Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C23.5°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.4°C19.3°C
1 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.2°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.8°C21.5°C
2 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.9°C16.9°C
0 BF 72%
Κατερίνα Στεφανίδη / Η χρυσή οκταετία της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατερίνα Στεφανίδη / Η χρυσή οκταετία της

133824545.jpg

Ηταν 24 Ιουλίου του 2015 όταν για προτελευταία φορά η Κατερίνα Στεφανίδη δεν είχε προκριθεί σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Τότε είχε ατομικό ρεκόρ 4.65 μ., αλλά στον προκριματικό του άλματoς επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Πεκίνο πέρασε μόνο τα 4.45 μ., πήρε την 9η θέση στο γκρουπ της και αποκλείστηκε.

Από τότε η κορυφαία Ελληνίδα πρωταθλήτρια μετείχε ανελλιπώς στους τελικούς όλων των μεγάλων διοργανώσεων, είτε ήταν Ολυμπιακοί Αγώνες είτε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα σε ανοιχτό και κλειστό στίβο. Μάλιστα, την τριετία 2016-2018 δεν υπήρξε μεγάλη διοργάνωση που να μην πήρε και μετάλλιο!

Σ’ αυτά τα οκτώ χρόνια η Κ. Στεφανίδη, με συμμετοχή σε 12 τελικούς μεγάλων διοργανώσεων, κατέκτησε 5 χρυσά και 4 χάλκινα μετάλλια, ενώ η χειρότερή της θέση ήταν η 5η, πέρσι, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Γιουτζίν. Κορυφαίες της στιγμές ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, με άλμα στα 4.85 μ., και έναν χρόνο αργότερα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου, με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο (4.91 μ.), που είναι μέχρι σήμερα το πανελλήνιο ρεκόρ.

Μετά το Πεκίνο, ο επόμενος αποκλεισμός της ήταν την περασμένη Δευτέρα 21 Αυγούστου, όταν τραυματίστηκε στο «ζέσταμα» του προκριματικού του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης. Η ίδια έγραψε για το τι ακριβώς συνέβη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Όχι το καλύτερο timing. Στο πρώτο μου δοκιμαστικό άλμα έπεσα περίεργα στο στρώμα και (μάλλον) έπαθα διάστρεμμα. Εξαιτίας του πόνου και του άγχους έπεσε η πίεσή μου, λιποθύμησα και με πήραν με φορείο στο medical center. Αφού δέσαμε το πόδι μου, επέστρεψα στο στάδιο 5 λεπτά πριν τελειώσουν τα δοκιμαστικά και παρόλο που ήμουν ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι για μία ώρα, κατάφερα να κάνω 2 καλά άλματα. Γι’ αυτό πήρα την απόφαση να αγωνιστώ. Δεν υπήρχε περίπτωση να τα παρατήσω στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Δυστυχώς, όσο περνούσε η ώρα, ο πόνος γινόταν χειρότερος και όταν πλέον ήταν ώρα να αγωνιστώ, δεν μπορούσα να βάλω βάρος στο πόδι μου. Θα περιμένουμε την επιστροφή μας στην Αθήνα για τη μαγνητική, ελπίζοντας πως δεν είναι κάτι σοβαρό. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στην ατυχία αυτή ήμουν λίγο τυχερή και απέφυγα κάτι χειρότερο. Σας ευχαριστώ για τα μηνύματά σας».

Αντικειμενικά, ακόμη και υγιής να ήταν η Κατερίνα, δεν θα μπορούσε να διακριθεί σ’ αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έχοντας καλύτερη φετινή επίδοση 4.62 μ., με δύο αθλήτριες να περνάνε τα 4.90 μ. (μοιράστηκαν το χρυσό η παγκόσμια πρωταθλήτρια πέρσι στο Γιουτζίν Αμερικανίδα Κέιτι Μουν και η Αυστραλέζα Νίνα Κένεντι), άλλες δύο τα 4.80 μ.(η Φινλανδέζα Βίλμα Μούρτο και η Σλοβένα Τίνα Σούτεϊ) και με την εξάδα να κλείνει στα 4.75 μ., με την Ελβετίδα Αντζέλικα Μόζερ και τη Βρετανίδα Μόλι Κάουντερι να ισοβαθμούν στην 5η θέση.

Σ’ αυτή της χρυσή οκταετία η Κ. Στεφανίδη κατέκτησε και τρεις διαδοχικές χρονιές (2017, 2018, 2019) την 1η θέση στη σειρά των Diamond League, τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στην Πράγα και πήρε δύο πρώτες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (2017 και 2019).

Βέβαια, η συλλογή μεταλλίων για την Κ. Στεφανίδη είχε ξεκινήσει δέκα χρόνια πριν από τον αποκλεισμό της στο Πεκίνο. Σε ηλικία 15 χρόνων είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U18 στο Μαρόκο και δύο χρόνια αργότερα το αργυρό στην ίδια διοργάνωση στην Οστράβα. Το 2008 είχε ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20 στο Μπίτγκοζ, το 2011 πήρε το χάλκινο μετάλλιο στην Πανεπιστημιάδα στην Κίνα και την ίδια χρονιά το αργυρό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U23 και πάλι στην Οστράβα. H πρώτη μεγάλη επιτυχία της στην κατηγορία των γυναικών ήταν το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2014 στη Ζυρίχη με άλμα στα 4.60 μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL