Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ / Το Μουσικό Χωριό έρχεται στην πόλη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ / Το Μουσικό Χωριό έρχεται στην πόλη...

Εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, στις υπώρειες του Πηλίου, κάθε καλοκαίρι ένα ολόκληρο χωριό, ο Άγιος Λαυρέντιος, φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες καινοτόμες μουσικές κοινότητες της Ευρώπης: το Μουσικό Χωριό.

Ετερόκλητη και πολυσυλλεκτική, συγκεντρώνει στους κόλπους της μουσικούς από τα πιο διαφορετικά ρεύματα. Από το 2006 που δημιουργήθηκε, από έναν μικρό πυρήνα μουσικών, με στόχο μια καλοκαιρινή συνεύρεση καλλιτεχνών για τη διοργάνωση εργαστηρίων με «επιτόπου» παραγωγή και τεκμηρίωση μουσικού έργου, μέχρι σήμερα το Μουσικό Χωριό μεγάλωσε, διευρύνθηκε, έγινε μια σωστή... μουσική πολιτεία, που διατηρεί και διευρύνει συνεχώς ένα διεθνές ανεξάρτητο δίκτυο συνεργατών και σπουδαστών με σημαντική παρουσία και δράση στον χώρο της ζωντανής μουσικής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος. Παράλληλα, απέκτησε και αστική έδρα, όπου ασκεί το έργο του καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το «αβγό» του Μουσικού Χωριού, στη Θεσσαλονίκη.

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Μουσικό Χωριό κατηφορίζει στην Αθήνα, πρωταγωνιστώντας σε ένα τριήμερο με συναυλίες, από την παλαιά μουσική μέχρι την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, προβολές και εργαστήρια, με τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών, που θα φιλοξενηθεί από σήμερα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Σήμερα, εναρκτήρια μέρα του προγράμματος, το μουσικό συγκρότημα Stacy, με επικεφαλής τη Μάρθα Φριντζήλα, παρουσιάζει τα χορικά και τις αγγελικές ρήσεις των Βακχών του Ευριπίδη, προσέγγιση η οποία συνταιριάζει το βυζαντινό μέλος με αραβικούς τρόπους και rock 'n' roll αμεσότητα. Στη συνέχεια οι Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και Κώστας Μακρυγιαννάκης θα παρουσιάσουν τη μουσικοχορευτική περφόρμανς Αγαπητέ Μιχαλάκη και ο πιανίστας Στέφανος Θωμόπουλος το έργο του Ιάννη Ξενάκη για σόλο πιάνο Κοσμογονίες.

Με μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο, που ερμηνεύουν η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Ex Silentio, θα ξεκινήσει η αυριανή ημέρα, ενώ θα ακολουθήσει κοσμική μουσική του 15ου αιώνα, συναυλία κλασικής μουσικής δωματίου και, τέλος, μουσική του 20ού αιώνα για δύο κιθάρες από το Duo Melis.

Τέλος, την Κυριακή, από τις 8 έως τις 11 μ.μ. θα εμφανιστούν το Modal 4, ένα κουαρτέτο που επιχειρεί να συνδέσει τον μελωδικό λόγο των μουσικών παραδόσεων της ανατολικής Μεσογείου με μια αρμονική πρακτική, το Point Two του βιμπραφωνίστα και συνθέτη Χρήστου Ραφαηλίδη (ιδρυτή των Manhattan Vibes) και του κοντραμπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη, και το folk-rock project του Kύπριου μουσικού Λευτέρη Μουμτζή J. Kriste, Master of Disguise.

Παράλληλα, σήμερα, στις 7 μ.μ., η ομάδα εργασίας του Μουσικού Χωριού μοιράζεται βιώματα, απολογισμούς και ιδέες με το κοινό στην ανοιχτή συζήτηση «Μουσικό Χωριό 2006-2013: από τα όρια της μουσικής εκπαίδευσης στην ανοικτή καλλιτεχνική συμβίωση». Στους χώρους της Στέγης θα παρουσιάζεται ακόμη η ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας του Νικόλα Χρυσού Moυσικό Χωριό 2013, καθώς και το ντοκιμαντέρ Prima Vista, που θα προβληθεί την Κυριακή στις 7.15 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL