Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Καταγγελία εργαζομένων: Απεργοσπαστικό μηχανισμό οργανώνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία εργαζομένων: Απεργοσπαστικό μηχανισμό οργανώνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

Απεργοσπαστικό μηχανισμό οργανώνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ) χρησιμοποιώντας ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Αυτό συνέβη ενώ έχει προηγηθεί αυστηρό μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου από τη Βουλή που ζητούσε από τη διοίκηση να εγκαταλείψει τα τελεσίγραφα και να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για να βρει λύση αναφορικά με την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ (Ειδικός Λογαριασμός για τις ανάγκες Επικούρησης του Προσωπικού της ΕΤΕ). Αντ' αυτού, χθες, ανήμερα 24ωρης απεργίας στην ΕΤΕ, με εντολή της διοίκησης οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι μετακινήθηκαν από το κεντρικό κατάστημα σε άλλο κτήριο ώστε να εργαστούν κανονικά.

Τυπικά, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην απεργία αφού υπάγονται σε τρίτες εταιρείες. Ωστόσο, ουσιαστικά δεν θα μπορούσαν και να εργαστούν αν παρέμεναν στο αποκλεισμένο κεντρικό κτήριο. Το αποτέλεσμα ήταν να υποχρεωθούν να δουλέψουν σε άλλο κτήριο και να λειτουργήσουν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, όπως κατήγγειλε στο left.gr η Βάσω Χριστοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ).

«Πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας ότι μόνο με αλληλεγγύη και κοινή δράση οι αγώνες μας θα γίνουν καθολικοί και θα μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Διαφορετικά δίνουμε χέρι στην πλευρά της εργοδοσίας να μας διασπάσει και να πετύχει τον σκοπό της» υπογράμμισε η Β. Χριστοπούλου, στέλνοντας έτσι κι ένα μήνυμα στα σωματεία των εργαζομένων να "καλύπτουν" και τους ενοικιαζόμενους υπαλλήλους.

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη, από το βήμα της Βουλής, ο Τ. Πετρόπουλος είχε προχωρήσει σε δημόσια επίπληξη προς τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, μετά από σχετική ερώτηση της βουλευτού Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη. Στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε τη διοίκηση της Εθνικής να εγκαταλείψει τα τελεσίγραφα και να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για να βρει λύση αναφορικά με την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ (Ειδικός Λογαριασμός για τις ανάγκες Επικούρησης του Προσωπικού της ΕΤΕ).

"Χρυσά" συμβόλαια

"Θα επιτρέψει η κυβέρνηση την απαλλαγή της ΕΤΕ από τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους και συνταξιούχους;" ρωτούσε από το βήμα της Βουλής η Χαρά Καφαντάρη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την ώρα που κυριαρχούν τα τελεσίγραφα της διοίκησης προς τους εργαζόμενους, αποκρύπτεται μια άλλη πραγματικότητα που είναι ότι "η Εθνική Τράπεζα τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε αθρόες προσλήψεις 'συμβούλων', 'χρυσά' συμβόλαια με ειδικούς και εταιρείες, outsourcing εργασίες κ.λπ., που επιβαρύνουν τα έξοδα της τράπεζας".

Την ίδια ώρα η ΕΤΕ θεωρεί πως κίνδυνος είναι "οι επικουρικές παροχές, που αποτελούν και συμβατική της υποχρέωση στους συνταξιούχους".

"Στην προσπάθειά της η διοίκηση της ΕΤΕ να απεμπολήσει την οικονομική διαχείριση και την εύρυθμη λειτουργία του ΛΕΠΕΤΕ εμπλέκει και την κυβέρνηση στην επίλυση της διμερούς αυτής διαφοράς. Προτείνει την υπαγωγή στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών), ουσιαστικά δηλαδή δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της", επισήμανε ακόμη η Χ. Καφαντάρη.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός, απαντώντας, εξέφραζε την απορία του "γιατί ούτε η τωρινή ούτε και οι προηγούμενες διοικήσεις κάθισαν να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για να βρουν λύση στο θέμα, είναι επίδειξη ανευθυνότητας και έλλειψης σοβαρότητας. Δεν είναι δυνατό τόσα χρόνια λειτουργίας να συγκεντρώνουν τόσα προβλήματα, και με τους εργαζόμενους να κινδυνεύουν να πληρώσουν το μάρμαρο. Πρέπει να καθίσουν, να ξημεροβραδιαστούν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να κάνουμε τίποτε άλλο από αυτά που ορίζουν οι σχετικές κανονιστικές διατάξεις. Να μην πιουν νερό, να μην φάνε ψωμί, να τελειώσουν και να συμφωνήσουν".

Ο Τ. Πετρόπουλος θύμισε επίσης ότι από το 2005 την υποχρέωση της διοίκησης να βρει λύση στο θέμα με διαπραγματεύσεις είχε επισημάνει με σχετικές εκθέσεις και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL