Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.7°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
14.8°C18.8°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.9°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.7°C21.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.4°C
4 BF 82%
Ποδόσφαιρο / Οφσάιντ ο κοινωνικός αποκλεισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποδόσφαιρο / Οφσάιντ ο κοινωνικός αποκλεισμός

Μάικλ Τζόνσον
«Το ποδόσφαιρο θα... παρακολουθεί. Εάν υπάρχει πραγματική ενσυναίσθηση, πραγματική ειλικρίνεια και αυθεντικότητα, μπορεί να πετύχει» σχολίασε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο Μάικλ Τζόνσον, πρώην αμυντικός της Μπέρμιγχαμ και της Ντέρμπι

Σε μια ιστορική κίνηση προχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου δημιουργώντας τον Κώδικα Διαφορετικότητας σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο ρόλος των μειονοτήτων και των γυναικών στις θέσεις που λαμβάνουν αποφάσεις στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Στόχος της ομοσπονδίας είναι να αμβλυνθούν οι διαφορές που υπάρχουν στα κορυφαία πρωταθλήματα της χώρας και πιο συγκεκριμένα να αυξηθεί το ποσοστό των μαύρων και ασιατικής καταγωγής επαγγελματιών του ποδοσφαίρου και των γυναικών στους συλλόγους.

Πρόκειται για μια σπουδαία κίνηση, που, εάν στηριχθεί από τις ομάδες, ενδεχομένως να έχει έναν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη βρετανική κοινωνία. Μέχρι στιγμής έχουν κάνει εγγραφή στον νέο, εθελοντικό κώδικα περισσότεροι από 40 σύλλογοι από την Premier League, τις μικρότερες κατηγορίες, αλλά και το γυναικείο πρωτάθλημα.

Εξάλλου 19 από τους 20 συλλόγους του κορυφαίου πρωταθλήματος συμμετέχουν στις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο κώδικα, δηλαδή όλοι οι σύλλογοι της Premier League με εξαίρεση τη Σαουθάμπτον, που εμφανίζεται θετική αλλά δήλωσε πως θα ήθελε να δει πώς θα λειτουργήσει στην πράξη και σε συνδυασμό με τον κώδικα Ισότητας της Premier League πριν δεσμευτεί στο να τον ακολουθήσει.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Ηγεσίας για τη Διαφορετικότητα (σ.σ.: όπως είναι η ακριβής μετάφραση) προβλέπεται πως το 15% των προσλήψεων για ανώτερες θέσεις θα είναι μαύροι, Ασιάτες ή μεικτής κληρονομιάς (βάσει των τοπικών δημογραφικών στοιχείων), με στόχο να αυξηθεί στο 25% στις ανδρικές ομάδες, και το 30% θα είναι γυναίκες (με στόχο να αυξηθεί στο 50%) στις γυναικείες ομάδες.

«Το ποδόσφαιρο θα... παρακολουθεί. Εάν υπάρχει πραγματική ενσυναίσθηση, πραγματική ειλικρίνεια και αυθεντικότητα, μπορεί να πετύχει» σχολίασε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο Μάικλ Τζόνσον, πρώην αμυντικός της Μπέρμιγχαμ και της Ντέρμπι.

Σύμφωνα με τον «Guardian» ο Τζόνσον αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της ανάγκης που υπάρχει ώστε να θεσμοθετηθεί ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και την ισότητα όσον αφορά την ανάληψη ηγετικών θέσεων. Είναι ένας από τους κορυφαίους μαύρους προπονητές στην Αγγλία, είναι 47 ετών και δεν είχε ποτέ μόνιμο ηγετικό ρόλο στις ποδοσφαιρικές ομάδες όπου εργάστηκε. Χρειάστηκε να απορριφθούν 42 αιτήσεις του, ώστε τελικά να αναλάβει θέση πρώτου προπονητή στην Εθνική ομάδα της Γουιάνας, ενώ πλέον κοουτσάρει την Εθνική Αγγλίας U21.

«Θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου οι πιο ικανοί άνθρωποι θα δίνουν συνεντεύξεις και θα προχωρούν με επιτυχία» σημείωσε και προχώρησε τη σκέψη του ακόμη πιο πέρα: «Εύχομαι κάποια στιγμή στους ηγετικούς ρόλους του ποδοσφαίρου, στις θέσεις των προπονητών, να συμπεριλαμβάνονται και άτομα με αναπηρία». Σαν να προέβλεπε το... μέλλον.

Από το κίνημα των αναπήρων ήρθαν και οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος του Disability Rights UK Καμράν Μαλίκ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα «δεν προκαλεί έκπληξη» και υποστήριξε πως αντιθέτως στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: ότι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

«Δυστυχώς, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι βλέπουμε άλλη μια φορά έναν μεγάλο φορέα να εκδίδει έναν κώδικα διαφορετικότητας και να μην περιλαμβάνει άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι η μεγαλύτερη μειονότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από 14 εκατομμύρια άτομα με αναπηρίες, και όμως ξανά είναι ξεχασμένα. Η Premier League είναι ένα από τα πλουσιότερα πρωταθλήματα στον κόσμο, κι όμως συνεχίζει να αποκλείει άτομα με αναπηρίες. Το μήνυμα που δίνει στο ευρύ κοινό είναι ότι είναι αποδεκτός ο αποκλεισμός ατόμων με αναπηρίες».

Πάντως η αγγλική ομοσπονδία δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τον Κώδικα στο μέλλον. «Θεωρείται αφετηρία για μεγαλύτερη ποικιλομορφία, μέσω αυξημένης διαφάνειας και υπευθυνότητας και, ενώ εστιάζει τώρα στο φύλο και την εθνικότητα, αντικατοπτρίζοντας την τρέχουσα βάση των παικτών, θα επεκταθεί ευρύτερα με την πάροδο του χρόνου».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL