πιθανή διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών και συνεπώς του κινδύνου και τον Αύγουστο.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται και η Πορτογαλία, στην οποία δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη πυρκαγιές αλλά ετησίως καίγεται κατά μέσο όρο το 3% των δασικών εκτάσεών της, καταγράφοντας κατά 31% περισσότερες πυρκαγιές από τη γειτονική Ισπανία, παρότι έχει κατά 80% λιγότερες δασικές εκτάσεις. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΧ) προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος απόλυτης πυρκαγιάς είναι υψηλότερος στη νότια Ευρώπη».

Την ίδια στιγμή στην Αλάσκα κατεγράφη σεισμός 8,2 Ρίχτερ με δύο μετασεισμικές δονήσεις των 6,2 και 5,6 Ρίχτερ, με τις τοπικές αρχές να προειδοποιούν για πιθανό τσουνάμι στις ΗΠΑ, ενώ στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια κατεγράφη νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας στους 54,4 βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που οι μεσοδυτικές πολιτείες της χώρας αντιμετώπιζαν μεγάλες βροχοπτώσεις με άξονα το Σικάγο και το Ντιτρόιτ.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο γειτονικός Καναδάς κατέγραψε θερμοκρασίες που έφθασαν στους 50 βαθμούς Κελσίου, την ίδια θερμοκρασία που επικρατούσε στην Αλγερία.

Στις χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας ο υδράργυρος κατέγραψε ιστορικά ρεκόρ ανόδου φτάνοντας για πρώτη φορά σε περιοχή του Βορείου Πόλου τους 34,3 βαθμούς Κελσίου.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Αυστρία, νέες ισχυρές βροχοπτώσεις κατεγράφησαν στη βόρεια Ιταλία και τη Βρετανία, ενώ η νότια Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα και τμήματα της Ιβηρικής είδαν τα θερμόμετρα να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία καταγράφονται βροχοπτώσεις που σε πολλές περιοχές καταρρίπτουν ρεκόρ, αφού σε ελάχιστες ώρες οι βροχοπτώσεις ξεπερνούν τον ετήσια κύκλο τους.

Ακόμη και επιστήμονες που αποφεύγουν να υποστηρίξουν ανοιχτά ότι φέτος το καλοκαίρι είδαμε μια πρώτη εικόνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συμφωνούν ότι η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Κύκλο οδηγεί σε θετικά feedback στην κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα στα μεσαία γεωγραφική μήκη και πλάτη, όπως για παράδειγμα του Καναδά.

Δεν είναι τυχαίο ότι η National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) προειδοποίησε πως το θερμό κλίμα που έπληξε τον βορειοανατολικό Ειρηνικό στα τέλη Ιουνίου παρουσιάζεται μια φορά στα χίλια χρόνια, με την τάση να παρουσιάζεται πιο τακτικά, πιο έντονα και με μεγαλύτερη διάρκεια εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL