Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Σκάκι / Η 33η Ολυμπιάδα του 1998 στην εξωτική Καλμουχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάκι / Η 33η Ολυμπιάδα του 1998 στην εξωτική Καλμουχία

Άλογα που… δραπέτευσαν από τη μεγάλη υπαίθρια σκακιέρα στην «Πόλη του Σκακιού», σε μια γουστόζικη σύνθεση φωτογραφιών. Αριστερά με παραδοσιακή ενδυμασία, υπερήφανος καβαλάρης, ο Πρόεδρος της Καλμουχίας και επικεφαλής της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ. Δεξιά η σημαία της FIDE στα χέρια Καλμούχου ιππέα

Η Ολυμπιάδα του 1998 διοργανώθηκε στην Ελίστα, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Καλμουχίας, μιας από τις μικρές αυτόνομες δημοκρατίες της Ρωσίας από τις 26 Σεπτεμβρίου ως τις 12 Οκτωβρίου 1998. Η επιλογή έγινε μετά από προσωπικό αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ που ταυτόχρονα ήταν και Πρόεδρος της FIDE!

Όπως αναφέρει ο μετρ Λουκάς Ζαχείλας, που επιμελείται των αφιερωμάτων στις Σκακιστικές Ολυμπιάδες, οι Καλμούχοι προσπάθησαν συνειδητά να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και η φιλοξενία που παρείχαν στους ξένους σκακιστές και σκακίστριες ήταν εξαιρετική. Παρότι το κλίμα ήταν ζοφερό λόγω της στυγερής δολοφονίας της αντιπολιτευόμενης δημοσιογράφου Λαρίσα Γιουντίνα, που είχε γίνει λίγο καιρό πριν από τους αγώνες, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, ο Ιλιουμτζίνοβ έδειξε εκτός από τη γνωστή του εργατικότητα, αξιοθαύμαστη επιμονή και αυτοπεποίθηση, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει το έργο που είχε αναλάβει και μάλιστα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Η Καλμουχία με έκταση 76.000 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 300.000 κατοίκων βρίσκεται κοντά στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα, την Ουκρανία και το Καζαχτσάν, αλλά και τις εμπόλεμες ζώνες εκείνη την εποχή της Αρμενίας, της Τσετσενίας και της Γεωργίας. Περίπου 50% του πληθυσμού είναι Καλμούχοι (μογγολικής καταγωγής), οι δε υπόλοιποι είναι Ρώσοι ενώ κυρίαρχη θρησκεία είναι ο Βουδισμός, κάτι παράξενο αν σκεφθεί κανείς ότι η χώρα περιβάλλεται από χώρες με πληθυσμό είτε σλαβικό και ορθόδοξο είτε ανατολίτικο και μουσουλμανικό. Η οικονομία στηρίζεται στη γεωργία και την αλιεία, ενώ η χώρα διαθέτει και μικρά κοιτάσματα πετρελαίου. Από τα προϊόντα που παράγει η γη τους, περίφημο είναι το χαβιάρι -που εξάγεται από την Κασπία.

Όταν η συμφωνία για τη διέλευση του πετρελαιαγωγού δίνει τη λύση

Ο αμφιλεγόμενος Πρόεδρος Ιλιουμζίνοβ είχε μια τεράστια περιουσία του (θεωρείτο ο πλουσιότερος πολίτης της Ρωσίας εκείνη την εποχή), με μεγάλες πολιτικές φιλοδοξίες που τον οδηγούσαν ακόμα και σε υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Ρωσίας (στη θέση του Μπορίς Γιέλτσιν), κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του «πολιτικού κατεστημένου» της Μόσχας, γεγονός που εκφράσθηκε και σε οικονομικό επίπεδο, με το «μπλοκάρισμα» τραπεζικών λογαριασμών που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση έργων της Ολυμπιάδας.

Το καλοκαίρι του 1998, η Ρωσία επλήγη από σοβαρή οικονομική κρίση με αποτέλεσμα τη δέσμευση ενός μεγάλου ποσού –πληροφορίες έφταναν το ποσό στα 150 εκατομμύρια δολάρια!- που επρόκειτο να διατεθεί στην Κυβέρνηση της Καλμουχίας για την ολοκλήρωση έργων υποδομής της Ολυμπιάδας, όπως η «Πόλη του Σκακιού». Ορισμένες ρωσικές τράπεζες κήρυξαν πτώχευση, οπότε δεσμεύτηκαν και τα ποσά που είχαν κατατεθεί από το εξωτερικό σε αυτές, προκειμένου να μεταφερθούν σε εταιρείες και αποστολές στην Ελίστα. Με εντολή από το Κρεμλίνο και σαν συνέπεια της κρίσης έκλεισε και η Εθνική Τράπεζα της Καλμουχίας, θέτοντας την όλη διοργάνωση σε σοβαρό κίνδυνο. Η απεμπλοκή έγινε μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ο Δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουτζκόφ βοήθησε τον Ιλιουμτζίνοβ, επιτρέποντας τη μεταφορά υψηλών κονδυλίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Καλμουχικής Διοίκησης, με αντάλλαγμα τη συμφωνία της τελευταίας για τη διέλευση του πετρελαιαγωγού που θα ενώνει το Ιράν με τη Βόρεια Ευρώπη από το έδαφος της Καλμουχίας. Πρόκειται για τον ίδιο πετρελαιαγωγό που είχε σχεδιαστεί να διασχίσει το έδαφος της Γεωργίας αρχικά και της Τσετσενίας στη συνέχεια, όμως η πολεμική σύρραξη και στις δυο αυτές περιοχές οδήγησε στην αναθεώρηση του πλάνου και στην αναζήτηση νέας, ασφαλέστερης διαδρομής!

Παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα οι Σκακιστικές Ομοσπονδίες τελικά συμμετείχαν μαζικά με αποτέλεσμα να έχουμε 110 ομάδες στους άνδρες και 72 στις γυναίκες!

Το σκακιστικό παλάτι με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του

Η Πόλη του Σκακιού και το Σκακιστικό Παλάτι

Οι διοργανωτές είχαν προγραμματίσει τη δημιουργία μιας ειδικής «Πόλης του Σκακιού», που θα περιλάμβανε ένα είδος ολυμπιακού χωριού, ειδικές εγκαταστάσεις για τους συμμετέχοντες και το κτίριο του Σκακιστικού Παλατιού, όπου θα γίνονταν οι αγώνες.

Μια βδομάδα πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας, 2500 εργάτες δούλευαν ακόμα εντατικά, και σε 24ωρη βάση, καταφέρνοντας αυτό που έδειχνε ακατόρθωτο. Εξαρτήματα για τις τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ηλεκτρονικές σκακιέρες, είχαν παραγγελθεί από Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως σε Ολλανδικές εταιρείες ενώ τις πρώτες ημέρες των αγώνων υπήρξαν σοβαρά παράπονα από ξένους δημοσιογράφους που διαμαρτυρήθηκαν για ανεπαρκή ηλεκτρονική υποστήριξη.

Το Σκακιστικό Παλάτι είχε πρωτότυπο σχήμα, με γυάλινους τοίχους στις εξωτερικές πλευρές και έναν κεντρικό γυάλινο θόλο. Διαθέτει τέσσερις ορόφους. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου χαρακτηρίστηκε… φουτουριστική αλλά η ηχητική του ήταν κάκιστη, προκαλώντας πολλά προβλήματα στους παίκτες που αγωνίζονταν. Σύμφωνα με τον Σβίντλερ, «ο κατασκευαστής δεν πρέπει να ήξερε σκάκι»! Το κτίριο ήταν μικρό, για να στεγάσει τις ανάγκες μιας Σκακιστικής Ολυμπιάδας και διέθετε μια κεντρική σκάλα, σε σχήμα κοχλία, και δυο πλευρικές, που δεν επαρκούσαν για τις μετακινήσεις τόσων ανθρώπων. Η χρήση της κεντρικής σκάλας απαγορεύθηκε, μετά τις πρώτες ημέρες, ενώ ο συνωστισμός και η φασαρία στις δυο πλευρικές προκάλεσαν νεύρα και ένταση στους αγωνιζόμενους, που δυσκολεύονταν να συγκεντρωθούν στις παρτίδες τους.

Πίσω από τη Βουδιστική πύλη διακρίνεται στο βάθος το άγαλμα του Λένιν

Πολύ καλές ήταν οι συνθήκες φιλοξενίας για τους σκακιστές και σκακίστριες που ήρθαν στην Ελίστα αφού σε κάθε ομάδα από τις 40 πρώτες με βάση το Έλο, είχε παραχωρηθεί ένα αυτόνομο σπίτι με δυο-τρία διαφορετικά διαμερίσματα, κουζίνα, μάγειρα, υπηρετικό προσωπικό και συνοδό! Τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο καλά για τις υπόλοιπες ομάδες –που έμειναν σε «Ρωσικού τύπου εργατικές πολυκατοικίες», πάντως η γενική εντύπωση είναι πως οι συνθήκες ήταν καλύτερες από τις αντίστοιχες των δυο προηγούμενων Ολυμπιάδων, που οργανώθηκαν επίσης σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Σχετικά δύσκολη η κατάσταση ήταν και για τους διαιτητές, πολλοί από τους οποίους υποχρεώθηκαν να μείνουν σε ένα παλιό σανατόριο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη με περιορισμένη παροχή νερού και δυσκολίες από πλευράς υγιεινής. Ορισμένοι, μάλιστα, θεώρησαν απαράδεκτους τους όρους διαβίωσης και αποφάσισαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, με το επόμενο αεροπλάνο! 

Αν και η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε εγκαίρως, το ίδιο δεν μπορούσε να ειπωθεί για την ίδια την εκδήλωση αφού οι εργασίες δεν είχαν ολοκληρωθεί. Η απόφαση που λήφθηκε ήταν η μείωση της διάρκειας της Ολυμπιάδας από 14 σε 13 γύρους και έτσι ο πρώτος γύρος διεξήχθη στις 28 Σεπτεμβρίου. Η αναβολή της έναρξης των αγώνων έδωσε την ευκαιρία στους αγωνιζόμενους και στους συνοδούς τους να γευθούν τις μικροχαρές του «ανέμελου τουρίστα», βολτάροντας στους δρόμους της πόλης, παζαρεύοντας ένα μπουκάλι βότκα ή ξενυχτώντας σε ένα από τα ελάχιστα μπαρ της Ελίστα. Το Κεντρικό Πάρκο της πρωτεύουσας πρόσφερε μια ανάσα αναψυχής, ενώ το άγαλμα του Βούδα, στην είσοδό του, υπήρξε ένα δημοφιλέστατο φόντο σε πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες. Η Μεγάλη Πλατεία, με το κτίριο του τοπικού Κοινοβουλίου και το επιβλητικό άγαλμα του Λένιν συγκέντρωσε επίσης πολλούς επισκέπτες.

Τα «προγνωστικά»

Παρά την απουσία των Κασπάροβ, Κράμνικ και Κάρποβ μεγάλο φαβορί παρέμενε και πάλι η 1η Ρωσική ομάδα, με τους Πίτερ Σβίντλερ, Σεργκεί Ρουμπλέβσκι, Εβγκένι Μπαρέεβ, Αλεξάντερ Μοροζέβιτς, Βαντίμ Ζβιαγκίνσεβ και Κονσταντίν Σακάεβ. Ισχυρές ομάδες παρουσίασαν η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Γεωργία.

Εκτός από τα «τρία Κ», από την Ολυμπιάδα της Ελίστα απουσίαζαν ακόμα φημισμένα ονόματα του παγκόσμιου σκακιού όπως Ο Βίκτωρ Κορτσνόι, ο Μπόρις Σπάσκι και ο Βίσι Ανάντ. Τα «παιδιά-θαύματα» της Ουγγαρίας, η Τζούντιθ Πόλγκαρ και ο Πίτερ Λέκο φαίνεται πως επίσης προέβαλαν υψηλές οικονομικές απαιτήσεις και δεν έφτασαν ποτέ στην Καλμουχία.

Από το ντέρμπι ΗΠΑ (αριστερά) – Ρωσίας 1,5-2,5. Από αριστερά οι Γκούλκο, Σειράβαν, Σαμπάλοβ, Γιερμολίνσκι ενώ απέναντί τους είναι οι Σβίντλερ, Ρουμπλέβσκι και Ζβιαγκίντσεβ

Οι αγώνες αρχίζουν

Κεντρικός διαιτητής των αγώνων ήταν ο Ολλανδός Γκερτ Γκίισεν, ενώ η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε με τους διεθνείς διαιτητές Μανώλη Γεωργουλάκη και Τάκη Νικολόπουλο. 31 από τις 55 συναντήσεις της "πρεμιέρας" των ανδρών τελείωσαν με το "απόλυτο" 4-0, καθώς η διαφορά δυναμικότητας των ομάδων που "ζευγαρώθηκαν" ήταν πολύ μεγάλη. Πολύ σύντομα, μετά τον 4ο γύρο, η 1η και η 2η ομάδα της Ρωσίας ανέβηκαν στην κορυφή. Στον 4ο μάλιστα γύρο η Ρωσία 1 νίκησε την ομάδα των ΗΠΑ με 2,5-1,5 ένα αποτέλεσμα πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των αγώνων. Στον 5ο γύροι οι δύο Ρωσικές ομάδες κληρώθηκαν να αγωνιστούν μεταξύ τους. Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1994 η συνάντηση ήταν σκληρή και αμφίρροπη. Τελικά, η Ρωσία 1 νίκησε τη Ρωσία 2 με 2½ - 1½. Αυτό το αποτέλεσμα επέτρεψε στην ομάδα των ΗΠΑ να αναρριχηθεί στην κορυφή, μετά την εντυπωσιακή της νίκη, με 4-0 επί της Ολλανδίας.

Μετά τη μέση της διαδρομής οι ΗΠΑ παρέμεναν στην κορυφή αφού εκμεταλλεύτηκαν τη νίκη της Βουλγαρίας που θριάμβευσε με 3 – 1 επί της Ρωσίας 1. Στο 10ο γύρο έγινε όμως αλλαγή στην κορυφή, καθώς οι ΗΠΑ «σκόνταψαν» στη Ρωσία 2 και υποχρεώθηκαν σε ισοπαλία, ενώ η Ρωσία 1 νίκησε την Ουκρανία 3 –1 και ανέβηκε στην 1η θέση.

Ο Άγγλος Νάιτζελ Σορτ

Ο ανταγωνισμός παρέμενε σκληρός. Στον 11ο γύρο οι ΗΠΑ κέρδισαν καθαρά τους Άγγλους με 3 – 1 και ανέβηκαν ξανά στην 1η θέση. Η βαθμολογία μετά τον 11ο γύρο ήταν ΗΠΑ 29 ½ β., Ρωσία 1  29 β., Ρωσία 2  28 ½ β., Ουκρανία, Ρουμανία 27 ½ β., Αρμενία, Γερμανία 27 β. Μετά το 12ο γύρο η κατάσταση στην κορυφή δεν άλλαξε, με τους Αμερικανούς να εισέρχονται στον τελευταίο γύρο με μισό βαθμό διαφορά.

Σε αυτό το γύρο οι Αμερικανοί, με μισό βαθμό περισσότερο, αντιμετώπιζαν τους Κινέζους, ενώ οι Ρώσοι τους Ολλανδούς. Ενώ λοιπόν οι Αμερικάνοι «σκάλωσαν» στο 2–2, οι Ρώσοι νίκησαν με 3½ - ½ και κατέκτησαν την 1η θέση. `Ίσως το πιο παράδοξο συμβάν της Ολυμπιάδας σε υψηλή σκακιέρα ήταν αυτό που συνέβη στη συνάντηση Ρωσίας – Ολλανδίας στην 1η σκακιέρα. Μετά από μια ενδιαφέρουσα καινοτομία στο άνοιγμα, ο Τίμαν είχε σταθερή υπεροχή στο μέσον της παρτίδας, έχασε ευκαιρίες νίκες και αργότερα έφτασε σε ισόπαλη θέση. Εκεί, όμως, κουρασμένος από την εξέλιξη της μάχης, «ξέχασε» ένα ολόκληρο κομμάτι και έχασε την παρτίδα.

Στα επόμενα τραπέζια, δινόταν η μάχη για το χάλκινο μετάλλιο και είχαμε μια μεγάλη έκπληξη : Η ομάδα του Ισραήλ –που δεν είχε δείξει κάτι ιδιαίτερο, ως εκείνη τη στιγμή- επιβλήθηκε της Ρωσίας 2 με 3½-½ και ισοβάθμησε με την Ουκρανία –που κέρδισε 3-1 την Αρμενία. Τελικά, στο βάθρο ανέβηκε η Ουκρανία, που είχε καλύτερο συντελεστή και επικράτησε στο συντελεστή ισοβαθμίας.

Η τελική βαθμολογία ήταν 1) Ρωσία 1 35½ β, 2) ΗΠΑ 34½ β, 3-4) Ουκρανία, Ισραήλ 32½ β 5-7) Κίνα, Γερμανία, Γεωργία 31½ β. και 8-9) Ρωσία 2, Ουγγαρία 31 β.

Ο Μάικλ Άνταμς αριστερά αντιμετωπίζει τον Κέβιν Σπράγκετ στη συνάντηση Αγγλίας - Καναδά

Παρά τα τεχνικά προβλήματα και τη ζοφερή πολιτική ατμόσφαιρα η Ολυμπιάδα της Ελίστα ήταν επιτυχημένη και θα τη θυμούνται όλοι για τη θερμή φιλοξενία των Καλμούχων και την άγρια μάχη για την κορυφή ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Το 8/10 του Μοροζέβιτς ήταν η καλύτερη απόδοση της νικήτριας ομάδας. Η ομάδα των ΗΠΑ, βασισμένη στην πραγματικότητα στους Σοβιετικούς ομογενείς, έδειξε εξαιρετική φόρμα και μαχητικό πνεύμα για να χάσει τη νίκη στο τελευταίο εμπόδιο.

Ο Μάικλ Άνταμς αριστερά αντιμετωπίζει τον Κέβιν Σπράγκετ στη συνάντηση Αγγλίας - Καναδά

Η ελληνική ομάδα

Η Ελλάδα για μια ακόμα φορά είχε μια πολύ ισχυρή σύνθεση με τους Μιλαντίνοβιτς (2555), Γ. Νικολαΐδη (2530), Γρίβα (2520), Παπαϊωάννου (2520), Μπανίκα (2490) και Τζερμιαδιανό (2465).

Στον 12ο γύρο η Εθνική μας βρέθηκε μάλιστα στο 6ο τραπέζι των αγώνων αλλά με αντίπαλο την ισχυρή Κίνα ηττήθηκε 1 – 3 αφού οι παίκτες μας είχαν φανερό άγχος από το γεγονός ότι διεκδικούσαν, πλέον, πολύ υψηλή θέση στην τελική κατάταξη. Τελικά η Εθνική μας, που ήταν η 27η ομάδα, με βάση τον μέσο όρο Έλο, ισοβάθμησε στην 35η-38η θέση, αποτέλεσμα που την αδικεί κατάφωρα. Χαρακτηριστικά, ισοβάθμησε με τη Μολδαβία, την οποία κέρδισε 3½ - ½ και βρέθηκε κάτω από το Μεξικό, το οποίο νίκησε με 3 – 1. Είχε μια ικανοποιητική πορεία, μέχρι τον 11ο γύρο, όταν και βρέθηκε στην πιο ψηλή θέση που έχει φτάσει ποτέ η Εθνική μας Ομάδα, όμως το ελβετικό σύστημα της κλήρωσης την έφερε αντιμέτωπη με τις πανίσχυρες Κίνα και Βουλγαρία, στους δυο τελευταίους αγώνες, οπότε με διπλή ήττα 1 – 3 «κατρακύλησε» αρκετές θέσεις.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα ήταν: Μιλαντίνοβιτς 4½ β. σε 12 αγ., Νικολαΐδης 4½ σε 10, Γρίβας 7½ σε 10, Παπαϊωάννου 7 σε 11, Μπανίκας 2 σε 4 και Τζερμιαδιανός 2½ σε 5.

Ο Στράτος Γρίβας είχε εξαιρετική απόδοση και κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στη σκακιέρα του, με το θαυμάσιο σκορ των 7½ βαθμών σε 10 αγώνες. Ο Στράτος ήταν αήττητος, πέτυχε 5 νίκες και 5 ισοπαλίες σε 10 αγώνες και έδειξε μεγάλη ωριμότητα στο παιχνίδι του. Πρόκειται για το πρώτο ατομικό μετάλλιο που κατακτά ποτέ Έλληνας παίκτης σε Ολυμπιάδα!

Νόρμα γκραν μετρ σημείωσε και ο Γιάννης Παπαϊωάννου (είχε πάρει και τυπικά, πάντως, τον τίτλο λίγες μέρες πριν τη λήξη των αγώνων), που συγκέντρωσε 7 β. σε 11 αγώνες, ένα πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα, καθώς αυτή ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιάδα.

Το συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Το Συνέδριο της FIDE, που έγινε παράλληλα με την Ολυμπιάδα, από τις 9 ως τις 11 Οκτωβρίου, ήταν πολύ ήσυχο σε σχέση με τις Ολυμπιάδες της Μόσχας το 1994 και του Ερεβάν το 1996. Στις αρχαιρεσίες για εκλογή προεδρείου της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας ο Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και φυσικά επανεξελέγη, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ως Πρόεδρος της FIDE. Μαζί του, εκλέχτηκε ο Πρόεδρος της ΕΣΟ Γιώργος Μακρόπουλος ως Αναπληρωτής Πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Στο συνέδριο απονεμήθηκε ο τίτλος του γκραν μετρ στον Γιάννη Παπαϊωάννου!

Ο Ρώσος Εβγκένι Μπαρέεβ

Ολυμπιάδα Γυναικών

Σε αυτή την Ολυμπιάδα Γυναικών είχαμε το θρίαμβο της Κίνας που για πρώτη φορά στην ιστορία κατέκτησε την κορυφαία θέση. Ήταν μια ιστορική αρχή αφού στο μέλλον η ομάδα θα κατακτούσε μια μεγάλη σειρά τίτλων.

Η Γεωργία μετά τις νίκες της το 1992, το 1994 και το 1996 αυτή τη φορά δεν τα πήγε καλά παρότι στον 10ο γύρο, νίκησε την Κίνα χάρη στη νίκη για μια ακόμα φορά της Τσιμπουρντανίτζε επί της Ξιε Ζουν. Στη 2-3η θέση ισοβάθμησαν οι ομάδες της Ρωσίας 1 και της Γεωργίας. Οι Ρωσίδες, με καλύτερο συντελεστή ισοβαθμίας πήραν το αργυρό μετάλλιο.

Η χώρα μας βρέθηκε στη 19η θέση ανάμεσα σε 72 χώρες, μια ακόμα πολύ καλή εμφάνιση. Αυτή τη φορά εκτός από τις Άννα Μαρία Μπότσαρη (4,5/11) και Μαρίνα Μακροπούλου (8/13) η ομάδα στηρίχτηκε και στην Κατερίνα Φαχιρίδου που με 8,5 βαθμούς σε 12 αγώνες σημείωσε και νόρμα διεθνούς μετρ γυναικών. Η νόρμα ήταν διπλή (λόγω της Ολυμπιάδας), και η Κατερίνα κατέκτησε αυτόματα και τον αντίστοιχο τίτλο. Αγωνίστηκε ακόμα και η Μαρία Κουβάτσου που συγκέντρωσε 1 βαθμό σε 3 αγώνες.

Χάριτ Χαντ, χάλκινο ατομικό μετάλλιο για την Αγγλίδα σκακίστρια

Η περιγραφή των αγώνων στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό και στο εξαιρετικό αφιέρωμα από το Σπύρο Ιλαντζή που υπήρχε στο περιοδικό «Σαχ».

Ολυμπιακά παράδοξα

Η Ολυμπιάδα χαρακτηρίστηκε ευρέως ως η εκδήλωση με ζωντανή ηλεκτρονική κάλυψη των αγώνων. Φυσικά το χάος που υπήρχε στην αρχή της διοργάνωσης δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο στον πρώτο γύρο. Η Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που το Διαδίκτυο είχε αρχίσει να μην είναι σπάνιο και γι’ αυτό ο ιστότοπος των αγώνων ήταν ίσως η πρώτη σκακιστική σελίδα που δέχθηκε επίθεση από χάκερ.

Η ομάδα των Βερμούδων δεν πήγε στην Ελίστα κι έτσι το παραδοσιακό πάρτι των Βερμούδων, μακράν το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός της Ολυμπιάδας, δεν διοργανώθηκε.

Όταν οι αγώνες ξεκίνησαν, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανησυχούσαν πως το Σκακιστικό Παλάτι θα γκρεμιζόταν «σαν πύργος σε ταινίες καρτούν», τελικά όμως δεν συνέβη κάτι χειρότερο από το περιστασιακό σπάσιμο κάποιων εξωτερικών τζαμιών και την εμφάνιση ανησυχητικών ρωγμών σε σημεία των δαπέδων. Πίσω από μια σειρά τραπεζιών –που εύστοχα ονομάστηκε με προφανή διάθεση χιούμορ «η πτέρυγα των μελλοθανάτων»- υπήρχε ένα στενό αλλά βαθύ χάσμα, που όμως με λίγη προσοχή μπορούσε κάποιος να το αποφύγει!

Το μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδι για την Καλμουχία είχε η ομάδα της Βολιβίας αφού χρειάστηκε τέσσερις ημέρες μέχρι να φτάσει στην Ελίστα.

Ο Νάιτζελ Σορτ και ο Πίτερ Σβίντλερ μοιράζονται κάποιο αστείο

Επιλεγμένες παρτίδες

Στη συνάντηση Βουλγαρίας – Ρωσίας έγινε η έκπληξη και οι Βούλγαροι σημείωσαν μια πολύ σπουδαία νίκη. Στην 1η σκακιέρα ο Πίτερ Σβίντλερ έπαιξε εξαιρετικά φιλόδοξα αλλά προσγειώθηκε απότομα:

Σβίντλερ, Πίτερ (Ρωσία, 2710) – Τοπάλοβ, Βέσελιν (Βουλγαρία, 2700) [Β81]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 α6 6.Αε3 ε6 7.η4 θ6 8.ζ4 ε5 9.Ιζ5 θ5 10.Ιδ5 Ιxδ5 11.Βxδ5 η6

12.0-0-0?! ηxζ5 13.εxζ5 Ιγ6 14.Αγ4 Βζ6 15.ζxε5 Ιxε5 16.η5 Βxζ5 17.Αβ3 Βζ3 18.Βδ2 Βγ6 19.Πθζ1 Αε6 20.Αxε6 ζxε6 21.Πζ6 0-0-0 22.Πxε6 Αη7 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=0kNU8IHBOdLGwSc/VpM4z2IlaHixePxs/AT56rBwAevj3rpCNbng+FFStiqUOGyF

Στην επόμενη συνάντηση ο Σβίντλερ κερδίζει πειστικά τον πανίσχυρο Άγγλο Άνταμς:

Σβίντλερ, Πίτερ (Ρωσία, 2710) – Άνταμς, Μάικλ (Αγγλία, 2715) [C89]

1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αβ5 α6 4.Αα4 Ιζ6 5.0-0 Αε7 6.Πε1 β5 7.Αβ3 0-0 8.γ3 δ5 9.εxδ5 Ιxδ5 10.Ιxε5 Ιxε5 11.Πxε5 γ6 12.δ3 Αδ6 13.Πε1 Βθ4 14.η3 Βθ3 15.Πε4 Ιζ6 16.Πθ4 Βζ5 17.Ιδ2!? η5!? 18.Πθ6 Ιη4 19.Ιε4 Ιxθ6 20.Ιxδ6 Βη6

21.Ιε4! Ιη4!? 22.Αxη5 Αζ5 23.Αζ4 Παδ8 24.Βε2 Πζε8 25.Πε1 Ρη7 26.ζ3 Ιε5 27.Αγ2 γ5 28.Βε3 ζ6 29.Ρθ1 Αxε4 30.ζxε4 Ιδ7 31.δ4 γxδ4 32.γxδ4 Ιβ6 33.Βζ2 Ιδ5 34.Αδ2 Ιε7 35.ε5 ζ5 36.ε6 Βζ6 37.Αβ3 Ρη8 38.Πε5 Ρη7 39.δ5 Βxε5 1-0 Τα μαύρα έχασαν από χρόνο αλλά μετά το απλό 40.Αγ3 Βγ3 41.βxγ3 Ιδ5 42. Βζ5 Ιε7 43.Βζ7 Ρθ8 44.Αγ2 Ιη6 45. ε7 η νίκη είναι απλή.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=0kNU8IHBOdLGwSc/VpM4z2hNjkBGEXfvUqmlBpNxKlu4R/eT3bWx4sudy16MB3mW

Και μια παρτίδα με έναν πολύ όμορφο τελικό συνδυασμό:

Ροζεντάλις, Εντουάντας (Λιθουανία, 2575) - Άνταμς, Μάικλ (Αγγλία, 2715) [C47]

1.ε4 Ιζ6 2.Ιγ3 ε5 3.Ιζ3 Ιγ6 4.δ4 εxδ4 5.Ιxδ4 Αβ4 6.Ιxγ6 βxγ6 7.Αδ3 δ5 8.εxδ5 γxδ5 9.Βε2+ Αε7 10.0-0 0-0 11.Αη5 θ6 12.Αθ4 Αη4 13.ζ3 Αε6 14.ζ4 Πε8 15.Βζ3 γ6 16.Ρθ1 Αη4 17.Βη3 Αδ7 18.Βζ3 Αη4 19.Βη3 Αδ7 20.Βζ3 Πβ8 21.β3 Αη4 22.Βη3 Αδ7 23.Βζ3 Ιη4 24.Αxε7 Βxε7 25.Βη3 Ιε3 26.Πζε1 δ4 27.Ιε4 Αζ5 28.Ιζ2 Ββ4 29.α3 Βγ3 30.Αxζ5? Τα λευκά είναι χειρότερα αλλά η συγκεκριμένη κίνηση επιτρέπει και έναν πολύ όμορφο συνδυασμό:

30…Βxε1+ Ένας συνδυασμός στο στυλ του Καπαμπλάνκα. Στο 31.Πxε1 Ιxζ5 32.Πxε8+ Πxε8 και τα λευκά δεν έχουν τρόπο να αντιμετωπίσουν το ματ στο ε1 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=0kNU8IHBOdLGwSc/VpM4zy26axsA9Ef48++W1a9ZRoPcoIv0pLbP6qndnhF1GeP7

Μια από τις πιο απρόβλεπτες παρτίδες που έχουν παιχτεί σε Ολυμπιάδες:

Μάιλς, Τόνι (Αγγλία, 2590) – Βάϊσερ, Ανατόλι (Γαλλία, 2575) [A80]

1.δ4 ε6 2.Ιζ3 ζ5 3.δ5 εxδ5 4.Βxδ5 δ6 5.Ιη5 Βε7 6.Ιxθ7 γ6 7.Ββ3 Πxθ7 8.Βxη8 Πθ4 9.Ββ3 Ια6 10.Βε3 Πε4 11.Βδ2 Ιβ4 12.Βδ1 Πδ4 13.Ιδ2 ζ4 14.α3 (στο 14.γ3 το ματ με Ιδ3 είναι μάλλον ενοχλητικό) Ιδ5 15.γ3

15…Ιε3! 16.ζxε3 Βθ4+ 17.η3 ζxη3 18.Αη2 ηxθ2+! 19.Ρζ1 Βζ6+ 20.Ρε1 Βθ4+ 21.Ρζ1 ½-½.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=bcMibuzWtrsq2t7sp7D+J5HV0283wVLutdpaPQps3xOsvBXzPBZYFZcdxpXxUZxq

Ο Αμερικανός Γιασέρ Σεϊράβαν κάνει το πιο απρόβλεπτο ροκέ που μπορεί να φανταστεί κάποιος:

Σεϊράβαν, Γιάσερ (ΗΠΑ, 2630) - Σπίλμαν, Τζόναθαν (Αγγλία, 2600) [A42]

1.δ4 η6 2.ε4 Αη7 3.γ4 δ6 4.Ιγ3 Ιγ6 5.Αε3 ε5 6.δ5 Ιγε7 7.η4 ζ5 8.ζ3 Ιθ6 9.Αε2 Ιζ7 10.θ4 Ιη8 11.εxζ5 ηxζ5 12.Βδ2 Ιζ6 13.ηxζ5 Αxζ5 14.Ιθ3 ε4 15.Ιη5 Βε7 16.Ιxζ7 Ρxζ7 17.ζxε4 Ιxε4 18.Ιxε4 Βxε4

19.0-0! (Σε αυτή τη θέση το ροκέ είναι ίσως η τελευταία κίνηση που θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος. Κι όμως σε αυτή την τόσο ανοικτή θέση είναι μια πολύ καλή ιδέα) 19…Πθη8 20.Αθ5+ Ρζ8 21.Πxζ5+ Βxζ5 22.Αη5 Αε5 23.Πζ1 Βxζ1+ 24.Ρxζ1 Ρη7 25.Αε7 Ρθ8 26.Βθ6 Αη7 27.Βε6 Αxβ2 28.Αζ7 Πη3 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=bcMibuzWtrsq2t7sp7D+J69TGh/5IgfhtKRYh8v9cE4r4Dqlvl8meKLJq7dLjdWZ

Η Κατερίνα Φαχιρίδου έκανε εξαιρετική εμφάνιση με την Εθνική Γυναικών:

Φαχιρίδου, Κατερίνα (2220) – Λάουμπσερ, Άντσελ (Νότιος Αφρική) [C15]

1.ε4 ε6 2.δ4 δ5 3.Ιγ3 Αβ4 4.Ιηε2 δxε4 5.α3 Αxγ3+ 6.Ιxγ3 β6 7.Ιxε4 Αβ7 8.Αβ5+ Ιδ7 9.Βη4 Ρζ8 10.ζ3 ζ5 11.Βζ4 Ιδζ6 12.Ιη5 Ρε7 13.Αδ2 γ5 14.δxγ5 βxγ5 15.0-0-0 Ββ6

16.Αα5! Ιδ5 17.Πxδ5 Βxβ5 18.Βδ6+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=dMuz2Ljj7psK7GZG6B9NL2G8XUlbllW9GeMd2vzJqXgw/YrGcyCfddVMknsyNwe3

Μια πολύ όμορφη παρτίδα του Στράτου Γρίβα που διακρίθηκε ιδιαίτερα στην Ολυμπιάδα της Καλμουχίας:

Χοσαίν, Εναμούλ (Μπανγκλαντές, 2335) - Γρίβας, Στράτος (2520) [Β30]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Ιγ3 ε5 4.Αγ4 Αε7 5.δ3 δ6 6.Ιδ2 Ιζ6 7.θ3 Αε6 8.Ιζ1 δ5 9.εxδ5 Ιxδ5 10.Ιxδ5 Αxδ5 11.Ιε3 Αxγ4 12.Ιxγ4 0-0 13.α4 Βδ5 14.0-0 Παδ8 15.Βε1 Ιδ4 16.Ιε3 Βε6 17.Αδ2 Αη5 18.Πγ1 ε4 19.δxε4 Βxε4 20.ζ3 Βε5 21.Βζ2

21…Ιε2+! 0-1. Τα λευκά εγκατέλειψαν γιατί στο  22.Βxε2 Πxδ2! Και ακολουθεί 23…Αxε3+

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=dMuz2Ljj7psK7GZG6B9NL19eGXPVMNxKtBmOwSuFhgrbPvBczUIhWMOgtf4LR1IC

Ο Αλεξάντερ Σαμπάλοβ κερδίζει με υποδειγματικό τρόπο:

Σαμπάλοβ, Αλεξάντερ (ΗΠΑ, 2645) – Ιστρατέσκου, Αντρέι (Ρουμανία, 2540) [Β81]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 α6 6.Πη1 Ιγ6 7.η4 ε6 8.η5 Ιδ7 9.Αε3 Βγ7 10.ζ4 β5 11.Ιxγ6 Βxγ6 12.Βδ4 Αβ7 13.α4 βxα4 14.Πxα4 ε5 15.Βδ1 εxζ4 16.Πγ4 Ιγ5 17.Αxζ4 Ββ6 18.Αε3 Βxβ2 19.Ιδ5 Αxδ5 20.Βxδ5 Πδ8

21.Πxγ5! δxγ5 22.Βγ6+ Πδ7 23.Αxα6 γ4 24.Ρε2 Αβ4 25.Αβ5 Βxγ2+ 26.Ρζ3 Βδ3 27.Αα4 ζ5 28.Πδ1 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=YekeLEn0V0ZpuKos+woBK5pDHidWt540njTgcoN7JaL9O9b0pbyc14qwztfeAvLW

Η ομάδα της Γεωργίας για μια ακόμα φορά είχε πολύ καλή απόδοση. Στην παρτίδα που ακολουθεί ο Ζουράμπ Αζμαϊπαρασβίλι νικά πειστικά τον διάσημο αντίπαλό του:

Αζμαϊπαρασβίλι, Ζουράμπ (Γεωργία, 2655) – Καζιμτζάνοβ, Ρουστάμ (Ουζμπεκιστάν, 2570) [D10] 

1.δ4 δ5 2.γ4 γ6 3.Ιγ3 Ιζ6 4.γxδ5 γxδ5 5.Αζ4 Ιγ6 6.ε3 α6 7.Αε2 Ιε4 8.Ιζ3 Ιxγ3 9.βxγ3 η6 10.Ιε5 Αη7 11.Ιxγ6 βxγ6 12.Βα4 Αδ7 13.Πβ1 0-0 14.Πβ7 Αγ8 15.Πβ2 Αδ7 16.0-0 ζ6 17.Αη3 ε5 18.Πβ7 Πζ7 19.Πζβ1 γ5 20.Βδ1 Αγ6 21.Π7β6 Βγ7 22.δxε5 ζxε5

23.ε4! δ4 24.Αγ4 Αxε4 25.Αxζ7+ Ρxζ7 26.γxδ4 Αxβ1 27.Βζ3+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=YekeLEn0V0ZpuKos+woBK7TzM7sIw1lmTxQtwPg/4XGzDmjrV/quv0b7fA8eIZRl

H παρτίδα που ακολουθεί είναι ίσως η πιο όμορφη των αγώνων και δείχνει την ποιότητα των παρτίδων του Σάντλερ:

Ζαγκόρσκις, Ντάριους (Λιθουανία, 2510) – Σάντλερ, Μάθιου (Αγγλία, 2660) [A40]

1.γ4 β6 2.δ4 Αβ7 3.Αη5 Ιζ6 4.Αxζ6 εxζ6 5.ε3 ζ5 6.Ιζ3 η6 7.Ιγ3 Αη7 8.Αε2 δ6 9.0-0 Ιδ7 10.Βγ2 0-0 11.Πζδ1 Πε8 12.Παγ1 α6 13.β4 Ιζ6 14.Ιδ2 Ιη4 15.θ3 Ιxζ2! 16.Ρxζ2 Βθ4+ 17.Ρζ1 Πxε3 18.Ιζ3 Βζ4 19.Ιδ5 Αxδ5 20.γxδ5 Παε8 21.Αxα6 Πxζ3+! 22.ηxζ3 Πε3 23.Αε2 Βθ2! 24.Βδ2 Αθ6 25.Βε1 Βθ1+ 26.Ρζ2 Βθ2+ 27.Ρζ1 Βxθ3+ 28.Ρη1

28…Πε4!! 29.Πγ3 (στο 29.ζxε4 Αε3+ 30.Βζ2 Βη3+) Πθ4 30.ζ4 Βθ1+ 31.Ρζ2 Πθ2+ 32.Ρε3 Βε4+ 0-1 Στο 33. Ρδ2 Αxζ4+ 34.Πε3 Βxε3+ 35.Ργ2 Πxε2+ 36.Βxε2 Βxε2+ 37.Ργ3 Βxδ1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=rsfnKhESYO4e+MDfs+pHruw61+8TmCcbMMoEi9DPecoaIJCWYj75jHGVPkfzCP80

Και η πιο σύντομη παρτίδα της Ολυμπιάδας:

Μπάριος, Ραμόν (Νικαράγουα, 2245) – Σάντα Τόρες, Χουάν (Πουέρτο Ρίκο, 2250) [Β43]

1.δ4 Ιζ6 2.Ιγ3 γ5 3.ε4 γxδ4 4.Βxδ4 Ιγ6 5.Βδ1 ε6 6.Ιζ3 Βγ7 7.α3 α6 8.Αδ3 Αγ5 9.Βε2 Ιη4 10.0-0

10…Ιδ4 0-1 Τα λευκά χάνουν τη βασίλισσά τους αφού η μετακίνηση του ίππου από το ζ3 οδηγεί σε ματ στο θ2.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=9wt1kzAcj5nRbN1nJd4C9BrSjz9FUKVhFrA3x5EHePGc5ZXGlQk/qjO6oXfyPItn

Τρεις ιστορικές φυσιογνωμίες στο ελληνικό σκάκι

Ο πρώην πρωταθλητής Ελλάδας Χρήστος Κόκκορης, ο ενεργός επί εφτά δεκαετίες Νίκος Ορνιθόπουλος και ο παλαιότερος όλων, ο Χρήστος Παπαποστόλου, διακεκριμένα μέλη της Εθνικής μας στις Ολυμπιάδες της δεκαετίας του ΄60, ξεδίπλωσαν τις αναμνήσεις τους στις ραδιοφωνικές εκπομπές «64 άσπρα μαύρα κι ένα κόκκινο», οι οποίες μεταδόθηκαν τα περασμένα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά από τον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», με επιμέλεια και παρουσίαση από τον Ελισσαίο Βλάχο. Ο μετρ Σπύρος Ιλαντζής σταχυολογεί ενδιαφέροντα στοιχεία των συνεντεύξεων, επιλέγει παρτίδες και τις διανθίζει με σχόλια.

Διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες βετεράνων για τον Χρήστο Παπαποστόλου

Χρήστος Παπαποστόλου: Γεννημένος 1929, είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρώην παίκτης της Εθνικής Ομάδας, με συμμετοχή σε 5 Ολυμπιάδες! Πρωτόπαιξε στη Λειψία 1960, «Είμαστε πολύ φοβισμένοι, είχαμε οδηγίες να μην ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους από το “Σιδηρούν Παραπέτασμα”. Με τον Ταλ είχα γνωριστεί, με εντυπωσίασε η εξαιρετική του μνήμη! Αργότερα, στο Βάικ άαν Ζέε της Ολλανδίας, είχα τη χαρά να παίξω τέσσερις παρτίδες μπλιτς μαζί του!», περιέγραψε στον Λουκά Ζαχείλα. 

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ΑΥΓΗ στις 17.11.2019 αναφέρθηκε στα πρώτα του σκακιστικά βήματά στον Σύνδεσμο Αθηναίων Σκακιστών. Το 1971 αναχωρεί για τη Γερμανία, όπου θα ζήσει 30 χρόνια. Πηγαίνει από τουρνουά σε τουρνουά στη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Ιταλία και σε άλλες χώρες σημειώνοντας επιτυχίες! Το 1991 τερματίζει πρώτος σε διεθνές τουρνουά βετεράνων στη Γερμανία, μεταξύ 54 παικτών, συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς σε 9 αγώνες.

Συμβουλεύει και προτρέπει τους νέους να παίζουν σκάκι, αλλά να μην το βάζουν πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους. Προηγείται το σχολείο και αργότερα η επαγγελματική αποκατάσταση. Αναγνωρίζει τη σημαντική βοήθεια που έχουν προσφέρει τα σκακιστικά προγράμματα στη βελτίωση του επιπέδου των σκακιστών, αλλά με υψηλό κόστος: «Το σκάκι έχασε το άρωμα του»!

Παρτίδα από την Ολυμπιάδα της Λειψίας, το 1960:

Παπαποστόλου – Μεντιβίλ Σαλίνας, Ισμ. (Βολιβία)

Σικελική με Αγ4 [B50]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αγ4 δ6 4.γ3 Ιζ6 5.δ3 ε6 6.0–0 α6 7.α4 δ5 8.εxδ5 Ιxδ5 9.Πε1 Αε7 10.Ιβδ2 0–0 11.Ιε4 β6 12.θ4!? [ενεργητική κίνηση, οι πιο ασφαλείς επιλογές ήταν 12.δ4 ή 12.Ιη3] 12...Ιζ6 13.Βε2 Αβ7 14.Ιεη5 [τα λευκά ετοιμάζουν θυσία στο ε6 ή ζ7] 14...Ρθ8

15.Ιxζ7+!? Πxζ7 16.Ιη5 Πζ8 17.Βxε6 Βδ6 [καλύτερο ήταν το 17...Βγ7] 18.Ιζ7+ Πxζ7 19.Βxδ6 Αxδ6 20.Αxζ7 Ιε5 21.Αγ4 Ιxγ4 22.δxγ4 Αγ8 23.Αη5 Αζ5 24.Παδ1 Αζ8 25.Αxζ6 ηxζ6 26.Πδ5 [Τα λευκά έχουν πύργο και δυο πιόνια εναντίον του ζευγαριού αξιωματικών. Η θέση είναι αμφίρροπη, αλλά πιο εύκολη για τα λευκά, καθώς οι κεντροποιημένοι πύργοι είναι πολύ ισχυροί] 26...Αη6 27.Πδ7 Πβ8 28.Πα7 Αδ3 29.Πxα6 Αxγ4 30.Πα7 Ρη8 31.Πε3 Αβ3

32.Πζ3 Αη7 33.Πδ3 Αγ2?? [έπρεπε 33...Αθ6 34.Πδδ7 Αγ1 35.Πxθ7 Αxα4, με αντιπαιχνίδι] 34.Πη3 [Τα λευκά νικούν, πλέον. Ο μαύρος Α στο η7 θα χαθεί] 34...β5 35.Πηxη7+ Ρθ8 36.α5 β4 37.γxβ4 γxβ4 38.Πηβ7 Πη8 39.Πxβ4 ζ5 40.ζ3 1–0.

Η επόμενη παρτίδα, παίχθηκε 33 χρόνια αργότερα, στο Biel op-C Biel, 1993:

Παπαποστόλου  – Ντελαπλάς, Φιλίπ (Ελβετία)

Σικελική Δράκου [B76]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 η6 6.Αε3 Αη7 7.ζ3 Ιγ6 8.Βδ2 0–0     9.0–0–0 Αδ7 10.Ρβ1 Πγ8 11.η4 α6 12.θ4 β5 13.θ5 β4 14.Ιδ5 Ιxδ5 15.εxδ5 Ιxδ4 16.Αxδ4 Αxδ4 17.Βxδ4 Βγ7 18.Πθ2 ε5 19.δxε6 (αν πασάν) Αxε6 20.θ6 ζ5 21.ηxζ5 Πxζ5 22.Αθ3 Πε5 23.ζ4+– Αxθ3 24.ζxε5 Αζ5 25.εxδ6 Αxγ2+ 26.Ργ1 1–0.

Νίκος Ορνιθόπουλος: Γεννήθηκε 1938, μεγάλωσε στη Νίκαια (Κοκκινιά), ξεκίνησε το σκάκι στις Κατασκηνώσεις Δήμου Νίκαιας! Πήγαινε στον Πειραϊκό, στο Πασαλιμάνι, από 16 ετών, αλλά αγωνιστικό σκάκι πρωτόπαιξε το 1959.

«Με βοήθησε ο Καλομενίδης, μού έδωσε βιβλία», λέει με συγκίνηση μιλώντας στη Μαριάννα Στεφανίδη. Με την Εθνική Ομάδα συμμετείχε στην Ολυμπιάδα Τελ Αβίβ 1964, όπου μετείχαν 50 χώρες, για 1η φορά και από τις 5 ηπείρους!

Θυμάται: «Μέχρι το 1960 ίσχυε ο μεταξικός νόμος που θεωρούσε το σκάκι “τυχερό παίγνιο”, γίνονταν συλλήψεις παικτών επειδή έπαιζαν σκάκι σε αθλητικούς ή πολιτιστικούς συλλόγους! Είχα δυσκολία για να αποκτήσω διαβατήριο το 1966 (οπότε είχα προκριθεί για την Ολυμπιάδα της Αβάνας), είχα ζητήσει από βουλευτή της Αριστεράς να μεσολαβήσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, μια γνωριμία από τη ΧΑΝ έφερε το θέμα μου στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μόλις την τελευταία στιγμή υπέγραψε ο Υπουργός Ζαΐμης! Στη συνέχεια, έτρεξα στην πρεσβεία Κούβας, κατάφερα να πάρω visa, με σχετικά σύντομη διαδικασία. Με έβαλε στη Mercedes ο ίδιος ο πρεσβευτής, πρόλαβα τελευταία στιγμή το αεροπλάνο! Στην Πράγα επιβιβάστηκαν οι παίκτες απ’ όλες τις ευρωπαϊκές αποστολές και εκεί είδα από κοντά μεγάλους σκακιστές. Φτάσαμε στην Κούβα, ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη Ολυμπιάδα. Στην Πλατεία της Επανάστασης έγιναν σιμουλτανέ με πάνω από 8.000 παίκτες! Στο σιμουλτανέ του Πετροσιάν έπαιξε και ο Φιντέλ Κάστρο.

Δεν αρκεί το ταλέντο, χρειάζεται δουλειά, για να φτάσει κάποιος να γίνει καλός παίκτης!».

Παρτίδα από την Ολυμπιάδα της Αβάνας:

Ορνιθόπουλος  – Χαντρί, Αχμέντ (Μαρόκο)

Άνοιγμα Ρέτι [A07]

1.η3 δ5 2.Αη2 ε5 3.δ3 γ6 4.Ιζ3 Ιδ7 5.0–0 Ιηζ6 6.Ιβδ2 Αε7 7.γ4 0–0 8.β3 δ4 9.α3 α5 10.Πβ1 Βγ7 11.Βγ2 β6 12.β4 Αβ7 13.Ιθ4 Πζε8 14.Ιζ5 Αζ8 15.ε3 η6 16.Ιθ4 Αη7 17.εxδ4 εxδ4 18.Ιβ3 αxβ4 19.αxβ4 Ιθ5 20.Αζ3 Ιθζ6 [20...Αζ6 21.Αxθ5 Αxθ4 22.Αζ3 Αζ6 23.Αη2, με καλύτερα τα λευκά] 21.Ιxδ4 (τα λευκά πήραν πιόνι και την υπεροχή) 21…Ιε5 22.Αη2 Βδ7 23.Ιθζ3 Παδ8 24.Ιxε5 Πxε5 25.Ιζ3 Πεε8 26.δ4 Ιε4 27.Αε3 β5 28.Πζδ1 Βε6 29.γ5 Βζ5 30.Πδγ1 Βε6 31.Πα1 Πα8 32.θ3 Βδ7 33.Ιε5 Αxε5 34.δxε5 ζ5 35.Πxα8 Αxα8 36.Πδ1 Βζ7 37.Αxε4 ζxε4 38.Βxε4 Βζ5 39.Βxζ5 ηxζ5 40.ε6 Ρη7 41.Πδ6 Ρη6 42.Ρη2 1–0.

Προβληματισμένος ο Νίκος Ορνιθόπουλος με τα όσα του λέει ο Χρήστος Κόκκορης (φωτογραφία Δ. Σκυριανόγλου)

Χρήστος Κόκκορης: «To 1952, μια οικογενειακή φίλη μου χάρισε, στα γενέθλιά μου (10 ετών) μια σκακιέρα. Σύντομα κέρδισα τον πατέρα και τη μητέρα μου!  Έτσι ξεκίνησε η αγάπη μου για το σκάκι!». Αργότερα, έγινε Πρωταθλητής Ελλάδος τρεις φορές (1962, ’69 & ’70) και έπαιξε σε 3 Σκακιστικές Ολυμπιάδες.

Νευρολόγος-ψυχίατρος, μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ, υπηρέτησε ως ιατρός στις Φυλακές Κορυδαλλού, Δ/ντής στο Δρομοκαΐτιο επί 15 χρόνια, ενώ τα χρόνια 1995 -2014 υπηρέτησε από υπεύθυνες θέσεις στο πρόγραμμα υποκατάστασης ναρκωτικών στον ΟΚΑΝΑ, κυρίως με χρήση μεθαδόνης.

Τιμωρήθηκε το 1972 από τον τότε ΓΓΑ Κ. Ασλανίδη, για «άρνηση παροχής υπηρεσιών προς την Εθνική Ομάδα», όταν ζήτησε μια λογική διευκόλυνση προκειμένου να εξυπηρετηθεί σε σχέση με τις μεταπτυχιακές του σπουδές που είχε προγραμματίσει για τις ΗΠΑ.

«Κάποιοι άνθρωποι έχουν κλίση στο σκάκι. Προσοχή, επιμονή, υπομονή, ικανότητα πρόβλεψης, συστηματική μελέτη, αφοσίωση συνηγορούν στη δημιουργία του καλού σκακιστή».

Μια σπουδαία νίκη του Κόκκορη, ενδεικτική του σκακιστικού του στυλ, στο Αλάτσιο Ιταλίας το 1970:

Κόκκορης (2300) - Μαριότι (Ιταλία, 2450) [Β96]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 α6 6.Αη5 ε6 7.ζ4 β5 8.ε5 δxε5 9.ζxε5 Βγ7 10.εxζ6 Βε5+ 11.Αε2 Βxη5 12.Βδ3 Πα7 13.Ιε4 Βε5 14.0–0–0 Πδ7 15.Βγ3 Αβ7 16.Αζ3 β4 17.Βγ4 Αδ5 18.Βδ3 ηxζ6 19.Ρβ1 Αε7 20.Πθε1 Βγ7 21.Ιxζ6+! Αxζ6 22.Αxδ5 Πxδ5 Πxδ3 24.Ιxγ7+ Ρδ7 25.Πxδ3+ Ρxγ7 26.Πζ1 Πε8 27.α3! Πε6 28.αxβ4 θ5 29.β5! α5 30.Πζ5 θ4 31.γ4 Ιδ7 32.γ5 Αε7 33.γ6 Ιγ5 34.Πδδ5 Ρβ6 35.Πxζ7 Αδ6 36.γ7! Ρβ7 37.β6 Ια4 38.Πθ5 Πε8 39.Πδ7 Αxθ2 40.Πδ8 Πε1+ 41.Ργ2 Ιxβ6

42.γ8Β+! Ιxγ8 43.Πθ7+ Ρβ6 44.Πxγ8 Πε2+ 45.Ρβ3 α4+ 46.Ρxα4 Πxβ2 47.Πη8 1–0.

Οι δύο σκακιστικές εκπομπές είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο: https://drive.google.com/file/d/1U72QoDsM4-eEdg9e-Ujc3nc5eKdcfxP6/view?usp=sharing και  https://drive.google.com/file/d/1Zu4sHGAdgTruJzAn2r08fwnLBTazK9dU/view?usp=sharing.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρχίζουν σήμερα στην πόλη Εκατερίνμπουργκ της Ρωσίας οι επαναληπτικές συναντήσεις του Τουρνουά Διεκδικητών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Η βαθμολογία όπως είχε διαμορφωθεί πέρσι, πριν από την διακοπή λόγω κορωνοϊού: Βασιέ Λαγκράβ, Νεπομνιάτσι 4,5 βαθμοί σε 7 παρτίδες, 3-6) Καρουάνα, Γκριστσούκ, Γουάνγκ Χαο, Χιρί 3,5, 7-8) Αλεκσένκο, Ντινγκ Λίρεν 2,5. Ο νικητής θα αντιμετωπίσει τον Νοέμβριο στο Ντουμπάι τον Κάρλσεν για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Επίσημος ιστότοπος https://en.candidates-2020.com/

Ολοκληρώθηκε το πρώτο από τα τέσσερα διαδικτυακά τουρνουά της σειράς Julius Baer Challengers Chess Tour. Πρώτευσε ο 15χρονος Ινδός Πραγκνανάντα  με 15,5 βαθμούς σε 19 παρτίδες ράπιντ. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν με 14 ο 16χρονος Ουζμπέκος Αμπντουσατόροβ,  ο 14χρονος Ινδός Γκουκές, ο 16χρονος Ινδός Σαρίν και ο 14χρονος Ρώσος Μούρζιν. Η υπεροχή των αγοριών ήταν εμφανέστατη αφού κατέλαβαν και τις 10 πρώτες θέσεις. Ισόβαθμες στην 11η θέση με 10 βαθμούς οι καλύτερες σκακίστριες Λέι Τιντζί (Κίνα, 2505, 24 ετών) και Ζου Τζίνερ (Κίνα, 2459, 18 ετών). Ο Κράμνικ δήλωσε ότι ο νεαρούς Ινδός του θυμίζει τον Ανάντ, ενώ ο Ανάντ είπε ό αισθάνεται υπερήφανος για τον μαθητή του!

Πρώτοι στο τουρνουά προετοιμασίας προεθνικής ομάδας ανδρών Γερμανίας είναι ο 23χρονος Ντοντσένκο και ο 22χρονος Κόλαρς. Στο αντίστοιχο γυναικών επιβλήθηκε των νεότερων σκακιστριών η 36άχρονη Πάετζ.

Νικητής στο φοιτητικό τουρνουά της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου αναδείχθηκε ο Ν. Πιοκόλας με 5 νίκες σε ισάριθμούς αγώνες. Συμμετείχαν 20 φοιτητές και φοιτήτριες.

Ο Ιρανός Φιρούζια νίκησε στον τελικό του Chess.com SIG Bullet Chess Championship τον Αμερικανό Τανγκ με 11-5 και κατέκτησε την πρώτη θέση. Στον ημιτελικό ο Φιρούζια είχε αποκλείσει τον Αμερικανό Νακαμούρα με 10-8 και ο Τανγκ τον επίσης Αμερικανό Ναροντίτσκι με 9,5-7,5.

Προκηρύχθηκε το διεθνές τουρνουά Παλαιόχωρας Χανίων, στο οποίο θα ενσωματωθεί το  Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας. Θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 30 Ιουλίου στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιόχωρας. Πληροφορίες από την κ. Τσαρουχά (6974811469) ή μέσω ηλ. ταχυδρομείου: [email protected].

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL