Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Νέο ασφαλιστικό: / Νέο ασφαλιστικό: «Χαμένοι» οι 9 στους 10 συνταξιούχους κι επαγγελματίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο ασφαλιστικό: / Νέο ασφαλιστικό: «Χαμένοι» οι 9 στους 10 συνταξιούχους κι επαγγελματίες

Οι 9 στους 10 συνταξιούχους θα χάσουν από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου κατά την έναρξη της επεξεργασίας του στις επιτροπές της Βουλής. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε παράλληλα ότι με βάση το νέο ασφαλιστικό οι 9 στους 10 επαγγελματίες θα υποστούν επιβάρυνση στις εισφορές που καταβάλλουν. Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφαιρεί εισόδημα από τους χαμηλοσυνταξιούχους για να κάνει μικρές αυξήσεις στα μεγαλύτερα κλιμάκια».

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα των αυξήσεων στις συντάξεις δίνοντας έμφαση στην υποτιθέμενη εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού.

Η Έ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι τα περί «γενικευμένων αυξήσεων» στις συντάξεις δεν ήταν παρά μία «επικοινωνιακή εξαπάτηση» από τη μεριά της κυβέρνησης, καθώς ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει κατά 200 εκατ. ευρώ λιγότερα κονδύλια για τις συντάξεις σε σχέση με το 2019. Σημείωσε ότι «η πίτα μικραίνει» και κατά συνέπεια οι όποιες θετικές αυξήσεις σε κάποιες συντάξεις θα προέλθουν από την επιβάρυνση των χαμηλοσυνταξιούχων, μία «επιλογή μονομέρειας και κοινωνικής αδικίας», όπως τη χαρακτήρισε.

Δεύτερη φορά καταργεί τη 13η σύνταξη ο Γ. Βρούτσης

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η 13η σύνταξη «καταργείται για όλους ρητά», παρά την υπερψήφισή της από την Ν.Δ. και την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα την διατηρήσει. Επιπλέον παρατήρησε ότι η κατάργηση της 13ης σύνταξης σημαίνει πρακτικά πως «αφαιρείται μία ολόκληρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους», ενώ θύμισε ότι ο Γ. Βρούτσης καταργεί τη 13η σύνταξη για δεύτερη φορά, κι αυτήν τη φορά μάλιστα χωρίς Μνημόνιο.

Αυξήσεις μόνο 70.000 συνταξιούχους

Η Έ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι μόνο 70.000 από τους 2,6 εκατ. συνταξιούχους θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους παρατηρώντας ότι 600.000 ήταν οι συνταξιούχοι που είδαν αυξήσεις με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι οι πριν από το 2016 συνταξιούχοι δεν θα δουν πραγματικά αυξήσεις, καθώς το επιπλέον ποσό απορροφάται από την προσωπική διαφορά. Ακόμη επέκρινε και την κατά 30% περικοπή των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους εργάζονται.

Αύξηση εισφορών για το 90% των επαγγελματιών

Η Έ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι και στο ζήτημα των εισφορών των επαγγελματιών η κυβέρνηση επιλέγει «να επιβαρύνει τους πολλούς για να ελαφρύνει τους ελάχιστους» με την αποσύνδεσή τους από το πραγματικό εισόδημα. Σημείωσε ότι το 90% των επαγγελματιών πληρώνει την ελάχιστη εισφορά, η οποία όμως αυξάνεται κατά 20%, από τα 185 ευρώ στα 220 ευρώ τον μήνα, προκειμένου να γίνει μία «τεράστια έκπτωση» στο 10% των επαγγελματιών. Επιπλέον αμφισβήτησε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης συνδέονται με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Τέλος, σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού η Έ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», την οποία η κυβέρνηση υλοποιεί «σε χρόνο ρεκόρ». Σημείωσε ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού του νόμου Κατρούγκαλου επιβεβαιώνεται και με αποφάσεις που εκδόθηκαν επί της σημερινής κυβέρνησης.

Γ. Βρούτσης: Ποτέ δεν είπα ότι θα πάρουν όλοι αύξηση

Ο Γ. Βρούτσης επέμεινε στον ισχυρισμό ότι με το νέο νομοσχέδιο «ο νόμος Κατρούγκαλου ανήκει στο παρελθόν», παρά τις ελάχιστες πραγματικές παρεμβάσεις στον νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με τις αυξήσεις στις συντάξεις σχολίασε πως «ποτέ δεν είπα ότι θα πάρουν όλοι αύξηση» δίνοντας βάρος στην ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού. Υποστήριξε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις είναι το «δέντρο», ενώ το «δάσος» είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και η διασφάλιση όλων των συντάξεων μέχρι το 2070.

Ο Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε και πάλι «προεκλογικό επίδομα» τη 13η σύνταξη, ενώ αντίστοιχους χαρακτηρισμούς επιφύλαξαν και οι βουλευτές της Ν.Δ. που πήραν τον λόγο. Παρά τους υψηλούς τόνους, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει για τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των συνταξιούχων λόγω της κατάργησης της 13ης σύνταξης.

Επιπλέον υπερασπίστηκε την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το πραγματικό εισόδημα των επαγγελματιών υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δουλειά του ασφαλιστικού συστήματος να φορολογεί τον πλούτο. Όταν όμως χρειάστηκε να υποστηρίξει την αύξηση στην ελάχιστη εισφορά, κατέφυγε στη φορολογία και ισχυρίστηκε ότι η αύξηση αυτή υπερκαλύπτεται από τις μειώσεις φόρων των επαγγελματιών στους οποίους έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Τέλος επανέλαβε τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα ότι η μείωση εισφορών στα υψηλά εισοδήματα «θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας» ώστε να παραγάγουν περισσότερο πλούτο.

«Συνέχεια» του νόμου Κατρούγκαλου

Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛ.Λ Γιώργος Μουλκιώτης επέκρινε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι αποτελεί συνέχεια κι όχι κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Σημείωσε πως «είναι απόλυτο ψέμα ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προχωρά σε «επικοινωνιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις» την ώρα που «συνυπογράφει» τις «τεράστιες μειώσεις» του νόμου Κατρούγκαλου. Ακόμη επέκρινε τις «νέες αδικίες» που δημιουργούνται με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις στα υψηλά εισοδήματα, όπως και την κατάργηση της 13ης σύνταξης.

«Πατώντας πάνω στον νόμο Κατρούγκαλου, έρχεται η Ν.Δ. να ολοκληρώσει το έγκλημα» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος παρατήρησε ότι οι μικρές αυξήσεις σε ορισμένους συνταξιούχους «είναι ελάχιστες μπροστά στις απώλειες των τελευταίων ετών». Η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη υποστήριξε ότι το νέο νομοσχέδιο έχει την «ίδια ραχοκοκαλιά» με τον νόμο Κατρούγκαλου σημειώνοντας ότι «αίρεται η αλληλεγγύη των γενεών».

Την ερχόμενη Πέμπτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια

Η επεξεργασία του νέου ασφαλιστικού συνεχίζεται σήμερα με ακρόαση φορέων και συζήτηση επί των άρθρων. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη και να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL