Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ - ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ / Νέος σχεδιασμός για τα απορρίμματα της Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ - ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ / Νέος σχεδιασμός για τα απορρίμματα της Αττικής

Την ώρα που ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ετοιμάζει τον νέο σχεδιασμό του για τη διαχείριση απορριμμάτων χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση στο περιφερειακό συμβούλιο και τους εμπλεκόμενους φορείς, εντείνεται η ανησυχία στους κατοίκους των δυτικών προαστίων ότι το έγκλημα της Φυλής θα συνεχιστεί. Αυτός ήταν και ο λόγος που προχώρησαν εχθές το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Φυλή τέλος - No pasaran

«Φυλή τέλος - No pasaran» ήταν το σύνθημα που φώναξαν μαζί με τους κάτοικους της περιοχής τα μέλη της Διαδημοτικής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για το συνεχιζόμενο έγκλημα. «Τα σκουπίδια στη Φυλή είναι έγκλημα διαρκείας» έγραφε το πανό του «Δυτικού Μετώπου».

Η χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας απηχεί την αγωνία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καθώς με απόφαση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής το επόμενο διάστημα πρόκειται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει η νέα χωματερή σε μια έκταση 62,5 στρεμμάτων. Η χωρητικότητα της νέας χωματερής θα είναι 700.000 κυβικά μέτρα και το χρονικό όριο κορεσμού των υφιστάμενων και λειτουργούντων κυττάρων στον ΧΥΤΑ Φυλής θα είναι η 25η Αυγούστου 2020.

Τι ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος;

Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προχωρά σε αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Ο ίδιος φαίνεται να τρέχει, καθώς δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το νέο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, που πρόκειται εντός του καλοκαιριού να συνταχθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και να κατατεθεί στην Βουλή προς έγκριση και ψήφιση.

Πάντως ο Γ. Πατούλης κάλεσε την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο του τον πρόεδρο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Β. Κόκκαλη και τον εκπρόσωπο των μελετητικών εταιρειών Β. Μιχαλόπουλο προκειμένου να υπογράψουν τη σύμβαση για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ της Αττικής.

Παράλληλα η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ προχωρά σε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια του εξοπλισμού ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, προκειμένου η Αττική να μπορέσει να προσεγγίσει τους στόχους του 2025 και του 2029 για τη χωριστή διαλογή και ανακύκλωση των πλαστικών, που ανέρχονται αντίστοιχα στο 77% και στο 90% των διατιθέμενων στην αγορά.

Ο νέος διαγωνισμός για την ανακύκλωση

Ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης θα είναι αρχικού προϋπολογισμού 111,7 εκατ. ευρώ με προοπτική διπλασιασμού του στα 223, 5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έναν μεγάλο διαγωνισμό, του οποίου η ολοκλήρωση θα γίνει σε φάσεις και η διάρκειά του θα είναι τεσσάρων ετών από τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας - πλαίσιο.

Κατά τη διάρκεια της συμφωνίας - πλαίσιο μπορεί να συναφθούν έως και δεκαέξι εκτελεστικές συμβάσεις. Επίσης ο ΕΣΔΝΑ έχει εγκρίνει τις μελέτες για την σύναψη συμφωνίας - πλαίσιο με αντικείμενο την προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή συνολική δαπάνης 90,1 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-2028.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διοίκηση Πατούλη θα επιχειρήσει να μην μετακυλίσει υπέρμετρα το κόστος επιβάρυνσης στους κατοίκους των 66 δήμων της Αττικής αναζητώντας άλλες πηγές χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», Πράσινο Ταμείο).

Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι της Αττικής που φοβούνται για το ακριβώς αντίθετο, μιας και η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΣΝΑ για αύξηση των τελών για την ταφή απορριμμάτων στη Φυλή προκάλεσε αντιδράσεις, παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν εκ μέρους του περιφερειάρχη!

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL