Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
25.7°C29.1°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.4°C27.1°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
28 °C
25.5°C32.6°C
2 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.8°C28.2°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.9°C26.9°C
3 BF 47%
Χέλγκε Μπράουν / Αιρετικός ή λαγός;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χέλγκε Μπράουν / Αιρετικός ή λαγός;

Ο Χέλγκε Μπράουν

Οταν εμφανίζεται στην τηλεόραση, μοιάζει ευχάριστος άνθρωπος. Είναι εύσωμος, φεγγαροπρόσωπος και χαμογελαστός. Χαλαρός, θα έλεγαν οι Σαλονικιοί. Αλλά κάνει μία από τις πιο δύσκολες δουλειές στο κυβερνητικό τετράγωνο του Βερολίνου: είναι υπουργός Καγκελαρίας. Δεξί χέρι και άλτερ έγκο της Άνγκελα Μέρκελ και, από τότε που ξέσπασε η πανδημία, υπεύθυνος για τον συντονισμό όλων στην υγειονομική, οικονομική και πολιτική διαχείριση της κρίσης. Ο λόγος για τον 49χρονο Χέλγκε Μπράουν, γιατρό αναισθησιολόγο από το Γκίσεν, Χριστιανοδημοκράτη από τα γεννοφάσκια του και ομοσπονδιακό βουλευτή από το 2002. Η Μέρκελ τον έκανε πριν από οκτώ χρόνια υπεύθυνο για τις -πάντοτε δύσκολες- σχέσεις με τα κρατίδια, ενώ το 2015 ανέλαβε να συντονίσει τις 16 τοπικές κυβερνήσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού, όταν μέσα σε λίγους μήνες σχεδόν 1 εκατομμύριο κατατρεγμένοι πέρασαν τα γερμανικά σύνορα.

Ο Μπράουν διαχειρίστηκε αυτά τα δύο ναρκοπέδια χωρίς να μαλώσει με κανέναν, γι’ αυτό και στο Βερολίνο χάρηκαν όταν το 2018 ανέλαβε υπουργός Καγκελαρίας. Το προσόν του ήταν να αμβλύνει από το παρασκήνιο τις αντιθέσεις, να ρίχνει γέφυρες μεταξύ δεκαέξι πρωθυπουργών από όλο το κομματικό φάσμα, αλλά και μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών.

Για πρώτη φορά τώρα ο Μπράουν βγήκε στο προσκήνιο και διατύπωσε μια μάλλον αυτονόητη πρόταση, από τις σελίδες της Handelsblatt, η οποία όμως έβγαλε το κόμμα του «στα κεραμίδια». Ο Μπράουν πρότεινε να πάψει να ισχύει το περιβόητο «φρένο χρέους», για μερικά χρόνια τουλάχιστον, ώστε να γίνουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, να στηριχθούν με περισσότερα λεφτά η Υγεία και το κοινωνικό κράτος και να μην αναγκαστεί το κράτος να αυξήσει τη φορολογία μέχρι να ξανασταθεί η οικονομία στα πόδια της. Το «φρένο» αυτό έχει μπει στο γερμανικό σύνταγμα από το 2009, εφαρμόζεται από το 2011, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις απαρχαιωμένες υποδομές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και ήταν το αγαπημένο εξαγώγιμο προϊόν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να το επιβάλει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η πρόταση Μπράουν για την έστω προσωρινή κατάργησή του προκάλεσε σοκ στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες. Το «φρένο χρέους» είναι η τελευταία «ιερή αγελάδα» που τους έχει απομείνει και βλέπουν αίφνης τον άνθρωπο της Μέρκελ να θέλει να τη σφάξει στον βωμό της πανδημίας. Επειδή, λέει, μόνο έτσι θα αναρρώσει η οικονομία. Ακριβώς όπως υποστήριζαν από χρόνια η Αριστερά, αρκετοί Σοσιαλδημοκράτες και οι περισσότεροι οικονομολόγοι όλων των αποχρώσεων.

Ο πρώτος που βγήκε να απαξιώσει την πρόταση Μπράουν ήταν ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Ραλφ Μπρίνκχαους. «Ο υπουργός εξέφρασε μια προσωπική άποψη», είπε, «την οποία δεν συμμερίζεται η πλειονότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας». Αμέσως μετά εξέφρασαν τη διαφωνία τους -«στέλνει λάθος μήνυμα»- οι πρόεδροι των δύο κομμάτων.  Όμως η πανδημία έχει ανατρέψει πολλά, έχει φέρει από την πίσω πόρτα και τα ευρωομόλογα που δεν ήθελαν οι συντηρητικοί Γερμανοί. Και μπορεί να πετάξει και το «φρένο χρέους» στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL