Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Περί βιβλιοθηκών... σκέψεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... σκέψεις

Η "μητέρα" βιβλιοθήκη του πολιτισμού μας είναι η αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Σε αυτήν για πρώτη φορά στην Ιστορία των ιδεών και του πνεύματος, ο άνθρωπος άρχισε να συλλέγει συστηματικά τα δημιουργήματα της ανθρώπινης νόησης, να τα διαφυλάσσει προς χάριν των επερχόμενων γενεών, να τα ταξινομεί και να τα καταλογογραφεί για να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτά, να τα διαθέτει στους επισκέπτες της για μελέτη, αναστοχασμό και δημιουργία νέας γνώσης. Η Βιβλιοθήκη στεγαζόταν στον ναό των Μουσών- στο Μουσείο, άρρηκτα δεμένη με όλες τις τέχνες που ο ανθρώπινος νους μπορεί να γεννήσει. Εξέχουσα μορφή της περιόδου ο Καλλίμαχος ο Κυρηναίος (του οποίου το όνομα υποκλέπτει ο συντάκτης αυτής της στήλης ανερυθρίαστα πάνω από δύο χρόνια τώρα) και το έργο του "Πίνακες των εν πάση παιδεία διαλαμψάντων και ων συνέγραψαν", ένας κατάλογος σε 120 βιβλία που περιλάμβανε όλα τα έργα όλων των συγγραφέων, σύμφωνα με το είδος των έργων τους κατά αλφαβητική σειρά.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, οι αιώνες σώρευαν ανθρώπινη γνώση, σε πάπυρο, σε περγαμηνή, σε χαρτί, σε οπτικό δίσκο και σε νεφελώδη δίκτυα, η μητέρα "γέννησε" πολλά παιδιά. Είναι οι βιβλιοθήκες που ανά τους αιώνες λειτουργούν με τις ίδιες αρχές, στο κοινωνικό πλαίσιο βέβαια που υπάρχουν ανά πάσα ιστορική στιγμή. Είναι οι μεγάλες βιβλιοθήκες των μοναστηριών και των πανεπιστημίων του Βυζαντίου, οι μοναστικές βιβλιοθήκες της Δύσης, ο πλούτος που διαθέτουν, η σωτήρια ύπαρξή τους για τα έργα των δημιουργών που οδηγούν την Ευρώπη στην Αναγέννηση και στον Διαφωτισμό. Είναι η Βιβλιοθήκη της Βενετίας που παρέχει στους νεόκοπους εκδότες της εποχής τα απαραίτητα χειρόγραφα για να προχωρήσουν στις έντυπες εκδόσεις. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε εδώ τη σημασία της Επανάστασης της Τυπογραφίας στην ανθρώπινη Ιστορία.

Από τον αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας Θεόφιλο και τον χαλίφη Ομάρ, μέχρι τους τζιχαντιστές του ISIS στις ημέρες μας, όποιος θέλει να επιβάλει το δίκαιο της καταδικής του δογματικής αλήθειας καίει βιβλιοθήκες. Οι βιβλιοθήκες σώζουν και διαφυλάσσουν τα κείμενα της ανθρώπινης διανόησης και τα καταστούν κτήμα της ανθρωπότητας για τις γενιές που μέλλονται. Ό,τι μένει εκτός των βιβλιοθηκών περνά στη λήθη των αιώνων.

Σήμερα οι βιβλιοθήκες σε ολόκληρο τον πλανήτη εγγυώνται τις βασικές αρχές στις οποίες δομήθηκε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, σε μία ιστορική συνέχεια πλέον των 2.000 χρόνων, μοναδικό γεγονός θεσμού στην Ιστορία. Σήμερα οι βιβλιοθήκες εγγυώνται ακόμα περισσότερα πράγματα, την ελευθερία, την ισονομία και τη δημοκρατία. Ανεξάρτητα από το νομικό πλαίσιο που υπάρχουν, στηρίζουν στο βάθος των αιώνων το έργο των δημιουργών προς όφελος της ίδιας της ανθρωπότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL