Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Σοκαριστικές μαρτυρίες / Βασανισμοί, σεξουαλική παρενόχληση και αναβολικά στον αθλητισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σοκαριστικές μαρτυρίες / Βασανισμοί, σεξουαλική παρενόχληση και αναβολικά στον αθλητισμό

ΕΝΟΡΓΑΝΗ

Στις αρχές του Απριλίου του 2021 γράφτηκε ο πρόλογος ακόμη μιας υπόθεσης που θα τάραζε τα φαινομενικά ήρεμα «νερά» του ελληνικού αθλητισμού. Ο λόγος αφορά μια συγκλονιστική επιστολή, υπογεγραμμένη από 22 -αρχικά- αθλητές και αθλήτριες της ελληνικής ενόργανης γυμναστικής, προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ήρθε να φέρει στο φως τις πιο μαύρες «σελίδες» στο άθλημα των μεταλλίων και των επιτυχιών και να αναδείξει τον τρόπο λειτουργίας ενός συστήματος βουτηγμένου στη σήψη.

Οι σοκαριστικές καταγγελίες, που αυξήθηκαν σε 34, έκαναν λόγο για παιδική κακοποίηση, ψυχολογική και σωματική βία, σεξουαλική παρενόχληση από προπονητές και προπονήτριες ακόμη και σε αθλητές/τριες σε παιδική ακόμα ηλικία. Σε αρκετές περιπτώσεις τα περιστατικά αφορούσαν ομοσπονδιακούς προπονητές που είχαν στα χέρια τους τις τύχες των εθνικών συγκροτημάτων.

Παρότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί και το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης μπήκε στο αρχείο, οι αθλητές/τριες απαιτούν δικαιοσύνη και κάθαρση στον χώρο της γυμναστικής, καθώς, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες, πολλοί εκ των καταγγελλομένων παραμένουν εν ενεργεία.

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του ολυμπιονίκη της γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια, με τις οποίες αμφισβήτησε τις καταγγελίες των συναθλητών του, η ΑΥΓΗ φέρνει σήμερα στο φως τέσσερα αποσπάσματα από ισάριθμες καταθέσεις όπως αυτές διατυπώθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Οι καταθέσεις αποκαλύπτουν σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση σωματική και ψυχική, περιστατικά που αγγίζουν τα όρια του βασανισμού. Μέσα από τις συγκεκριμένες καταθέσεις αποκαλύπτεται, όμως, για πρώτη φορά και η χορήγηση αναβολικών ουσιών, σύμφωνα πάντα με τα όσα κατέθεσαν οι αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης στη Δικαιοσύνη.

Τα αποσπάσματα των τεσσάρων καταθέσεων

1. «Σε ηλικία 12-13 ετών ξεκίνησαν να μας χορηγούν ‘συμπληρώματα διατροφής - βιταμίνες’, όπως τα αποκαλούσαν οι διατροφολόγοι απ’ την Π... που είχε προσλάβει τότε ο (...) (προσωπικά εμένα δεν με είχε παρακολουθήσει κανένας διατροφολόγος). Οι γονείς  μου τα πήγαν στην παιδίατρο που με παρακολουθούσε τότε για να τα ελέγξει, αλλά τους διαβεβαίωσε ότι αυτά τα σκευάσματα που μας χορηγούσε η εθνική ομάδα δεν ήταν συμπληρώματα διατροφής ούτε βιταμίνες, αλλά κάποιο είδος αναβολικών».

2. «Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο προπονητής (...) σε ώρα όπου ξεκινούσε η προπόνησή μου στο Παλαί ντε Σπορ, γνωστό στους τότε κύκλους του αθλητισμού εκείνη την εποχή και ως Κολαστήριο της Γυμναστικής από τα ουρλιαχτά των προπονητών, το κλάμα από τις σφαλιάρες και τα χτυπήματα στους μικρούς αθλητές, μου ζητούσε επίμονα να βγάλω το μπλουζάκι μου για τους δικούς του προσωπικούς λόγους, πράγμα το οποίο αρνήθηκα 2-3 φορές γιατί από κάτω δεν φορούσα κορμάκι και ντρεπόμουν, πράγμα το οποίο δεν σεβάστηκε και με άρπαξε από την κοτσίδα μου και με γύριζε γύρω γύρω σαν αεροπλανάκι ξεφτιλίζοντάς με μπροστά σε όλους τους υπόλοιπους αθλητές, όπως και παρόντες προπονητές όπως ο (...) και ο (...), οι οποίοι, αντί να τον σταματήσουν, γελούσαν με το σκηνικό.

Αφού με πέταξε στο τέλος σαν σακί στο πάτωμα και ουρλιάζοντας από τον πόνο και τον εξευτελισμό τον οποίο ένιωσα, κατάφερα  να ξεφύγω τρέχοντας και να πάω στο κυλικείο ξυπόλητη, όπου βρισκόταν η μητέρα μου, και την ενημέρωσα για το περιστατικό, η οποία πήγε άμεσα μέσα στο στάδιο και έγινε ο κακός χαμός με αποτέλεσμα να μην με ξαναπειράξει από τότε, τουλάχιστον εμένα, ποτέ».

3. «Το ξύλο, η κακοποίηση, οι βρισιές σε ελληνική και ρουμάνικη γλώσσα, όπως και ο εκφοβισμός ότι, αν μάθουν κάτι από όλα αυτά οι γονείς μας, θα περάσουμε χειρότερα, ήταν η τότε καθημερινότητά μας. Πολλές φορές κρύβαμε τις μελανιές από τα πόδια και το υπόλοιπό μας σώμα, ώστε να μην καταλάβουν κάτι οι γονείς μας από τον φόβο του τι θα ακολουθήσει.

Χαρακτηριστικά, σε εμένα προσωπικά, μου έχουν σπάσει ένα κομμάτι χοντρό ξύλο από όργανο γυμναστικής (πολύζυγο) στην πλάτη. Με έχουν κλωτσήσει πάρα πολλές φορές, κάποιες από τις οποίες με πέτυχαν -ηθελημένα ή όχι- ακόμα και στα γεννητικά μου όργανα.

Υπήρχαν πάρα πολλές φορές που, αν κάποιος από εμάς είχε πάρει έστω και 100 γραμμάρια, έπρεπε όλοι να φορέσουμε 2 φόρμες, να βγούμε κατακαλόκαιρο στους 40 βαθμούς και όσο μας είχαν και τρέχαμε στον ήλιο, χωρίς νερό και χωρίς τουαλέτα, μας ζητούσαν να λέμε στους άλλους συναθλητές μας ‘συγγνώμη που φάγαμε’. Πολλές φορές που οι γονείς μας μάς είδαν να τρέχουμε έξω, οι προπονητές δήλωναν ότι αφορούσε τη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης».

4. «Δεν θα ξεχάσω στο έδαφος που, όταν δεν έκανα σωστά κάποια άσκηση, με έπιανε από τα μαλλιά και με τραβούσε μέχρι το σημείο εκκίνησης και με πετούσε κάτω ή με έκανε δυο στροφές και με πετούσε πάνω σε τοίχους και σε στρώματα.

Θυμάμαι να κλαίω και να του λέω ότι πονάω και δεν σταματούσε, συνέχιζε περισσότερο. Καιγόντουσαν τα πόδια μου από το σούρσιμο. Δεν υπήρχε η λέξη ‘δεν μπορώ’ για τον (...). Ματώνανε τα χέρια μου από τις φουσκάλες που άνοιγαν και έβγαζα πληγές στην πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα από τις πολλές επαναλήψεις που με έβαζε να κάνω».

ΚΡΙΚΟΙ

Αποκαλύψεις και για χορήγηση αναβολικών

Ένα νέο #metoo στον χώρο της γυμναστικής φαίνεται να ξεσπά. Αυτή τη φορά, εκτός από την κακοποίηση, περιλαμβάνεται και η χορήγηση ουσιών, η οποία, όπως επισημαίνουν αθλήτριες στις καταθέσεις τους, τύγχανε γνώσης και κάλυψης

 

Στις καταγγελίες και καταθέσεις των αθλητριών περιγράφονται με σοκαριστικές λεπτομέρειες τα όσα έζησαν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και, όπως ανέφεραν στην επιστολή τους, “όλα αυτά δεν ήταν ‘μεμονωμένα περιστατικά’, αλλά μάλλον ο κύριος τρόπος προπόνησης, ο οποίος, όπως προαναφέραμε, ήταν ένα ‘κοινό μυστικό’ ανάμεσα στους ‘ενηλίκους’ τους αθλήματος”.

Αυτό που δεν αναφέρεται στην επιστολή αλλά προέκυψε μέσα από τις επίσημες καταθέσεις, όπως το απόσπασμα Νο 1 που δημοσιεύει σήμερα η ΑΥΓΗ, έχει να κάνει με την προσπάθεια χορήγησης αναβολικών ουσιών σε νέα παιδιά, αθλητές και αθλήτριες μόλις 12 - 13 ετών.

Όπως αναφέρει η αθλήτρια, χορηγούσαν στους αθλητές σκευάσματα λέγοντάς τους ότι πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής και πολυβιταμίνες, αλλά στην πραγματικότητα ήταν σκευάσματα που περιείχαν αναβολικές ουσίες. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για πρακτικές που εφαρμόστηκαν από ένα βρόμικο σύστημα που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον αθλητισμό ή τον πρωταθλητισμό.

Τις πρακτικές αυτές συγκάλυπταν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, που είτε είχαν γνώση αλλά έκαναν τα... στραβά μάτια είτε δεν θέλησαν και δεν έμαθαν. Ενόψει της δημοσιοποίησης των ονομάτων είναι πολλοί αυτοί που θα κληθούν να λογοδοτήσουν σε δεκάδες παιδικές ψυχές που τραυματίστηκαν ανεπανόρθωτα.

Στα θεσμικά όργανα τα ονόματα

Με αφορμή τις δηλώσεις του Λευτέρη Πετρούνια, με τις οποίες αμφισβήτησε την ύπαρξη των συγκεκριμένων ακραίων περιστατικών -έστω κι αν στη συνέχεια θέλησε να ανασκευάσει-, οι αθλητές/τριες θύματα κακοποίησης βρέθηκαν ακόμη μια φορά αντιμέτωπες με την καχυποψία, και μάλιστα από συναθλητή τους, ο οποίος έχει γράψει ιστορία στη γυμναστική.

Πριν από λίγες μέρες, με δηλώσεις τους, τόσο η Βάσω Τσαβδαρίδου όσο και η Δήμητρα Καστρίτση απάντησαν στον ολυμπιονίκη της γυμναστικής τονίζοντας με έμφαση πως «δεν γίνεται να υποστηρίζει κανένας ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε. Στα ίδια γυμναστήρια κάναμε προπονήσεις».

Όμως οι καταθέσεις, των οποίων αποσπάσματα δημοσιεύει σήμερα η ΑΥΓΗ, δεν χωρούν αμφισβήτηση. Κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τη δημοσιοποίηση της επιστολής μέχρι σήμερα οι αθλητές/τριες ήλπιζαν ότι οι υπεύθυνοι των συγκεκριμένων πράξεων θα αποχωρούσαν οικειοθελώς από το άθλημα, ότι θα υπήρχε οικειοθελής παραδοχή.  Άδικα ήλπιζαν...

Πλέον, μετά το τέλος της προανακριτικής διαδικασίας, αναμένεται να σταλούν υπομνήματα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, στα οποία θα αναφέρονται τα ονόματα των προπονητών που καταγγέλλουν οι αθλητές και οι αθλήτριες.

Στόχος τους παραμένει η κάθαρση στην ελληνική γυμναστική επειδή, όπως λένε, «μπορεί να μην υπάρξει για κανέναν ποινική δίωξη, αλλά πολλοί εξ αυτών παραμένουν εν ενεργεία και εξακολουθούν να προπονούν μικρά παιδιά».

Ας μην έχει κανείς αμφιβολία πως οι αποκαλύψεις μόνο καλό μπορούν να κάνουν στο άθλημα της γυμναστικής και το θάρρος που βρήκαν όλα αυτά τα παιδιά να μιλήσουν για τα όσα έχουν υποστεί αξίζει όσο χίλια μετάλλια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL