Το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης, το TF1, ετοιμάζεται πυρετωδώς για την αυριανή πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων για το ύπατο αξίωμα. Οι Φιγιόν, Αμόν, Λεπέν, Μακρόν και Μελανσόν θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για πάνω από δυόμισι ώρες με επίκεντρο τρεις θεματικές σχετικά με το κοινωνικό, το οικονομικό μοντέλο και τη θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Όλα τα επιτελεία βρίσκονται στην τελική ευθεία εν όψει του πρώτου γύρου, στις 23 Απριλίου.
Σήμερα ο υποψήφιος της «Αδούλωτης Γαλλίας» Ζαν Λικ Μελανσόν πρόκειται να οργανώσει μια μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία της Βαστίλλης στο Παρίσι - έναν εμβληματικό χώρο με πολλούς συμβολισμούς. Στόχος του είναι να δώσει ώθηση στην εκστρατεία του αναζητώντας το momentum. Μια νέα δυναμική. Κάτι που είχε καταφέρει το 2012, όταν είχε βρεθεί στο επίκεντρο του προεκλογικού ενδιαφέροντος δημιουργώντας την έκπληξη - άσχετα από το γεγονός ότι αυτή η έκπληξη δεν μετατράπηκε τότε στο εκλογικό αποτέλεσμα που ανέμενε. Ο Μελανσόν δίνει έμφαση στην κεντρική του εξαγγελία -την ίδρυση της 6ης Γαλλικής Δημοκρατίας- μέσα από μια μεγάλη και μαζική συγκέντρωση. Στην πέμπτη θέση εδώ και πολλές εβδομάδες, ο Μελανσόν σκοπεύει να τα “δώσει όλα” τον τελευταίο μήνα.
«Η 6η Δημοκρατία είναι καταρχήν ένας νόμος διαχωρισμού της Δημοκρατίας και του χρήματος» εξηγεί σε σημερινή του συνέντευξη στο περιοδικό της κυριακάτικης “Ουμανιτέ” ο Μελανσόν αντιδρώντας με τον τρόπο αυτόν στη σειρά πρόσφατων οικονομικών σκανδάλων, με πρωταγωνιστή κυρίως τον Φιγιόν, και κάνοντας λόγο για «πολιτική αποσύνθεση». Στην ίδια συνέντευξη ο Μελανσόν υπογραμμίζει τον θετικό χαρακτήρα της εκστρατείας του στη βάση της «προσχώρησης σε ένα πρόγραμμα».
Την ίδια στιγμή ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν έχει να αντιμετωπίσει τη σιωπηλή ανταρσία των μεγαλοπαραγόντων, βουλευτών και στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που «αλληθωρίζουν» προς την πλευρά του Μακρόν. Επιπλέον, την εβδομάδα που πέρασε, δέχθηκε άλλο ένα πλήγμα: την Τρίτη ο πρώην πρωθυπουργός Βαλς ανακοίνωσε ότι δεν στηρίζει την υποψηφιότητα Αμόν.
Τυπικά η απόφαση δεν αλλάζει κάτι, γιατί ο Αμόν έχει ήδη τις 500 απαραίτητες υπογραφές εκλεγμένων και δημάρχων για την υποψηφιότητά του. Ωστόσο η απόφαση Βαλς προκάλεσε αίσθηση. Έτσι από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου στην προεκλογική του εκστρατεία. Όχι ότι έκανε και κάτι ιδιαίτερο μέχρι σήμερα. Απλώς από εδώ και στο εξής θα λέει ό,τι σκεφτόταν, καθώς δεν πιστεύει ότι ο Αμόν έχει ελπίδες για τον δεύτερο γύρο. Προετοιμάζεται ήδη για τη μετά τις εκλογές περίοδο, όταν θα τεθεί εκ νέου θέμα ηγεσίας του κόμματος.
Ο Αμόν απάντησε παραπέμποντας στον... Ζιπέ και στο γεγονός ότι έδωσε στήριξη στον Φιγιόν μετά την ήττα του στην εσωκομματική διαδικασία. Ο ίδιος έσπευσε να επικρίνει τον Μακρόν για την επίσκεψή του στη Μέρκελ (είχε προηγηθεί στα τέλη Ιανουαρίου ο Φιγιόν), τονίζοντας ότι προτιμά να συζητήσει με τον αντίπαλό της Μάρτιν Σουλτς και ότι στοχεύει στην οικοδόμηση ενός «τόξου συμμαχιών όλων των εκφράσεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς» με στόχο την αλλαγή του μέλλοντος της Ε.Ε.
«Θέλω να δουλέψω με όσους θέλουν να βγούμε από το δόγμα λιτότητας και αυταρχικότητας» επανέλαβε.
Το σκάνδαλο του Μακρόν που "ξέχασαν" τα ΜΜΕ
Από την πλευρά του πάντως ο Μακρόν δεν είχε κανένα πρόβλημα να δηλώσει ότι ανακοίνωσε τις προτεραιότητές του στην καγκελάριο κατά τη μίας ώρας συνάντησή τους. Και μάλιστα έσπευσε να κάνει λόγο για «πολλές συγκλίσεις» με τη Μέρκελ... Ο ίδιος εξέφρασε στη Γερμανίδα καγκελάριο την πρόθεσή του να «τηρήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Γαλλίας» και να αγωνιστεί «κατά των άκρων».
Ωστόσο η σοβαρή είδηση σχετικά με τον Μακρόν δεν ήταν αυτό το ταξίδι, αλλά μια αποκάλυψη που πέρασε σχεδόν στα... ψιλά, καθώς τα σκάνδαλα μοιάζουν να αφορούν μόνο τον Φρανσουά Φιγιόν. Συγκεκριμένα, ενώ τα μεγάλα ΜΜΕ «ξετινάζουν» τον πρώην πρωθυπουργό του Σαρκοζί, «ξεχνούν» να αναφερθούν σε ένα σκάνδαλο μεγατόνων. Την αποκάλυψη ότι πίσω από το
πρόγραμμα του Μακρόν για την Υγεία βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία Servier, γνωστή για τις μυστικές μεθόδους λόμπινγκ της (και την εμπλοκή της στο υγειονομικό σκάνδαλο σχετικά με τις παρενέργειες του φαρμάκου Mediator), μέσω ενός χρυσοπληρωμένου «ειδικού», ενός Ζαν Ζακ Μουράντ.
Πρόκειται για τον αδελφό του Μπερνάρ Μουράντ, έναν από τους στυλοβάτες της εκστρατείας του Μακρόν, ο οποίος χειρίζεται για λογαριασμό των Ξαβιέ Νιλ και Πατρίκ Ντραΐ τα θέματα των ΜΜΕ που τους ανήκουν - πρόκειται για τη “Μοντ”, τη “Λιμπερασιόν”, το “Εξπρές”, το BFM TV, το ραδιόφωνο RMC. Έτσι μάλλον εξηγείται και η διακριτικότητά τους για την αποκάλυψη του σκανδάλου...
Τα μεγάλα ΜΜΕ συνέχισαν και αυτή την εβδομάδα να εστιάζουν αποκλειστικά στον Φιγιόν με την αποκάλυψη, μετά το PenelopeGate, του κόστους των... κοστουμιών του, καθώς η Δικαιοσύνη ξεκίνησε σχετική έρευνα ύστερα από δημοσίευμα ότι από το 2012 φίλοι του τού έχουν προσφέρει ρούχα αξίας 48.500 ευρώ από τον γνωστό οίκο Arnys. Ρούχα που εξοφλήθηκαν με ρευστό και επιταγές στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, μόλις δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της αργομισθίας της συζύγου του...
Ως φαίνεται ο Γολγοθάς του Φιγιόν θα είναι μακρύς και όσο πάει θα τον απομακρύνει από τον δεύτερο γύρο...
Η μόνη που δεν έχει καμία αγωνία, τουλάχιστον για το αποτέλεσμα του Απριλίου, είναι η Μαρίν Λεπέν, που μάλιστα προχώρησε σε κίνηση - έκπληξη. Ζητώντας σεβασμό της αρχής της ίσης μεταχείρισης, ανακοίνωσε ότι «ύστερα από εσωτερική έρευνα» προσφεύγει στα ευρωπαϊκά και γαλλικά όργανα κατά της διαφθοράς σχετικά με το ζήτημα των σαράντα συνεργατών των ευρωβουλευτών του κόμματος.