Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Φλόριντα: Αλιγάτορες στην κάλπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φλόριντα: Αλιγάτορες στην κάλπη

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2000, 35 ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με μια ιστορική απόφαση έβγαλε νικητή τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο. Ο αντίπαλός του, ο Δημοκρατικός Αλ Γκορ, είχε κερδίσει τη λαϊκή ψήφο με διαφορά πάνω από μισό εκατομμύριο σε πανεθνικό επίπεδο, με 48,4% (50.999.897 ψήφους) έναντι 47,9% (50.456.002 ψήφους). Όμως ο νικητής βγήκε από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, το σώμα όπου κάθε πολιτεία εκπροσωπείται με συγκεκριμένο αριθμό αντιπροσώπων εκείνου που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους σε τοπικό επίπεδο (εκείνος/η που κερδίζει στην πολιτεία, κερδίζει όλους τους εκλέκτορές της). Χρειάζονται 270 εκλέκτορες σε σύνολο 538 για να αναδειχθεί Πρόεδρος.

Οι εκλογές του 2000

Οι εκλογές του 2000 κρίθηκαν από τους 25 εκλέκτορες της Φλόριντα, χάρις στους οποίους ο Μπους ξεπέρασε οριακά τον «μαγικό αριθμό» και έφτασε τους 271 εκλέκτορες. Το ιδιότυπο εκλογικό σύστημα και μόλις 537 ψήφοι έστειλαν στον Λευκό Οίκο τον υιό Μπους (ίσως τον χειρότερο Πρόεδρο στην αμερικανική Ιστορία, γράφαμε τότε πολλοί, αλλά δεν φανταζόμασταν την περίπτωση Τραμπ). Αυτές οι 537 ψήφοι ήταν η διαφορά του Μπους από τον Γκορ στα ανεπίσημα αποτελέσματα που επικύρωσε ουσιαστικά το Ανώτατο Δικαστήριο όταν διέκοψε την επανακαταμέτρηση, μόλις δύο ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για να συνέλθει σε σώμα το Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Ο Μπους πήρε 2.912.790 ψήφους, ο Γκορ 2.912.253, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι σημαντικό αριθμό ψήφων έλαβαν άλλοι υποψήφιοι (Νέιντερ 97.488, Μπιουκάναν 17.484, Μπράουν 16.415, άλλοι 6.680). Η συμμετοχή έφτασε το 70%, ένα πολύ υψηλό ποσοστό για τα αμερικανικά δεδομένα.

Η πολιτεία-κλειδί

Είκοσι χρόνια αργότερα, η Φλόριντα παραμένει μια πολιτεία-κλειδί, θα βγάλει 29 εκλέκτορες που ίσως θα κρίνουν τον νικητή στην αναμέτρηση Τραμπ-Μπάιντεν (στις εκλογές του 2016 ο Τραμπ κέρδισε την πολιτεία με διαφορά 113.000 ψήφων από τη Χίλαρι Κλίντον). Υποτίθεται ότι έχουν βελτιωθεί οι διαδικασίες ψηφοφορίας και καταμέτρησης για να αποφευχθούν τα παρατράγουδα του 2000. Όμως η αληθινή προεκλογική μάχη δεν αφορά τόσο τα πολιτικά επιχειρήματα (στις δημοσκοπήσεις ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 4% - 6%). Καθοριστική θα είναι η συμμετοχή, για την ακρίβεια ο αποκλεισμός μεγάλης μερίδας του πληθυσμού από την κάλπη. Γιατί οι πολιτικοί αλιγάτορες των Ρεπουμπλικανών, που ελέγχουν τις περισσότερες κομητείες, την τοπική κυβέρνηση και την τοπική Βουλή, κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκλείσουν ξανά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από τις εκλογές με βάση το ποινικό τους μητρώο.

Οι καταδικασμένοι για ποινικά αδικήματα έχαναν αυτόματα και ισόβια τα πολιτικά τους δικαιώματα στη Φλόριντα, μέχρι το 2018. Τότε εγκρίθηκε με τοπικό δημοψήφισμα η 4η τροπολογία με την οποία οι κρατούμενοι θα ανακτούσαν το δικαίωμα του εκλέγειν μετά την έκτιση της ποινής τους (εξαιρέθηκαν οι καταδικασθέντες για ανθρωποκτονία και σεξουαλικά εγκλήματα) και καταργούνταν μια σειρά επιπλέον φραγμοί που είχε επιβάλει ο Ρεπουπλικανός πρώην κυβερνήτης Ρικ Σκοτ. Σύμφωνα με Αμερικανούς πολιτικούς αναλυτές, αυτά τα φράγματα απέκλειαν από την κάλπη σχεδόν έναν στους πέντε Αφροαμερικανούς και σημαντικό ποσοστό Λατίνων (βαρύνονται με καταδίκες σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους λευκούς). Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί εκμεταλλεύθηκαν την πλειοψηφία τους στην τοπική Βουλή και πέρασαν νόμο με τον οποίο απαιτείται από τους κατάδικους να έχουν εξοφλήσει κάθε είδους χρηματικές ποινές και δικαστικά έξοδα προτού ανακτήσουν το δικαίωμα ψήφου. Ο Ρεπουμπλικανός νυν κυβερνήτης Ρον ντε Σάντις συμφώνησε, φυσικά, παρά τις αντιδράσεις. Τα δικαστήρια της Φλόριντα απέρριψαν τις προσφυγές και επικύρωσαν τον νόμο στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ απέμεναν λιγότερο από δύο μήνες για τις εκλογές. Υπολογίζεται ότι το μέτρο αφορά περίπου 800.000 ανθρώπους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι τους θα πήγαιναν στην κάλπη.

Ο Μπλούμπεργκ και το... FBI

Το στρατόπεδο των Δημοκρατικών που ποντάρει στην ψήφο των μειονοτήτων βρέθηκε με δεμένα τα χέρια. Προσφέρθηκε να τους βοηθήσει ένας από τους πολλούς λεφτάδες που έχουν στις τάξεις τους, ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος στις αρχές του έτους διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για να μπει στον Λευκό Οίκο, έδωσε 16 από τα 20 εκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε μια πρωτοβουλία των Δημοκρατικών για να πληρωθούν πρόστιμα και δικαστικά έξοδα πρώην κρατουμένων. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα το άφηναν να περάσει. Στις 25 Σεπτεμβρίου, μετά από αίτημα του κυβερνήτη, η γενική εισαγγελέας της Φλόριντα Άσλεϊ Μούντι διέταξε έρευνα για το θέμα και ζήτησε από το FBI να κινηθεί «καταλλήλως», για ενδεχόμενη απόπειρα εξαγοράς ψήφων. Σκέψου να είσαι πρώην κατάδικος, να θέλεις να ψηφίσεις και να ακούς ότι το FBI είναι στο κατόπι σου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL